Mehmet Şimşek “Başardık” diyerek gri listeden çıkışı duyurdu

Mehmet Şimşek “Başardık” diyerek gri listeden çıkışı duyurdu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Mali Eylem Görev Gücü’nün bugünkü basın toplantısına dakikalar kala ‘başardık’ diyerek, Türkiye’nin ‘gri liste’den çıktığını duyurdu.

Türkiye’nin mali suçlarla mücadeleye uyumunu tespit eden FATF’ın oluşturduğu ‘gri liste’den çıkıp çıkmayacağına ilişkin karar bugün belli olacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Mali Eylem Görev Gücü’nün bugünkü basın toplantısına dakikalar kala “başardık” diyerek, Türkiye’nin “gri liste”den çıktığını duyurdu.

Türkiye’nin mali suçlarla mücadeleye uyumunu tespit eden, Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) oluşturduğu “gri liste”den çıkıp çıkmayacağına ilişkin karar bugün belli olacak. Kara para aklamanın uluslararası alanda önlenmesi amacıyla OECD bünyesinde kurulan FATF’ın güncellenmiş listeyi açıklamasına dakikalar kala Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten açıklama geldi. Şimşek, sosyal medya platformu X üzerinden “Başardık” diyerek, Türkiye’nin ”gri liste”den çıktığını duyurdu.

FATF Genel Kurulu’ndan açıklama bekleniyor

FATF Genel Kurulu, 26 Haziran’da Singapur’da başladı. Bugün FATF’tan Türkiye’nin durumuna ilişkin açıklama bekleniyor. Türkiye, yaklaşık 3 yıldır ”gri listede” bulunduğu süreçte 40 standardın 39’u ile uyum sağladı. Türkiye’nin listeden çıkması halinde TL değer kazanabilir ve TL varlıklar güçlenebilir.

Dünya ekonomilerinin mali suçlarla mücadeleye uyumunu tespit eden FATF, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı gerekçesiyle Türkiye’yi 21 Ekim 2021 yılında ”gri liste”ye almıştı. FATF, üye ülkeleri karapara aklama ve terörün finansmanının önlenmesi konusunda gösterdiği gelişmeler bakımından periyodik olarak denetliyor.

FATF’ın ”gri liste”sinde Türkiye dışında Nijerya, Güney Afrika, Jamaika, Kenya, Vietnam, Yemen, Bulgaristan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Filipinler ve Suriye dahil olmak 20 ülke daha yer alıyordu.

FATF’nin halen 37 ülke ve 2 bölgesel kuruluş olmak üzere toplam 39 üyesi bulunuyor. Türkiye ise FATF’a 24 Eylül 1991 tarihinde üye oldu.

Rıfat Hisarcıklıoğlu: “Olumlu bir gelişmedir”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, bakan Şimşek’in paylaşımına ilişkin sosyal medya hesabından gelişmeyi değerlendirdi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu sosyal medya hesabından şunları söyledi: “Türkiye’nin, OECD bünyesindeki Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) gri listesinden çıkması olumlu bir gelişmedir.

Türkiye ekonomisinin doğru rotada ilerlediğinin teyit edilmesidir.

Ülkemize yönelik algıların ve görüşlerin olumlu yönde oluşmasına katkı sağlayarak Türkiye ekonomisine ve yatırım ortamımıza pozitif yansıyacaktır.

Bu önemli gelişmede emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.”

Gri liste nedir?

Gri liste, Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu (FATF) tarafında oluşturulan, kara para aklama ve terörün finansmanı konusunda eksiklikleri bulunan ve risk içeren ülkelerin yakın gözetim altında tutulması anlamına geliyor. Türkiye’nin kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede yeterli çabayı göstermediği gerekçesi ile gri listeye alındı.

FATF, her yıl yaptığı değerlendirme toplantılarında kara paranın aklanması, terör finansmanının engellenmesi alanındaki tabloyu paylaşıyor.

Gri liste ise kara para aklama ve terörün finansmanı konusunda eksiklikleri bulunan ve risk içeren ülkelerin yakın gözetim altında tutulması anlamına geliyor. Gri listeye giren ülkeler FATF tarafından belirlenen hedefler konusunda eksikliklerini giderme taahhüdünde bulunarak ve gerekli adımları atarak bu listeden çıkabiliyor.

FATF nedir?

Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu ya da FATF (Financial Action Task Force on Money Laundering), 1989 yılında G-7 ülkeleri (ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada) tarafından OECD bünyesinde kurulmuştur. FATF’nin kurulmasıyla bir anlamda kara paranın aklanmasıyla mücadeleye ilişkin tavsiyeler bütünü oluşturulmuştur.

FATF’nin 31 ülke ve 2 bölgesel kuruluş olmak üzere toplam 39 üyesi bulunmaktadır. Türkiye, 24 Eylül 1991 tarihinde FATF’ye üye olmuştur.

FATF faaliyetlerini, her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen toplantılar yoluyla yürütmektedir.

Üç temel kriz neden gündem olmaz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir