Sinan Ateş suikastı davası başladı

Sinan Ateş suikastı davası başladı

Ankara’da  öldürülen Ülkü Ocakları eski Genel Başkanı Sinan Ateş davasında ilk duruşma bugün başladı.

Ankara’da suikaste uğrayarak öldürülen Ülkü Ocakları eski genel Başkanı Sinan Ateş’in öldürülmesine ilişkin dava başladı. 22 sanığın yargılandığı davada ilk duruşma başladı.

30 Aralık 2022 günü Ankara Çukurambar’da suikaste uğrayan Ülkü Ocakları eski Genel Başkanı Sinan Ateş’in öldürülmesine ilişkin dava başladı. 22 tutuklu sanığın yargılanacağı davanın ilk duruşması Sincan Cezaevi’nde görülüyor.

Duruşmaya Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş ile CHP lideri Özgür Özel, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu, DEVA ve Gelecek Partisi Genel Başkanları Ali Babacan ile Ahmet Davutoğlu da katılıyor. Ayşe Ateş duruşmayı Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel ile yan yana oturarak takip ediyor.

İddianamede, tetikçi Eray Özyağcı ile onu olay yerine getirip ardından kaçıran Vedat Balkaya ve Suat Kurt hakkında eylem üzerinde ortak hakimiyet ile müşterek fail olarak Sinan Ateş’e yönelik toplu halde, iştirak halinde “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

“Doğukan Çep salondan çıkarıldı”

Azmettirici olduğu iddiasıyla tutuklu bulunan Doğukan Çep, mahkeme salonunda “Bay Kemal nerede” diye atışmalarda bulundu. Bunun üzerine Çep salondan çıkarıldı. Mahkeme başkanının “Bırakın işimizi yapalım. Kimse laf atmasın, sataşmasın” uyarısı üzerine Doğukan Çep salona geri getirildi.

“Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor”

Sanıklardan ”silahlı eylemi organize ettiği” iddia edilen Doğukan Çep ve şüpheli eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş’ın ise ”suça azmettiren olarak maktüle yönelik toplu halde, iştirak halinde tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

İddianamede olayda Ülkü Ocaklarının rolü, cinayetin nedeni ve azmettiriciden bahsedilmiyor. Ayşe Ateş’in ifadesi de yer almıyor.

MHP’nin katılım talebine red

Sincan’daki duruşmaya ilk olarak Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ geldi. Müşteki sıralarında söz alan MHP avukatları, davaya katılma talebinde bulundu. Savcı, “suçtan doğrudan zarar görmedikleri” gerekçesiyle katılma talebinin reddine karar verilmesini talep etti. Mahkeme, “MHP’nin suçtan zarar gören sıfatı bulunmadığı” gerekçesiyle katılma talebinin oy birliğiyle reddine karar verdi.

Tetikçi Eray Özyağcı’nın ifadesine başlandı

Tetikçi Eray Özyağcı’nın ifadesine başlandı. Özyağcı ifadesinde, “Doğukan abi “Sinan Ateş’i ayaklarından vur uzaklaş diğerleriyle uğraşma” dedi. Ben sağlı sollu ayaklarına ateş ettim sadece. Biz kaçarken “Reisi vurduk” diye bağırıyorlardı en son. Doğukan abi aradı olaydan bir saat sonra falan “Sinan ateş ölmüş ben sana ayaklarından vur demedim mi, bu nasıl oldu?” dedi. Ben de ayaklarına sıktım sadece dedim. Bağırdı çağırdı kızdı bana. “Kapat ben arayacam sizi” dedi. Ben Sinan Ateş’in sadece ayaklarına sıktım. Ben öldürmedim.” ifadelerini kullandı.

Doğukan Çep: Davanın baş aktörüyüm

Eray Özyağci’nin ifadesinden sonra Mahkeme Başkanı “Sorusu olan var mı” demesi üzerine azmettiricilikle suçlanan sanık Doğukan Çep, mikrofonu alarak “Ben bu davanın baş aktörüyüm. İfade vermek istiyorum” dedi. Mahkeme Başkanı, “İfadeni sırası gelince alacağız” dedi.

Tetikçi Vedat Balkaya’nın ifadesi şöyle: “Beni buraya kandırarak getirdiler. Ben suçsuzum. Adam öldürüleceğini bilmiyordum. Bana “alacak verecek meselesi” dediler. Ben birinin vurulacağını da bilmiyordum”

“Savcılar, ‘Bize iki üç MHP’linin adını ver’ diye telkinde bulundu”

Üç tane savcı benim ifademi almaya başladı. Durmuş Ali Kaya, ‘Bize hikaye anlatma, biz bu işin siyasi olduğunu biliyoruz. Sana Devlet Bahçeli talimat verdiyse söyle, bize iki üç MHP’linin adını ver, içeride de dışarıda da seni koruyacağız. Sana birkaç araç fotoları göstereceğim, bunları onayla yeter’ dedi. ‘Ben bunlara alet olmam, bunlar yalan dolan’ dedim.
‘Ben hiç tanımadığım insanlara iftira atamam’ dedim. Bana fotoğraflar göstermeye başladılar.

‘Ben bu dosyanın kalemşörüyüm, sana göstereceğim’ dedi. Öyle bir ifade alıyor ki, abimi korumak için ne yazıyorsa yazsın dedim. Şunları imzala dediler, imzaladım. Sonra da cezaevine gönderdiler. Bana gösterilen araç ve insan fotoğraflarını televizyonlarda gördüm, meğer onlar Ülkü Ocakları’na aitmiş. Allah’a şükrettim beni bunlara alet etmedin diye. Doğukan Çep, benim abimdir, ben sadece abimle Sinan Ateş arasındaki anlaşmazlık yüzünden ayaklarından vurdum. Ben kimseyi öldürmedim.

Özyağci, soru üzerine “Ben yalnızca Doğukan Abi’mi korumak istedim” dedi. Özyağcı, ‘tahliye talebin var mı’ sorusuna da ‘hayır’ yanıtı verdi.

Özyağci, soru üzerine “Ben yalnızca Doğukan Abi’mi korumak istedim” dedi. Özyağcı, ‘tahliye talebin var mı’ sorusuna da ‘hayır’ yanıtı verdi.

2007 Anayasa değişiklikleri üzerine

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir