Erdoğan’ın Suriye ile normalleşme açıklamaları sonrası Ebu Zendin Geçiş Kapısı açıldı

Erdoğan’ın Suriye ile normalleşme açıklamaları sonrası Ebu Zendin Geçiş Kapısı açıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye ile normalleşme ve Esad açıklaması sonrası Halep’te bulunan Ebu Zendin Geçiş Kapısı açıldı.

Türkiye-Suriye ilişkilerinde ‘normalleşme’ konuşulurken, Türkiye destekli muhalifler ile Suriye rejimi arasında ticari faaliyetlerin yürütüldüğü Halep’in kuzeydoğusundaki Ebu Zendin Geçiş Kapısı 2020 yılından bu yana ilk kez açıldı. 27 Haziran’da rejim bölgesinden birkaç TIR, deneme amaçlı muhaliflerin bölgesine geçti.

26 Haziran’da El Bab Yerel Meclisi tarafından yapılan açıklamada da muhalifler ile Suriye rejiminin sınır noktası olan Ebu Zendin köyündeki Zendin Ticaret Kapısı’nın yeniden faaliyete geçeceğini duyurdu. Açıklamada, Suriye’nin diğer noktalarına ticaretin başlamasıyla birlikte “yerel üreticinin gelir sağlayacağı, ticari hareketliliğin artmasıyla kalkınmanın hız kazanacağı” belirtildi.

4 yıldan bu yana kapalıydı

Ebu Zendin Kapısı, Fırat Kalkanı Harekatı ile IŞİD’ten temizlenmesinden sonra 2017’de açılmıştı. Ebu Zendin Köyü’nün rejimle muhalifler arasındaki son nokta olması sebebiyle, bu bölgede ticaret için kapı açılmıştı. Kapı, 2019’da koronavirüs tedbirleri nedeniyle ticarete kapatılmıştı. 2020’de birkaç saatliğine açılan Ebu Zendin Kapısı 4 yıldır kapalıydı.

Erdoğan, Esad ile görüşme için “yine olur” demişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma günü Suriye ile normalleşme çabalarına ilişkin olarak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile yeniden görüşebileceğini söylemiş ve şu açıklamalarda bulunmuştu:

“Türkiye ile Suriye arasında yeniden diplomatik ilişkiler kurulmaması için hiçbir sebep yok. Geçmişte nasıl birlikteysek yine aynı şekilde birlikte hareket ederiz. Ve Suriye’nin içişlerine karışmak gibi bir derdimiz olamaz. Suriye halkı bizim kardeş halklar olarak beraber yaşadığımız bir topluluk. Biz Suriye ile ilişkilerimizi geçmişte çok çok canlı tuttuysak, ailece görüşmelere varıncaya kadar biliyorsunuz Sayın Esed’le biz görüşmeleri yaptık. Yarın olmaz diye bir şey kesinlikle mümkün değil, yine olur.”

 

İlhan Uzgel’den Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Esad” yanıtı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir