Eller havaya, döviz satmaya!

Eller havaya, döviz satmaya!

Gerçek kişi döviz mevduatları yılbaşına göre 1,7 milyar artıdayken, tüzel kişi döviz mevduatları 7,2 milyar dolar ekside. Şirketler sattıkları dövizi yerine koymuyor sanki. Haydi eller havaya, döviz satmaya!

Dünyada faiz totoya devam; Major merkez bankalarının 2024 yılında faiz indirip indirmeyeceği, indirime gidecekse kaç defa ve ne oranda indirim gerçekleştireceği uluslararası piyasaları dalgalandırmaya devam ediyor. 

ABD’nin faiz indirimi sinyalleri iyice azalırken İngiltere’nin en erken yılın dördüncü çeyreğinde, Avrupa Birliği’nin ise Haziran’da başlayarak 25 baz puandan iki indirim yapacağı beklentisi öne çıkıyor. 

Bir ay önce ABD’nin iki, Avrupa Birliği’nin dört faiz indirimi yapacağı beklentisi ağır basıyordu. Dolayısıyla yeni bekletiler piyasanın moralini bozdu. Tahvil faiz oranları arttı. Yüksek sabit getiri, hisse senedi, altın, gümüş gibi riskli ürünlere talebi düşürdü.

Türkiye ilk çeyrek %5,7 büyüdü; Böylece Türkiye üst üste onbeş çeyrek büyümüş oldu. 2024 ilk çeyreğinde %5,3 büyüyen Çin’i bile geride bıraktı. İnşaat ve tüketim büyümenin lokomotifleri olmaya devam ediyor. 

Yabancıların seçimden bu yana yaptıkları alış 7,4 milyar dolar. 2024 yılının tamamında tahvil alışları 2 milyar dolardı. 1,5 milyar doları son çeyrekte gerçekleşmişti. Sabit gelirdeki yüksek getiri Türkiye hisselerinde de talep yokluğuna yol açıyor. Yabancının seçimden bu yana hisse alımı 350 milyon dolarda kaldı.

YABANCININ SEÇİMDEN BU YANA HİSSE ALIMI 350 MİLYON DOLARDA KALDI

24 Mayıs MB ve BDDK verilerine göre; Yabancılar ilgili hafta 1,6 milyar dolarlık tahvil alımı gerçekleştirmiş. Seçimden bu yana yaptıkları alış 7,4 milyar dolar. 2024 yılının tamamında tahvil alışları 2 milyar dolardı. 1,5 milyar doları son çeyrekte gerçekleşmişti. Sabit gelirdeki yüksek getiri tüm dünyada olduğu gibi Türkiye hisselerinde de talep yokluğuna yol açıyor. Yabancının seçimden bu yana hisse alımı 350 milyon dolarda kaldı.

MB rezervlerindeki toparlanmaya devam; İlgili hafta, brüt rezerv 142,2 milyar dolara yükselerek yılbaşı rezervinin üstüne çıktı. Bu yıl en düşük 123 milyar doları, geçen sene Mayıs sonu 98 milyar doları görmüştü. Swap hariç net rezervde eksi 5,2 milyar dolara kadar iyileşti. Seneye eksi 37,5 milyar dolarla başlamış, Mart sonu eksi 65,5 milyar doları görmüştük. 60 milyar dolarlık bir toparlanma var. Swap hariç net rezervde 2002 krizinde bile eksi birkaç milyarı gören Türkiye, 2020 yılından sonra devasa eksiler görmüştü. 

Döviz mevduat hesapları; Bankalardaki döviz mevduatında da çözülme devam ediyor. Seçim öncesi vatandaşlar “döviz artacak” beklentisi ile 8 milyar dolar döviz mevduatlarını artırmışlardı. Seçimden beri satıyorlar. Aldıkları 8 milyar dolardan 1,7 milyar dolar kaldı. Seçim öncesi “aldıklarını seçim sonrası satacaklar” diye yazmıştım hatırlarsanız. Bir, iki haftaya 8 milyar dolar sıfırlanır. Ondan sonra satmaya devam ederlerse TL’yi gereğinden fazla değerlendirebilirler. Gerçek kişi döviz mevduatları yılbaşına göre 1,7 milyar artıdayken, tüzel kişi döviz mevduatları 7,2 milyar dolar ekside. Şirketler sattıkları dövizi yerine koymuyor sanki. Haydi eller havaya, döviz satmaya! 

Ocak 2024 başından bu yana dolar %9,5 getiri sağlamış. Ocak ayından bu yana  %50 ile, iki defa üç aylık TL mevduat yapan Haziran sonunda %25 net para kazanacak. Uzunca süre dövizin yatayda kalacağı daha yüksek olasılık gibi duruyor. TL’nin getirisi ağızların suyunu akıtıyor. Döviz bozumu hızlanırsa TL aşırı değerlenebilir. Bir sonraki döviz krizine kadar!?

Kredi ve faizler; Kredi kartlarında iki haftalık üst üste eksi büyümeden sonra, ilgili hafta %1,8 büyüme olmuş. Bireysel ve ticari kredi haftalık artışları sakin.

Önceki hafta MB, TL mevduattaki zorunlu karşılık oranlarını artırıp piyasadan TL çekmeye başlayınca faizlerde bir miktar artış olabilir diye düşünmüştüm ama, faizlerdeki gevşeme devam etmiş. İlgili hafta üç aylık ortalama mevduat faizleri 1,94, bireysel ortalama kredi faizi 1,14, ticari ortalama kredi faizi 0,50 gevşedi. 

Dolar/TL; Günlük bazda 32,15 ile 32,35 bandında sıkışmaya devam edecek gibi duruyor. Orta vadede 31,75 kuvvetli destek. 29,30 ise ciddi destek. Buranın kırılması normal koşullarda mümkün değil. 50 günlük hareketli ortalama. Yıllardır buranın altına gelmemiş. Gelse bile iki hafta içinde tekrar üstüne çıkmış. 

ABD ve Avrupa borsaları yeniden tarihi zirvelerini kırmayı denediler. Geçemeyip gevşemeye başladılar. İkinci zirve denemesinin, “ikinci tur, ikinci şans” olarak kalması olasılığı yükseliyor. Borsalar hep iki şans verir. Birinci dipte alamayan ikinci de alsın veya birinci zirvede satamayan ikinci de satsın diye.

ABD VE AVRUPA BORSALARI YENİDEN TARİHİ ZİRVELERİNİ KIRMAYI DENEDİLER

Bist100; Direnç 10920, destek 10150 ve 9750 puanda. Güçsüz görünüyor. 

Dünya Borsalar; ABD ve Avrupa borsaları yeniden tarihi zirvelerini kırmayı denediler.Geçemeyip gevşemeye başladılar. İkinci zirve denemesinin, “ikinci tur, ikinci şans” olarak kalması olasılığı yükseliyor. Borsalar hep iki şans verir. Birinci dipte alamayan ikinci de alsın veya birinci zirvede satamayan ikinci de satsın diye. Bu borsalarda ikili tepe görünümü oluştu. Mesela D&J da boyun çizgisi 37500 puanda. Burası aşağı kırılırsa gevşeme devam edecek demektir. 

Eur/Usd; 1,0805 destek. Burası aşağı kırılırsa esas destek 1,0635, yukarıda 1,0910direnç. 

Altın/ons; 2330 dolar çok önemli. Haftalardır burası dayanıyordu ancak, aşağı doğru kırmaya hazırlanıyor sanki. FED faiz indirimin gelmeyeceğine inancın artması, altını bir süre 2270 ile 2330 arasında bekletecek gibi duruyor. 

Gümüş; 29,90 dolar desteği dayanmaya çalışıyor. Kırılırsa 27,50 dolara kadar gevşer. Altında aşağı doğru çok sert hareket olmazsa 29,90 desteğinde uzunca süre tutunabilir.

TR 2 yıllık tahvil; İki haftadır “TL tahvilde alım zamanı” diye yazıyorum. Geçen hafta; “%40,70 aşağı kırılırsa kısa zamanda %37,30 seviyelerini görebilir” diye belirtmiştim.%38,20 seviyesini gördü. Bu hafta bir miktar kar satışı gelse bile %34 seviyesi hedefte.

On yıllıklar da geçen hafta ; “%27,30 destek. Kırıldığı an, %25,60” diye belirtmiştim. %25,95gördü. Bu hafta %25,60 seviyelerinden kar satışı gelebilir.

Murat Kartalkaya
Latest posts by Murat Kartalkaya (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir