Daron Acemoğlu: “Türkiye çöküşün eşiğinde”

Daron Acemoğlu: “Türkiye çöküşün eşiğinde”

Dünyaca ünlü ekonomi profesörü Daron Acemoğlu, Türkiye’deki asgari ücret tartışmalarını ve ekonomik durumu değerlendirdi. Gençlerin yurtdışına gidişini politik nedenlere bağlayan Acemoğlu, “Az insan giderse problem yok ama sayı bu kadar çok olunca bir çöküşe yol açar ve Türkiye bunun eşiğinde” dedi.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) çalışan ekonomi profesörü Daron Acemoğlu, Cumhuriyet’e verdiği mülakatta Türkiye ve dünya ekonomisinin genel görünümüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Asgari ücret görüşmelerini gündemine alan Acemoğlu, Türkiye’de sanayinin, kurumların ve eğitim sisteminin bozuk olduğunu ve bu sistemsel bozukluktan asgari ücretle çıkmanın mümkün olmayacağını söyledi. “Şirketler yeterince üretmiyor çünkü verimli çalışmıyorlar. Teknolojiyi doğru kullanmıyorlar; çünkü teknolojiye yeterince yatırım yapmıyorlar” diyen Acemoğlu, “Asgari ücret çözüm değil” dedi.

Mehmet Şimşek’in başında olduğu ekonomi yönetimini de değerlendiren Acemoğlu, “Hâlâ çok büyük bir umut yok içimde. Zaten enflasyon bu düzeye çıktıktan sonra indirmek çok zor ama bir tek enflasyonu düşürüp Türkiye ekonomisin düzelteceğiz diye bir şey de yok. Çok daha derin problemleri var Türkiye’nin” dedi.

 

“TÜRKİYE TEKNOLOJİYİ KULLANAMIYOR”

Türkiye teknolojiyi doğru kullanmıyor” diyen Acemoğlu, Türkiye’nin yatırımda geri olduğunu, yatırımların ağırlıklı olarak inşaat sektörüne gittiğini ama daha kötüsü kalifiye eleman bulunmadığını iddia etti.

Lise altı eğitimi olanlar teknolojiyi kullanmakta zorlanıyorlar” diyen Acemoğlu şunları söyledi:

İş yine doğru seçime geliyor. Doğru teknoloji olsa onlar da kullanır; bahçıvanın, işçinin, elektrikçinin kullanacağı teknolojiler de var.

Politik nedenle özgürlüğün kısıtlandığını ve en parlak Türk gençlerinin bu nedenle yurt dışına gitmeye başladığını söyleyen Daron Acemoğlu, “Az insan giderse problem yok ama sayı bu kadar çok olunca bir çöküşe yol açar ve Türkiye bunun eşiğinde” dedi.

 

SOSYAL DEMOKRASİ YOLUNU KAYBETTİ

Acemoğlu, “Kapitalizm çatırdıyor mu? Sosyal demokrasi alternatif üretebilir mi?” sorusuna ise şöyle cevap verdi:

“Amerikan türü bir piyasa ekonomisinin çıkmaza girdiğini  görüyorum. Ama İsveç, Norveç, Danimarka türü bir sosyal demokrasinin de zorluklar çektiğini görüyorum ve bu açıdan sizin sorunuz “Yeni bir sosyal demokrasi alternatif olabilir mi” ise buna yanıtım kesinlikle evet.

Sosyal demokrasi kendi yolunu kaybetti. Şu anda Amerika’da da Avrupa’da da bakarsanız sol partiler tamamen eğitimi yüksek bir elitin partileri haline gelmiş durumdalar.  Bunların işçilerden aldığı oy oranı düşüyor, sürekli üniversitelinin oy oranı artıyor. Bu çok daha değişik bir sol ve bu sol, işçilerin tüm problemlerini kendi içine alıp çözüm üretecek politikalar ortaya atamıyor. O yüzden solun da gerçekten yeniden yapılanması gerektiğini düşünüyorum.”

Yeni Arayış Haber

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir