Esma Esad’ın öldüğü iddiasına yalanlama

Esma Esad’ın öldüğü iddiasına yalanlama

Esma Esad’ın hayatını kaybettiğine ilişkin haberler, Baas Partisi tarafından yalanlandı. İddiaların, ‘asılsız’ olduğu belirtildi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın bir süredir lösemi tedavisi gören eşi Esma Esad’ın hayatını kaybettiği iddia edildi. Söz konusu iddiaya, Esad’ın lideri olduğu Baas Partisi’nden yalanlama geldi. Al Arabiya’nın aktardığına göre partinin açıklamasında, ‘asılsız haberlerin dolaşıma girdiği’ belirtildi. Sosyal medyada yayınlanan açıklamada, ‘haberlerin yalnızca güvenilir kaynaklardan alınması gerektiği’ uyarısı yer aldı.

Geçtiğimiz günlerde Suriye Devlet Başkanlığı, Esma Esad’a lösemi teşhisi konulduğunu açıklamıştı. Suriye Devlet Başkanı’nın eşi, beş sene önce meme kanserini atlatmıştı.

Ne olmuştu?

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın 2019 yılında meme kanserinden kurtulan eşi Esma Esad’a lösemi teşhisi konuldu.

Devlet Başkanlığı ofisi salı günü yaptığı açıklamada “First Lady Esma Esad’a enfeksiyonla mücadelede rol oynayan beyaz kan hücrelerinin agresif bir kanseri olan akut miyeloid lösemi teşhisi konuldu,” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, enfeksiyondan kaçınmak için sosyal mesafeyi gerektiren “özel bir tedavi protokolünden” geçeceği belirtildi ve “tedavi planının bir parçası olarak tüm doğrudan etkileşimlerden geçici olarak çekileceği” vurgulandı.

2019 yılında Esma Esad, bir yıl boyunca hastalıkla mücadele ettikten sonra meme kanserinden “tamamen” kurtulduğunu söylemişti.

1975’te İngiltere’de doğan eski yatırım bankacısı, 2011’de ülkedeki iç savaş patlak vermeden önce kendisini hak savunucusu ve Esad hanedanının modern tarafı olarak tanımlıyordu.

Esma Esad kimdir?

Esma Fawaz el-Esad 11 Ağustos 1975 doğumludur. Suriye’nin First Lady’sidir. Londra’da doğup büyüyen Suriyeli bir anne-babanın çocuğudur.

Esma, Suriyeli bir ailenin çocuğu olarak İngiltere’de doğmuş ve büyümüştür. Babası Fawaz Akhras, bir kardiyolog ve annesi Sahar Akhras ise diplomattır. Eğitimini King’s College London’da tamamlamış ve burada bilgisayar bilimi ve Fransız edebiyatı alanlarında çift anadal yapmıştır.

Beşar Esad ile evlenmeden önce Londra’da yatırım bankacılığı alanında çalışmıştır. 2000 yılında Beşar Esad ile evlendikten sonra Suriye’ye taşınmış ve burada Esma Esad olarak tanınmaya başlanmıştır.

Esma Esad, Beşar Esad yönetimindeki Suriye’deki iç savaş sürecinde aktif bir rol oynamış ve çeşitli sosyal projelerde yer almıştır. Ancak, Esad rejiminin uyguladığı politikalar ve insan hakları ihlalleri nedeniyle uluslararası alanda eleştiriler de almıştır.

2018 yılında yakalandığı meme kanserini 2019 yılında yenen Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın eşi Esma Esad’a yakın zamanda lösemi teşhisi konulmuştu.

Bazı arkadaşlıkların vakti dolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir