İdris Baluken 3 yıl 9 ay hapis cezası aldı

İdris Baluken 3 yıl 9 ay hapis cezası aldı

Eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili İdris Baluken için 3 ayrı konuşmadan dolayı ayrı ayrı 1 yıl 3’er ay olmak üzere toplam 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Mahkeme, cezada takdiri indirim yoluna gitmedi.

HDP eski milletvekili İdris Baluken’e milletvekilliğinin sürdüğü 2014-2016 yılları arasında katıldığı eylem ve etkinliklerde yaptığı konuşmalar nedeniyle hakkında birleşen dosyalardan oluşan davanın duruşması görüldü.

SEGBİS üzerinden katıldı

Siirt 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya İdris Baluken katılmazken avukatı Serdar Çelebi Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden bağlandı. İddia makamı Baluken’in 3 defa “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan ayrı ayrı cezalandırılmasını talep ederken diğer suçlamalar yönünden ise beraatini istedi. Avukat Serdar Çelebi, iddia makamının beraat istemi yönündeki mütalaaya katıldıklarını ancak müvekkilinin “örgüt propagandası yapmaktan” cezalandırılması yönündeki mütalaasına katılmadıklarını belirtti.

Önder kararı hatırlatıldı

Anayasa Mahkemesi’nin Sırrı Süreyya Önder kararını hatırlatan Serdar Çelebi, şunları söyledi: “Propaganda da örgütün şiddet içerikli eylemleri suç teşkil etmektedir. Müvekkilimiz o dönemde çözüm süreci olarak adlandırılan dönemde bir siyasetçidir. Muhalif bir partinin grup başkanvekilidir. O zaman müvekkilimizin İmralı’ya gidip gelişinin anlatıldığı bir konuşma üzerinden müvekkilimiz cezalandırılmamalıdır. Örgütün şiddet içeren eylemlerini bırakın herhangi bir örgütün dahi propagandasını yapmamıştır. Anayasa ve AİHM içtihatları ile müvekkilin isnat edilen suçun yasal unsurları oluşmadığından öncelikle beraatine, mahkemeniz aksi kanaatte ise lehe olan hükümlerin uygulanmasını talep ediyoruz. Ayrıca cezalandırma yoluna gidilecekse, TCK 43’ün (zincirleme örgüt propagandası) uygulanmamasını talep ediyoruz.”

3 yıl 9 ay ceza

İdris Baluken’in bir propaganda suçlamasıyla ceza verilerek artırım hükümlerinin uygulanması talebini kabul etmeyen mahkeme, Baluken’e 3 defa “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasından ayrı ayrı 1 yıl 3’er ay hapis cezası verdi. Toplamda 9 ay 3 yıl hapis cezası veren mahkeme, “2911 sayılı Kanuna Muhalefet Etmek” suçlamasından ise Baluken’in beraatine karar verdi.

Mahkeme, İdris Baluken’in tekrar suç işlemeyeceğine dair kendilerinde olumlu kanaat oluşturmadığını belirterek, cezada takdiri indirim yoluna gitmedi.

Emekliler krizin kurbanı olmayı kabul etmiyor (I)

Yeni Arayış Haber

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir