İngiltere seçim sonuçları: İşçi Partisi çoğunluğu kazandı

İngiltere seçim sonuçları: İşçi Partisi çoğunluğu kazandı

İngiltere’de 4 Temmuz genel seçimlerini İşçi Partisi kazandı. 2010’dan bu yana iktidarda olan Muhafazakar Parti ise yenilgiye uğradı. İnsan hakları avukatı olan parti lideri Keir Starmer, 4 Temmuz genel seçimlerin ardından İngiltere’nin yeni başbakanı olacak.

İngiltere’de Perşembe günü yapılan genel seçimlerde Keir Starmer liderliğindeki parti, 14 yıllık Muhafazakar Parti dönemini sona erdirdi.

Ülkenin müstakbel yeni başbakanı İşçi Partisi lideri Starmer, Londra’da kalabalığa seslenerek, “Sıra verdiğimiz sözleri yerine getirmeye geldi. Değişmiş bir İşçi Partisi olarak ülkeyi yöneteceğiz” dedi.

İşçi Partisi, yayınlanan sonuçlara göre 407 sandalye kazanarak İngiltere Parlamentosu’nun 650 üyeli Avam Kamarası’nda çoğunluğu sağladı. 2022’den bu yana ülkeyi yöneten Muhafazakar Parti lideri Rishi Sunak, ezici bir yenilgiye uğradı ve sadece 112 milletvekiline ulaşabildi.

Yeniden milletvekili seçilen Sunak, Starmer’ı arayarak tebrik ettiğini söyledi, “Bu seçimi İşçi Partisi kazandı” dedi. Seçim yenilgisinin sorumluluğunu kabul ettiğini belirten Sunak, özür diledi.

Sandık çıkış anketlerine göre, Muhafazakar Parti şimdiye kadarki en kötü seçim gecesini geçirdi. Avam Kamarası sözcüsü Penny Mordaunt da dahil olmak üzere Muhafazakar Parti’den 11 bakan bu seçimde sandalyelerini kaybetti.

İskoç Ulusal Partisi (SNP) de büyük bir kayıp yaşadı. Partiden yapılan açıklamada, 2019 seçimlerinde İskoçya’da 47 sandalye kazanan partinin bu seçimlerde on sandalyeye bile sahip olamayabileceği belirtildi.

Müslümanların çoğunlukta olduğu bölgelerde İşçi Partisi kaybetti

Starmer, ezici bir zafere doğru ilerliyor olsa da partinin Gazze’de devam eden savaşa ilişkin tutumu büyük Müslüman topluluklar içindeki desteğini kaybetmesine neden olmuş gibi görünüyor.

Güney Leicester’da İşçi Partisi’nin önde gelen siyasetçilerinden Jonathan Ashworth, Gazze’yi kampanyasının merkezine koyan bağımsız aday Shockat Adam’a kaptırdı.

Kabineye atanması beklenen Ashworth, 2019 seçimlerine kıyasla 20 bin oy kaybetti.

İngiltere’nin en fazla Müslüman nüfusuna sahip bölgelerinden biri olan Leicester East’te İşçi Partisi’nin oyları 29 puan düştü.

Starmer, seçim kampanyası sırasında İsrail yanlısı bir tutum sergilemişti.

10 Ekim Tren Garı Katliamı kararı

Yeni Arayış Haber
Latest posts by Yeni Arayış Haber (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir