Yılbaşı gecesi nasıl beslenmeli?

Yılbaşı gecesi nasıl beslenmeli?

Gün içinde aç kalmayın ve akşam yemek masasına aç oturmamaya özen gösterin. Küçük ara öğünler yaparak gün içinde kan şekerinizi dengeleyin.

Yeni yıl gecesi güzel sofralar kurmak, sevdiklerimizle bir arada olmak ve güzel yemekler yemek senede bir gün hepimiz için bir rutin haline geldi. Diyet yapanlar içinse o geceyi nasıl geçirecekleri en büyük soru işaretlerinden biri.

Güzel yemekler yiyip eğlenmek senede bir kez herkes için eğlenceli olsa da sağlıksız seçimleri fazla abartmak sonraki günlerde rahatsızlık verebilir.

Peki yılbaşı gecesi en sağlıklı şekilde nasıl geçirilir?

  • Öncelikle güne sağlıklı ve dengeli bir kahvaltıyla başlayın. Protein açısından zengin yumurta peynir ve tam tahıllı ekmek gibi sağlıklı karbonhidratlara kahvaltıda yer vererek gün içindeki tokluk süresini uzatabilirsiniz.
  • Akşam gerçekleşecek yılbaşı yemeğine kadar gün içinde bol su ve 2 fincan kadar yeşil çay içmeye dikkat edin.
  • Gün içinde aç kalmayın ve akşam yemek masasına aç oturmamaya özen gösterin. Küçük ara öğünler yaparak gün içinde kan şekerinizi dengeleyin. Kuru meyveler ve çiğ kuruyemişlerle ara öğün yapabilirsiniz.
  • Yılbaşı yemeğinde kontrolsüzce yemekten kaçının. Akşam yemeğinde kendinize bir tabak hazırlayın. Bu tabağın yarısına sebze ve salatalar ekleyip kalan kısmını ise et ve karbonhidrat grubu ile tamamlayabilirsiniz.
  • Dengelemeyi öğrenin. Yemek masasında olan tüm yemeklerden yemek isteyebilirsiniz ancak en önemlisi dengelemek. Her yemekten tabağınıza az porsiyonda alıp tadına bakabilirsiniz.
  • Yılbaşı tatlısı olarak ağır kızarmış ve şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlılar tüketmeye özen gösterin.
  • Yemek sonrası atıştırmalıklarına dikkat edin. Hacim olarak küçük, kalorileri çok fazla olan kavrulmuş tuzlu kuruyemişler, cipsler ve diğer abur cuburlar yılbaşı gecesinin vazgeçilmezleridir ancak bunları tüketirken aşırıya kaçmamalısınız. Kendinize taze sebze meyvelerden ve çiğ kuruyemişlerden oluşan küçük bir kase hazırlayıp gece boyunca bunu tüketebilirsiniz.

Viski, rakı, votka, tekila, rom gibi içkilerin karıştırılması ve meyve suları, şuruplarla bir arada tüketilmesi kaloriyi oldukça yükseltecektir. Yeni yılın ilk gününe iyi ve enerjik başlamak için alkol tüketim miktarınıza dikkat edin.

 

ALKOL TÜKETİMİ NASIL OLMALI?

Alkollü içecekler yılbaşı gecelerinin en büyük kalori kaynaklarındandır. 1 gram alkol 7 kaloridir ve vücutta yağa dönüşmesi de oldukça kolaydır.

2-3 kadeh şarap veya tonik kullanılmadan soda ile tüketilen cin kalorisi en düşük alkol seçeneklerindendir.

Viski, rakı, votka, tekila, rom gibi içkilerin karıştırılması ve meyve suları, şuruplarla bir arada tüketilmesi kaloriyi oldukça yükseltecektir.

Yeni yılın ilk gününe iyi ve enerjik başlamak için alkol tüketim miktarınıza dikkat edin.

ERTESİ GÜN NE YAPMALI?

Güne hafif bir kahvaltıyla başlayın.

Bol su için. Yılbaşı gecesi tüketilen tuzlu atıştırmalıklar ve alkol ödem tutmanıza sebep olacaktır. Gün boyunca bol su ve 2 fincan yeşil çay içmek ödem ve toksin atmanıza yardımcı olur.

Açık havada yürüyüş ve kısa egzersizler yapmak enerjinizi arttırmaya yardımcı olacaktır.

Bitki çaylarından destek alın. Melisa, papatya, rezene gibi sakinleştirici bitki çaylarına 2 dilim limon ekleyerek tüketmek midenize iyi gelecektir.

Detoks suları deneyin. Salatalık, maydanoz, limon, elma gibi meyve ve sebzeleri su ile karıştırarak tüketmek enerjinizi yerine getirecektir.

Mutlu ve sağlık dolu bir yıl dilerim.

Eda Aygan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir