Döviz; gelirken kar topu, giderken kartopu!

Döviz; gelirken kar topu, giderken kartopu!

Şunu unutmayalım! Türkiye’de parası olan için TL ürünlerde büyük kazanç var. İster yerli ister yabancı olsun. Ve eninde sonunda bir yerde “Allah bereket versin” diyeceklerdir. İşte o zaman bugün artarak çoğalan iyimserlik tam tersine dönüp kar topu etkisi yaratacaktır. 

Dünyada emtia, faiz indirimi, enflasyon; Orta doğu’daki jeopolitik riskleri bahane eden emtia fiyatları yükselmeye devam etti. Dünya emtia endeksi Mart ayı başında 100 puan civarındayken 110 puana doğru hareketleneceğini tahmin ettiğimi yazmıştım. Bir bahane bulacaklardı nasılsa. Geçen hafta itibariyle 15 ayın en yükseği, 107 puanı geçti.

Emtia fiyatlarını artıran Orta Doğu ne hikmetse petrol fiyatlarını düşürüyor bu arada. Birileri pozisyon aldıysa ve para kazanacaksa haberler detay bence. 15 Nisan tarihinde burada bakır ve demir cevherine karşı bir ilgi olduğunu yazmıştım hatırlarsanız.

Dolar diğer paralar karşısında ivme kaybetse bile güçlü konumunu koruyor. ABD enflasyon verileri “ABD’de enflasyon nihayet sakinledi” etkisi yaratsa da; FED yetkililerinden gelen şahin açıklamalar, bu yıl iki faiz indirimi bekleyenleri rahatsız ediyor.

İngiltere’de enflasyon ve güven endeksi son üç yılın en iyi verilerine sahip. Yine de yaz aylarında faiz indirimi bekleyenlerin endişesi devam ediyor. Euro bölgesi maliye bakanlarının İtalya toplantısında ise faiz indirimleri konusunda daha iyimser söylemler çıktı.

Türkiye’ye yağan döviz, dövizden liraya dönen vatandaş ve şirketler yüzünden MB döviz alışları olmasa TL değer kazanacaktır. KKM hesabının yarattığı devasa zarardan kurtulmak için KKM’den ikna yoluyla mudileri çıkarmaya çalışan MB, bu hafta KKM hesaplarının zorunlu karşılık oranlarını artırdı. Şimdi sırada ihracatçılar var bence.

MB DÖVİZ ALIŞLARI OLMASA TL DEĞER KAZANACAKTIR

TCMB faiz kararı; MB faizleri beklenildiği gibi sabit tuttu. FED deki ağabeyleri faiz indirimi sinyali vermeden TCMB’nın faiz indirimine yaklaşmayacaklarını tahmin ediyorum. FED faiz indirimi kararından ya bir ay önce ya bir ay sonra faizi indireceklerdir.

Türkiye’ye yağan döviz, dövizden liraya dönen vatandaş ve şirketler yüzünden MB döviz alışları olmasa TL değer kazanacaktır. KKM hesabının yarattığı devasa zarardan kurtulmak için KKM’den ikna yoluyla mudileri çıkarmaya çalışan MB, bu hafta KKM hesaplarının zorunlu karşılık oranlarını artırdı. Şimdi sırada ihracatçılar var bence. Biliyorsunuz ihracatçılar, ihraç bedeli dövizin %40 ını MB nezdinde bozdurmak zorundaydı.  Bir önceki ekonomi yönetiminin dahiyane (!) fikirlerinden biriydi. Bugün dövizin yükselmeyeceğine inanan şirketler %40 bozma işlemini yapıp eskiden olduğu gibi piyasadan dövizi geri almıyorlar. Sanırım yakında MB’na satma zorunluluğu yeniden %20 seviyelerine çekilecektir.

Şunu unutmayalım! Türkiye’de parası olan için TL ürünlerde büyük kazanç var. İster yerli ister yabancı olsun. Ve eninde sonunda bir yerde “Allah bereket versin” diyeceklerdir. İşte o zaman bugün artarak çoğalan iyimserlik tam tersine dönüp kar topu etkisi yaratacaktır.

17 Mayıs MB ve BDDK verilerine göre;

Yabancılar ilgili hafta 1,4 milyar dolarlık tahvil alımı gerçekleştirmiş. Son dört haftada yaptıkları alış 5,5 milyar dolar. Nisan sonu 3 milyar dolar olan tahvil portföy toplamları 8 milyar doları geçti.

MB rezervlerindeki toparlanmaya devam. İlgili hafta, brüt rezervde 4,7 milyar dolar, swap hariç net rezervde 9 milyar dolar civarında iyileşme var. Brüt rezerv 139 milyar dolara yükselirken swap hariç net rezerv eksi 14,8 milyar dolara kadar iyileşti. Mart sonu eksi 65,5 milyar dolardı. İyileşme, göz yaşartıcı.

Kredi ve kredi faizlerindeki sakinleşme devam ediyor. Kredi kartları ikinci haftadır üst üste eksi büyüme gösterdi. Bireysel krediler sakin, ticari krediler sakin. Bir ay önce “faizlerde en yükseği gördüğümüzü ve gevşemenin başlayacağını” tahmin ettiğimi yazmıştım. Üç aylık ortalama mevduat faizleri %68,88 den %63,71, bireysel ortalama kredi faizi %82 den %74, ticari ortalama kredi faizi %66 dan %64 seviyelerine gevşedi.

Dolar/TL;  TL’nin  değerlenmesi gerekiyor ama yatayda. Neden değerlenmesi gerekirken yatayda kaldığını yukarıda anlatmaya çalıştım. Doların tüm diğer paralar karşısında güçlü konumunda ısrarcı olması da bu duruma destek veriyor.
Günlük bazda destek 32,05, direnç 32,42.  Orta vadede 31,50 destek. 29,30 ise ciddi destek. Olur da, buraları görürse satıcı olmakta ısrar etmeyin bence. Burası ilginç bir seviye.

Beşinci dalga hedefinin 10500 ile 12500 puan olduğunu ve beşinci dalganın Temmuz ayı civarında tamamlanmasını beklediğimi daha önce yazmıştım. Geçen hafta 10500 puanın üstüne çıktı, bir hafta daha üstünde kalırsa ve major borsalar çok sert düşüşe geçmezse 12500 puan çok da uzak bir hedef değil.

BİST100 İÇİN 12500 ÇOK DA UZAK BİR HEDEF DEĞİL

Bist100; Beşinci dalga hedefinin 10500 ile 12500 puan olduğunu ve beşinci dalganın Temmuz ayı civarında tamamlanmasını beklediğimi daha önce yazmıştım. Geçen hafta 10500 puanın üstüne çıktı, bir hafta daha üstünde kalırsa ve major borsalar çok sert düşüşe geçmezse 12500 puan çok da uzak bir hedef değil.

Dünya Borsalar; ABD ve Avrupa borsaları kar realizasyonlarını yapıp yeniden yükselişe geçtiklerini yazmıştım daha önce. Yeniden tarihi zirvelerini kırmayı denediler.  Geçerlerse yukarı trend devam eder. Geçemezlerse ikinci zirve denemesi, “ikinci tur, ikinci şans” olarak kalır ve geri çekilme başlar daha önce yazdığım gibi. Londra 8450 puanı, DAX 18900 puanı, S&P 5310 puanı, Dow ise 40100 puanı yukarı kırıp iki hafta bu seviyenin altına gelmemeli ki yeni yukarı trend başlasın.

Eur/Usd;  1,0805 destek. Burası aşağı kırılırsa esas destek 1,0635. ECB nin faiz indirimine FED den daha yakın olması doları güçlü tutuyor. 1,0920 direnç.

Altın/ons; Major merkez bankalarının “faiz indirim” beklentilerine göre dalgalanmalar olsa da yukarı yönlü ısrarı devam ediyor. Geçen hafta daha önceki zirvesini test edip geri gelmesi hoş değil aslında.  2330 dolar çok önemli. Buranın üstünde kalmayı becerirse 2600 dolar civarına kısa zamanda yerleşir. 2330 puan altında iki haftalık kapanış, “yükseliş bitti” demektir ama ben bu olasılığa hiç sıcak bakmıyorum.

Gümüş; 29,90 dolar  desteği dayandı. Altın ile benzer hareketleri yapıyor doğal olarak.  35 ile 50 dolar arasında bir yer hedefte. Yükseliş halinde altından daha çok para kazandıracağını; düşüşlerde altından daha az para kaybettireceğini düşünüyorum.

TR 2 yıllık tahvil;  Alıcı gelmeye devam ediyor. %40,70 aşağı kırılırsa kısa zamanda %37,30 seviyelerini görebilir. On yıllıklar %25,40 desteğine yaklaşınca %25,60 seviyesinden kar satışı yiyip yeniden %27,30 seviyesinin üstüne yükseldi. %27,30 destek. Kırıldığı an, %25,60.

Murat Kartalkaya
Latest posts by Murat Kartalkaya (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir