Çekya senatosu İstanbul Sözleşmesi’ni reddetti

Çekya senatosu İstanbul Sözleşmesi’ni reddetti

Senato üyeleri geleneksel kadın erkek rollerini savundular ve İstanbul Sözleşmesi’nin şiddeti azaltmadığını ileri sürdüler. Bu karar, Çekya’nın sözleşmeden çekildiği anlamına gelmiyor.

Euronews Türkçe’nin haberine göre Çekya senatosu İstanbul Sözleşmesi’ne “Hayır” diyerek Prag’ı sözleşmeyi iç hukuki tüzüklerine dahil etmeyen azınlıktaki Avrupa ülkeleri arasında bıraktı.

Ülkede anlaşmaya karşı çıkan muhafazakar kanat, toplumda kadın ve erkek için ‘geleneksel rollerden’ ayrılmasına itiraz ediyor ve onaylayan ülkelerde şiddeti azaltmadığını ileri sürüyor.

Başbakan Petr Fiala hükümeti Senato’dan çıkan karara tepki gösterdi. Ve bunun ülkenin kadına şiddetle mücadelesini ve mevcut yasaları etkilemeyeceğini söyledi. Fiala, yasanın ileride onaylanması için daha geniş bir tartışma ortamına ihtiyaç olduğunu söyledi.

 

PARLAMENTO KARARI DA GEREKİYOR

Senato’dan gelen karar Çek Cumhuriyeti’nin 2016’da imzaladığı sözleşmeden çekilmesi anlamına gelmiyor. Bu adım için Meclis’in de sözleşmeyi reddetmesi gerekiyor. Fakat parlamentonun alt kanadının bu konuyu ne zaman ele alacağı kesinlik kazanmış değil.

2011’de İstanbul’da imzalanmasından dolayı İstanbul Sözleşmesi olarak adlandırılan anlaşma Avrupa Konseyi ve üye ülkeler tarafından oluşturulmuştu.

Resmi adı ‘Kadına Karşı Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadele Hakkında Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ olarak geçen metin, kadına şiddeti bir insan hakları ihlali olarak kabul ediyor ve cinsiyete dayalı şiddetin çeşitli biçimlerini kapsıyor.

Türkiye de 2021’de cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle anlaşmadan çekilmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir