New York Times’tan Joe Biden’a seçimden çekilme çağrısı

New York Times’tan Joe Biden’a seçimden çekilme çağrısı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) The New York Times (NYT) gazetesinde yayınlanan baş yazıda, Başkan Joe Biden’ın Cumhuriyetçilerin adayı Trump’la münazaradaki performansı eleştirildi, Başkan’ın ‘ülkesine hizmet’ için yarıştan çekilmesi istendi.

ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı eski başkan Donald Trump, perşembe akşamı CNN canlı yayınındaki münazarada karşı karşıya geldi. 81 yaşındaki başkanın 78 yaşındaki eski başkana karşı gösterdiği performans, özellikle Demokratlar arasında endişeye sebep oldu.

NYT gazetesi, 28 Nisan tarihli başyazısının başlığında, Biden’a “Ülkesine hizmet etmesi için Başkan Biden’ın yarışı bırakması gerekiyor” sözleriyle seslendi. Biden’ın yaptığı açıklamalarda, sık ve haklı olarak, 5 Kasım’daki Başkanlık seçiminde söz konusu olanın ABD demokrasisinin geleceği olduğunu söylediğine dikkat çeken gazete, Trump’ın demokrasiye önemli bir tehlike oluşturduğunu, Biden’ın ise bu ‘tiranlık tehdidini’ bertaraf edebilecek en iyi aday olduğunu söylediğini kaydetti.

Ehil bir aday seçin

Perşembe yapılan münazarada Başkan’ın ABD kamuoyunu, görev yürüteceği mevkiinin taleplerini karşılayabileceği konusunda ikna etmesi gerektiğini belirten NYT, “Ancak seçmenlerin apaçık ortada olan bir şeyi göz ardı etmesi beklenemez: Joe Biden, dört yıl önceki adam değil. Başkan, perşembe gecesi çok büyük bir devlet görevlisinin gölgesi gibi göründü. İkinci döneminde neler başaracağını açıklamakta zorlandı. Trump’ın provokasyonlarına karşılık vermekte zorlandı. Trump’ı yalanlarından, başarısızlıklarından, ürpertici planlarından sorumlu tutmakta zorlandı. Birden fazla kez cümlesini bitirmekte zorlandı.”

NYT, başyazısına son verirken, Demokratların ‘yalanlarıyla tanımlanan bir adayı yenmek için izlemesi gereken en açık yolun’ ABD kamuoyuna karşı açık olması olduğuna işaret etti, bu yolun Biden’ı yarışa devam edemeyeceğini kabul etmek ve kasım ayında Trump’ı yenmek için kendisinden daha ehil bir ismi seçmek için bir süreç yaratmak olduğunu ifade etti.

Joe Biden seçim yarışından çekilebilir mi?

Peki, Demokratların bu aşamada adaylığına kesin gözüyle bakılan bir aday adayını değiştirme ihtimali var mı? Biden, geri adım atabilir mi? Bu olursa yerini kim alabilir?

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Demokrat Parti’nin başkan adayı, 19-22 Ağustos tarihleri arasında Şikago kentinde yapılacak Demokratik Ulusal Kongre’de (DNC) resmileşecek. Burada bir adayın delegelerin çoğunluğunun desteğini elde etmesi gerekiyor. Ancak halihazırda yaklaşık 4 bin delegenin yüzde 99’u ön seçimlerde Biden’a oy vereceklerini taahhüt etti. Demokratik Ulusal Kongre kuralları gereği bu delegeler taahhütlerini yerine getirerek Biden’ın adaylığını desteklemekle yükümlüler.
Ama eğer Biden, kendisi adaylıktan çekilirse bu delegelerin işlerini kolaylaştırır. Halef belirleme konusunda parti içinde bir siyasi mekanizma bulunmuyor. Bu nedenle eğer Biden çekilirse ağustos kongresi bir aday seçim kongresine dönüşecektir. Muhtemelen Biden’ın, adaylığını destekleyeceği taahhüdünü veren delegeler üzerinde bir nüfuzu olacaktır. Ama bu delegelerin istediklerini yapma özgürlükleri de olacaktır.

Bu durum, adaylık fırsatı kollayan Demokratlar arasında büyük bir rekabetin yaşanmasına yol açabilir. Biden’ın şu ana kadar kenara çekilmeyi düşündüğüne dair ise hiçbir belirti yok.

Yeni Arayış Haber

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir