Özgür Özel: Gerekirse Erdoğan-Esad görüşmesine aracılık yaparım

Özgür Özel: Gerekirse Erdoğan-Esad görüşmesine aracılık yaparım

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, “Türkiye-Suriye ilişkilerini normalleştireceğiz. Bu Türkiye’nin en önemli meselesi. Gerekirse Esad ile Erdoğan görüşmesine aracılık yaparım, ne gerekiyorsa yaparım” dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Halk TV’de İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtlıyor. Türkiye-Suriye ilişkilerine ve olası Erdoğan-Esad görüşmesine ilişkin açıklamalarda bulunan Özel, “Bu sorun artık Türkiye’nin taşıyamayacağı bir noktada. Türkiye’deki Suriye vatandaşlarının Suriye’ye dönmesi için şartlar neyse konuşulacak. Belki birtakım teşvikler ortaya koyabiliriz” dedi.

Vergi sistemine ilişkin konuşan Özel, “Bunu ilk günden beri söylüyoruz. Çok kazanandan çok alacağız, az kazanandan az alacağız, hiç kazanmayandan vergi almayacağız. Paranın büyük kısmı geniş yığınlarda, küçük kısmı azınlıklarda olmalı. En tepedekiler İtalya gibi en diptekiler Hindistan gibi yaşıyor. Mehmet Şimşek’in bize dediği şeyin tercümesi şu, ‘şirketler az ödesin biz yine vatandaşın sırtından inmeyeceğiz’. Bir müzakerede ne talep ettiğinizi söyleyebilirsiniz, bu sizin kitlenize karşı sorumlusunuz. Öyle büyük firmalar var ki, o firmada çalışan eleman vergi ödüyor, firmanın patronu ödemiyor. İğneden ipliğe vergi yapılacak bir paket geliyor, bu paket yine yoksulun, işçinin, emeklinin, esnafın, çalışanın sırtına binecek” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın istifa edeceği iddialarına ilişkin görüşü sorulan Özel, “Fahrettin Koca’nın istifa iddiasını duyuyoruz. Kampta, Antalya Milletvekili Tuğba’nın göz doktorudur kendisi de, aralarında sert bir polemik yaşandığını duyduk” dedi.

“Gerekirse Esad ile ilk görüşmeyi ben yaparım”

Sığınmacıların Suriye’ye geri gönderilmesi gerektiğini belirten Özel, şunları söyledi: “Gerekirse Esad ile ilk görüşmeyi ben yaparım. Zemin arayışı içerisindeyiz. Olumlu gelişmeler var. Esad ile görüşüp Türkiye ile masaya oturmasıyla ilgili talepte bulunacağız. Esad’ın Suriye’deki silahlı kuvvetlerle ilgili ön şartları var. Bu sorun artık Türkiye’nin taşıyamayacağı bir noktada. Türkiye’deki Suriye vatandaşlarının Suriye’ye dönmesi için şartlar neyse konuşulacak. Belki birtakım teşvikler ortaya koyabiliriz.

“Suriye’de doğmuş çocuklara vize kolaylığı yapılabilir”

Örneğin Suriye’de doğmuş 1 milyon çocuk var, bu çocuklar için bir vize kolaylığı yapılabilir. Onları diğer Suriye vatandaşlarından ayıracak ufak jestler önemli. Bunları çalışıyoruz. Dünyada da bazı örnekleri var. Gerekirse Esad ile Erdoğan görüşmesine aracılık yaparım, ne gerekiyorsa yaparım.

Türkiye-Suriye ilişkilerini normalleştireceğiz. Buradaki sığınmacılar gittikten sonra bazı sektörlerde işler aksar diyorlar. O zaman belli sayıda işçi lazımsa gelsin. Ama milyonlarca, on milyonlarca kişinin burada olması sürdürülebilecek bir şey değil. Bu Türkiye’nin en önemli meselesi.”

İşkencenin sebebi cezasızlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir