AB zirvesi protestoları: Çiftçiler sokakları tıkadı

AB zirvesi protestoları: Çiftçiler sokakları tıkadı
Brüksel'da AB Zirvesi'ni protesto eden çiftçiler traktörlerini yollara park edip trafiği tıkadı.

Protestocu çiftçiler AB zirvesi için Avrupa Birliği’nin kalbi Brüksel’e inerken, AB liderleri Ukrayna için yeni finansman üzerinde anlaşmaya vardıkları kritik bir toplantı gerçekleştirdi. Sabahın erken saatlerinde traktörleriyle Brüksel’e gelen göstericiler, zirvenin yapıldığı AB zirvesini protesto etmek üzere Avrupa Parlamentosu önünde toplanarak kornalar çaldı, yumurtalar fırlattı ve ateşler yaktı.

Sabahın erken saatlerinde traktörleriyle Brüksel’e gelen göstericiler, zirvenin yapıldığı Avrupa Parlamentosu önünde toplanarak kornalar çaldı, yumurtalar fırlattı ve ateşler yaktı.
Perşembe sabahı ülkenin dört bir yanından gelen konvoyların bir araya gelmesinden önce bir avuç traktör tüm hafta boyunca AB Parlamentosu’nun yakınına park edilmişti.
Protestoculardan bazıları parlamento binası önündeki nesneleri ateşe verirken, diğerleri de şu sloganları içeren pankartlar taşıdı: “Çiftçi yoksa, gıda da yok.”
Polis Perşembe günü yaptığı açıklamada, planlanan gösteri için Belçika başkentinde yaklaşık 1.000 traktörün beklendiğini belirterek, bölgede “trafik sorunları” yaşanabileceği uyarısında bulundu.

AB zirvesi neden protesto ediyor?

Avrupa Birliği’ni kasıp kavuran çiftçi protestoları siyasi liderleri ve dünya kamuoyunu şaşırtmış durumda. Avrupalı çiftçiler yıllardır borç yükü altında ezilmekte, güçlü perakendeciler ve zirai ilaç şirketleri tarafından sıkıştırılmakta, aşırı hava koşulları tarafından hırpalanmakta ve ucuz yabancı ithalat tarafından baltalanmakta. Çiftçilere göre tüm bunlar sektörün büyük oyuncuları kayıran bir sübvansiyon sistemine dayanmakta. Ukrayna’daki savaş ise işleri daha da kötüleştirmiş durumda.

AB’nin ortak tarım politikasını düzenleyen kuralların gevşetilmesi çağrısında bulunan ziraatçılar, kendilerine yeterince ödeme yapılmadığını, vergi ve çevresel kısıtlamalarla boğulduklarını ve Ukrayna’dan ucuz tarım ithalatı da dahil olmak üzere yurtdışından gelen haksız rekabetle karşı karşıya olduklarını söylüyor. AB, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ışığında Ukrayna’dan ithal edilen ürünlere uygulanan kota ve vergilerden feragat etti. Belçika Başbakanı Alexander De Croo endişelerini “tamamen meşru” olarak nitelendirdi. Avrupa Komisyonu, tarım sektörünün bazı endişelerini gidermek amacıyla, çiftçilerin ekilebilir arazilerinin %4’ünü biyoçeşitlilik amacıyla nadasa bırakmalarını veya verimsiz hale getirmelerini zorunlu kılan bir AB kuralına “geçici” bir muafiyet önerdi.

Geçtiğimiz günlerde İtalya, İspanya, Romanya, Polonya, Almanya, Portekiz ve Hollanda’da da protestolar düzenlenmişti.

Almanya kontak kapatacak

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir