Başaran Aksu: “Göçük altındaki işçi sayısı artabilir”

Başaran Aksu: “Göçük altındaki işçi sayısı artabilir”
Başaran Aksu

Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, Erzincan İliç’te Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde meydana gelen toprak kaymasına ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Aksu, “Bölgede yaklaşık bin 500 işçi çalışıyor. Erzincan İliç’te siyanürlü toprak çöktü. Siyanürlü sahaya müdahalede özel ve iyi teçhizatların, uzman ekipler tarafından kullanılması gerekiyor. İşçilerin çıkarılmaları siyanürlü saha yüzünden çok uzun sürebilir” dedi.

Aksu, Erzincan İliç’te Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde meydana gelen toprak kaymasına ilişkin Erzincan’a doğru yola çıktıklarını belirtti. Aksu, şunları söyledi: “9-10 işçinin toprak altında kaldığı iddia ediliyor. Bu sayı 20’ye kadar çıkabilir. Kaç işçinin toprak altında kaldığını tespit etmek çok güç. Bölgede farklı şirket çalışanları var. 500 işçinin Anagold Madencilikte 960 işçinin Anagold Madenciliğin taşeronu olan Çiftay’da çalıştığını tahmin ediyoruz. Bölgede yaklaşık bin 500 işçi çalışıyor. Bunların dışında küçük taşeronlar da var.

“Siyanür yüzünden kurtarma çok uzun sürebilir”

Bundan dolayı işçi arkadaşlarla konuştuğumuzda tam doğru bir tespit yapmak mümkün değil. Erzincan İliç’te siyanürlü toprak çöktü. Siyanürlü sahaya müdahalede özel ve iyi teçhizatların, uzman ekipler tarafından kullanılması gerekiyor. İşçiler göçük altında kaldılarsa çıkarılmaları siyanürlü saha yüzünden çok uzun sürebilir.”

Aksu son olarak “İliç’te, bir işçi arkadaşımız kendi imkanlarıyla göçük altından kurtulmuş. Teknik ekipler sahada drone, termal kameralarla göçük altında kalan kardeşlerimizin yerini tespit ve gaza dair ölçümler bittikten sonra kurtarma işlemine başlayacak. Umutla iyi haberler bekliyoruz.” açıklamasında bulundu.

Başaran Aksu kimdir?

Sendikacı, Başlangıç Dergi Yazarı, Hopalı, devrimci, 1umut ve UmutSen kurucusu, Soma maden kazasından sonra bölgede sendika örgütlenmesi yapmaya çalışırken Türk-iş ve maden sahibinin adamları tarafından linç edilmeye çalışılmıştır.

Mustafa Sarıgül toprak kayması yaşanan madende

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir