Erhan Adem: “Ormanlık alanlara göz dikmişler”

Erhan Adem: “Ormanlık alanlara göz dikmişler”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tarım ve Ormancılık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, 28 Haziran tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 8650 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile milyonlarca metrekare alanın orman sınırları dışına çıkarılmasına tepki gösterdi.

CHP Tarım ve Ormancılık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem; 28 Haziran tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 8650 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile milyonlarca metrekare alanın orman sınırları dışına çıkarılmasına tepki göstererek; “Vatandaşın sırtına yükleyecekleri yeni vergiler yetmiyor olacak ki; ormanlık alanlara da gözünü dikmişler.” dedi.

Adem, şu açıklamalarda bulundu:

Erhan Adem: “Orman sınırı dışına çıkarılan alanların yerleşim alanı ilan edilmesi büyük risk”

“Bu kararlar Anayasa’ya aykırıdır. İster yerleşime uygun alanlar çıkarılsın, isterse orman vasfını kaybetmiş alanlar çıkarılsın, bu durum Anayasa’nın 169. maddesine aykırıdır. Orman sınırı dışına çıkarılan alanların yerleşim alanı ilan edilmesi büyük riskler oluşturuyor. Ülkemizde yaşanan orman yangınları da ders olmuyor, ormanla yerleşim alanlarının iç içe olmaması gerektiğini yıllardır belirtiyoruz. Buna hiç dikkat edilmiyor. AKP’nin rant hırsı gözleri karartmış durumda. Defalarca tanık olduk bu kararlar orman sınırından çıkarılan alanlarla kalmaz. İlerleyen zamanlarda yerleşim alanları için elektrik nakli, doğalgaz boru hatları gibi altyapı çalışmaları için kamu yararı ve zaruret var denilerek ormanlarda altyapı çalışmalarına izin verilebilir. Bu kararnameler, ormanların giderek daha da parçalanmasına, küçülmesine ve özellikle biyolojik çeşitliliği riske atacak türde çalışmalardır. Kabul edilemez.

Anayasa’nın 169’uncu maddesi açıkça ‘Devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz. Kanuna göre yönetilir ve işletilir. Bu ormanlar zamanaşımı ile mülk edinilemez ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz’ demektedir. Orman çok büyük bir ekosistemdir ve bu ekosistem içerisinde üzerinde ağaç olmayan taşlık, kayalık alanların da çok önemli fonksiyonları vardır. Biz ormanı sadece ağaçların bulunduğu toprak parçaları olarak görmüyoruz. Orman, ağaçlarla birlikte diğer bitkiler, toprak, hava, su, hayvanlar, mikroorganizmalar gibi canlı ve cansız unsurların birleşiminden meydana gelen, karşılıklı ilişkilerinden ve bu ilişkilerin meydana getirdiği bir denge durumudur, ekolojik bir olgudur.

Bu ekosistemin içerisinden, üzerinde ağaç yok diyerek taşlık, kayalık alanları çıkarırsanız, o ekosistemin bütün dengelerini bozmuş olursunuz. Yeni getireceğiniz vergi yasası ile bu milletin sırtına yükleyeceğiniz yeteri kadar borç ve vergi yetmiyor olacak ki; ormanlık alanlara da gözünü dikmişler!”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti kimi kınadı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir