Yunanistan’da eşcinsel evlilik yasallaşıyor

Yunanistan’da eşcinsel evlilik yasallaşıyor

Başbakan Miçotakis, eşcinsel evliliklere izin veren yasanın yakında parlamentoya sunulacağını söyledi. Ancak eşcinsel çiftler taşıyıcı anneyle ebeveyn olamayacaklar.

Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis devlet televizyonu ERT’ye verdiği demeçte, “Avrupa’da 20 ülke evlilik eşitliğini yasallaştırdı. Biz tekerleği yeniden icat etmiyoruz” diye konuştu.

Miçotakis, “Yasayla getireceğimiz şey evlilikte eşitlik olacak. Cinsel yönelimle ilgili her türlü ayrımcılığı ortadan kaldıracağız.” dedi.

 

KİLİSE KARŞI ÇIKIYOR

Kiryakos Miçotakis ilk olarak Temmuz 2023’te eşcinsel çiftlere evlilik haklarını genişletmeyi planladığını belirtmişti. Ebeveyn olma konusu uzun zamandır Yunan toplumunu ikiye bölmüş durumda. Ortodoks Kilisesi karara karşı çıkıyor. Miçotakis’in açıklamaları üç muhafazakâr milletvekilinin de eleştirilerine neden oldu.

 

PARTİ İÇİNDE KARŞI ÇIKANLAR VAR

Miçotakis’in partisi “Yeni Demokrasi” içinde evlilik eşitliğine “hayır” diyen cephenin liderliğini eski başbakan Andonis Samaras üstlenmiş durumda. Kathimerini gazetesine konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Samaras, eşcinseller için medeni nikaha karşı çıkarak ‘her iki cinsiyetten ebeveyn modellerinin bulunduğu çekirdek ailenin’ önemine işaret etti.

 

SYRIZA ‘ÜREME HAKKI’NI SAVUNUYORDU

Miçotakis’e kendi önerisinin ana muhalefet partisi SYRIZA’nınkinden farkı soruldu. “Kadınların talep üzerine çocuk üreten makinelere dönüştürülmesi fikri… böyle bir şey olmayacak” diyen Miçotakis, ebeveynlik yasasında herhangi bir değişikliğe gidilmeyeceğini açıkladı.

Buna göre, eşcinsel çiftler taşıyıcı anne yoluyla gelecekte ebeveyn olma hakkına sahip olamayacaklar. Öte yandan evlat edinilen (ya da yurtdışındaki taşıyıcı annelerden doğanlar da dahil olmak üzere) mevcut çocukların statüsü tanınacak.

 

BATI AVRUPA’NIN TAMAMINDA YASALLAŞTI

Eşcinsel evlilik hakkı, şu an “Avrupa’nın batısı” olarak tanımlanan ülkelerin tamamında (İtalya hariç) var. Doğu Avrupa ve Balkan ülkelerinde ise böyle bir hak yok. Eşcinsel evliliğin yasallaştığı ülkelerde genelde eşcinsellerin evlat edinmesi de yasallaşıyor.

Eşcinsel evlilikler, 2001’de Hollanda’da, 2003’te Belçika’da ve İrlanda’da, 2005’te İspanya’da, 2009’da İsveç’te ve Norveç’te, 2010’da Portekiz’de, 2013’te İngiltere’de ve Fransa’da, 2017’de Almanya’da, 2020’de İsviçre’de yasallaştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir