Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında ifadesi alınan personelin odasından çıkması yasaklandı

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında ifadesi alınan personelin odasından çıkması yasaklandı

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında ifadesi alınan personelin odalarından çıkmasının yasaklandığı öne sürüldü. Ankara Emniyetinde açığa alınan üç ismin kimliklerine ve silahlarına el konulduğu iddia ediliyor.

T24 yazarı Tolga Şardan Ayhan Bora dosyasıyla ilgili yeni gelişmeleri aktardı. Şardan, İçişleri Bakanlığı müfettişleri Ankara Emniyeti’ndeki çalışmaları sırasında iddiaları araştırırken, dosyaya bakan polislerin odalarından çıkmalarını yasakladığını söyledi.

Şardan, müfettişler, başta Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik olmak üzere ilgili personelin ifadelerini alırken odalarından çıkmalarına izin verdi ve dün açığa alınan üç polis müdürünün kimliklerine ve silahlarına el konulduğunu aktardı.

Şardan’ın yazısının ilgili kısmı şöyle: Önemli bir bilgi daha vereyim. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın onayıyla durumu araştırmak amacıyla hafta başında Ankara Emniyeti’ne gelen müfettişler ifade almaya başladı. Yerlikaya’nın talimatı sonrasında ilginç bir gelişme yaşandı. Normalde böylesi süreçlerde İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu’ndan kıdemli Mülkiye Başmüfettişleri’ne görev verilir.

“Gizli tanık evrakları inceledi”

Ancak bu kez böyle olmadı. Aynı zamanda Teftiş Kurulu Başkan Yardımcılığı’nı yürüten bir başmüfettiş başkanlığında ekip görev aldı.

Müfettiş heyeti, Sertçelik’in iddialarını araştırırken önce Sertçelik’in konumu mercek altına aldı. Gizli tanıkla ilgili evrakı inceledi. Elde edilen bilgiler çerçevesinde şubeden sorumlu Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik ve Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan başta olmak üzere şubede üst düzey yöneticiler ve Kaplan dosyasına bakan personelin ifadesini aldı. Müfettişlerin, “anayasal düzenin değiştirilmesi girişimi” iddiasıyla araştırma yaptığı bilgisi var.
Hatta salı gününden itibaren başlayan ve gece yarısına kadar devam eden ifade alımında müfettişler pek görülmeyen uygulama gerçekleştirdi. Şöyle ki; ifadesine başvurulacak personelin odalarından çıkması yasaklandı. Sadece müfettişlerin ifade alması sırasında odalarından çıkmalarına izin verildi. Şüpheli ve bilgi sahibi sıfatıyla ifade verecek olanların birbirleriyle temas kurması önlendi böylelikle.

Ayrıca, bir de işkence ve usule aykırı işlem yapıldığı iddiaları var. Müfettişlerin, suçla mücadeledeki sistemin saygınlığını korumak amacıyla bu iddiaları da araştırmaları elzem elbette.

Kilit isimler ne dedi?

Peki soruşturmanın iki kilit ismi ne ifade verdi? Emniyet Müdür Yardımcısı Çelik, hakkındaki iddiaları kabul etmedi. İşlemlerin mevzuat çerçevesinde yapıldığını vurguladı. Diğer isim Demircan ise, topu amirlerine attı. Demircan, tüm işlemlerin sıralı üst amirlerinin bilgisi dahilinde yaptığını kaydetti. Demircan, verdiği bu bilgiyle aynı zamanda Çelik’i de ateşe attı.

Açığa alındılar

Müfettişler, düne kadar yaptıkları çalışmayı ön rapor halinde İçişleri Bakanlığı’na sundu. Bakanlıkta yapılan değerlendirme sonrasında Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’nden sorumlu Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Şube Müdürü Kerem Öner ve Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan, müfettiş raporu sonrasında açığa alındılar. (Mevzuat gereği üç polis müdürünün kimliklerine ve silahlarına el konuldu.) Dün akşam saatlerinde yaşanan bu gelişme, Ankara Emniyet Müdürü Engin Dinç’in konumunu daha da zorlaştırdı doğal olarak.

Yerlikaya’nın kızgınlığı

Hazırlayacakları rapora göre Bakan Yerlikaya işlem yapacak. Adı geçenler ya aklanacak ya da görevden alınacak. Ortaya çıkan tablodan Bakan Yerlikaya’nın fazlasıyla rahatsız olduğu belirtiliyor, Bakanlık kaynaklarınca. Zira göreve geldiğinden bu yana suçların önlenmesi ve suçluların yakalanması konusunda geçmişe göre daha fazla gayret gösteren Yerlikaya’nın, Türkiye’nin son dönemini ortaya koyan Ayhan Bora Kaplan soruşturmasıyla ilgili gündeme gelen iddialar çerçevesinde yakın çevresine kızgınlığını ifade ettiği de yine bakanlık kaynaklarınca ifade ediliyor.

On ayı bulan performansının bir gecede ortadan kalkacak olması ve yapılanların tartışmaya başlanması Yerlikaya’nın kızgınlığının ana sebebi. Yerlikaya, kızgınlığının sonucu olarak üç polis müdürünü açığa aldı.

Ankara Emniyeti’nde 3 isim görevden alındı

 

Yeni Arayış Haber

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir