Türkiye Otizm Meclisi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na çağrı yaptı

Türkiye Otizm Meclisi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na çağrı yaptı

Türkiye Otizm Meclisi, son aylarda artan otizmli ailelerin yaşadığı sorunlara ilişkin bir açıklama yaparak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na çağrıda bulundu.

Türkiye Otizm Meclisi de son günlerde yaşanan olaylara dikkat çeken bir açıklama yayınlayarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na çağrı  yaptı.

Yapılan açıklamada, “Engelli çocuğunu öldürdükten sonra intihar eden bir annenin hikayesi hepimizi derinden sarsmıştır. Bu trajik olay, toplum olarak daha fazla çaba göstermemiz gerektiğini acı bir şekilde hatırlatmaktadır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na, ve ilgili bakanlıklara engelli bireyler ve ailelerinin yaşam koşullarını iyileştirmek için daha etkin ve kapsamlı politikalar geliştirmeleri çağrısında bulunuyoruz” denildi.

Çağrıda psikolojik destek hizmetlerinin artırılması gerektiği belirtilerek, “Engelli bireylerin ailelerine yönelik psikolojik destek hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve bu hizmetlere erişimin kolaylaştırılması gerekmektedir. Ailelerin yaşadıkları stres ve zorluklarla başa çıkabilmeleri için düzenli ve yeterli psikolojik destek sağlanmalıdır.” ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca açıklamada, engelli bireylerin bakımını üstlenen ailelere yönelik maddi yardımların artırılması ve bu yardımların düzenli hale getirilmesi, ailelerin ekonomik sıkıntılarla başa çıkmalarına yardımcı olacağı belirtildi ve bu konuda kapsamlı bir sosyal destek ağı oluşturulması istendi.

“Engelli Aile Destek Merkezleri Kurulmalı”

Engelli Aile Destek Merkezlerinin kurulması talep edilen açıklamada ülke genelinde, engelli bireylerin ve ailelerinin sürekli destek alabilecekleri merkezlerin kurulması istendi.

Eğitim ve farkındalık çalışmalarının da çok önemli olduğu belirtilen açıklamada “Toplum genelinde engelli bireyler ve onların ailelerine yönelik farkındalık çalışmaları artırılmalı, toplumun bu konuda daha bilinçli ve duyarlı hale gelmesi sağlanmalıdır. Ayrıca, engelli bireylerin hakları ve ailelerin destek mekanizmaları konusunda bilgilendirilmesi için eğitim programları düzenlenmelidir” cümlelerine yer verildi.

Engelli bireylerin toplumda kabul görmesi ve desteklenmesi için kapsamlı eğitim ve bilinçlendirme kampanyalarının başlatılmasını isteyen Türkiye Otizm Meclisi, kriz destek hattı kurulmasını ise “Ailelerin acil durumlarda ulaşabilecekleri ve anında yardım alabilecekleri kriz destek hatlarının oluşturulması” sözleriyle talep etti.

Açıklamada Sağlık Bakanlığı’nın paydaşlığıyla ihtiyaç duyulan durumlarda özel gereksinimli çocuk/gençlerin tedavisini verebilecek yatılı psikiyatri üniteleri açılmasının önemine dikkat çekildi.

Engelli bireylerin sosyal hayata katılımını kolaylaştıracak hizmetlerin ve altyapıların geliştirilmesi gerektiği “Engelli bireylerin eğitim, sağlık ve sosyal hizmetlere erişiminin artırılması için kapsamlı politikalar oluşturulmalıdır” cümleleriyle vurgulandı.

Türkiye Otizm Meclisi tarafından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na yapılan çağrı şu taleplerle son buldu; “Engelli bireylerin bakımını üstlenen aileler için geçici bakım hizmetleri yaygınlaştırılmalı, bu sayede aileler nefes alma imkanı bulmalıdır. Aileler, çocuklarının kaliteli bakım alacağından emin olmalıdır. Engelli çocuklar için özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinin kalitesi artırılmalı ve erişilebilirliği sağlanmalıdır. Bu hizmetlerin yaygınlaştırılması, çocukların potansiyellerini gerçekleştirmelerine yardımcı olacaktır. Bu vesileyle, hayatını kaybeden anne ve evladımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz.”

Yeni Arayış Haber

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir