Alper Gezeravcı, Türkiye’ye döndü

Alper Gezeravcı, Türkiye’ye döndü

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görevini tamamlayan Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı yurda döndü.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görevini tamamlayan Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı yurda döndü. Gezeravcı, Ankara Esenboğa Havalimanı’nda çiçeklerle karşılandı.

Türkiye’nin tarihi uzay misyonu başarıyla tamamlandı. Alper Gezeravcı ve beraberindeki 3 astronottan oluşan Axiom-3 mürettebatını taşıyan Dragon uzay aracı, 10 Şubat’ta ABD’de Florida açıklarına indi. Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı bugün Ankara’ya geldi.

“Hedeflere erişebilmiş olmanın mutluluğu ile ülkeme döndüm”

Karşılamanın ardından, Esenboğa Havalimanı’nın VİP salonunda basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gezeravcı, “Maneviyatı yüksek olan bir ülkenin içten samimi insanlarıyla Türk vatandaşlarıyla tekrar bir araya gelmek bu yolculuğun en güzel sonlanan kısmıydı. Ben görevin ilk başlangıç anından itibaren konulan hedef, bugüne kadar hayallerimizin sınırını teşkil eden gökyüzündeki gözümüzle görebildiğimiz sınırları bertaraf eden hedeflere erişebilmiş olmanın mutluluğu ile ülkeme döndüm. Bu hedefin gerçekleştirilmesinde bana düşen sorumluluk ülkenin bugüne kadar bana sağlamış olduğu eğitimle, bana kazandırmış olduğu kabiliyetlerle ülkeme borçlu olduğum bütün bu imkanları seferber ederek gerçekleştirdiğimiz görevin gerisinde, görevin hazırlık sürecinde bugünlere kadar gelmesini sağlayan öncelikle ortaya koymuş olduğu güçlü irade ile Sayın Cumhurbaşkanımız, devletimizin bütün kurumları, görevin icrası sürecinde bir çarkın mükemmel işleyen dişlileri gibi hiçbir aksaklığa mahal vermeksizin hazırlık sürecini çok kolay hale getiren ve görevin icrasında hiçbir aksaklığa mahal vermeyecek şekilde bütün hazırlık sürecini yürüten Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, Türkiye Uzay Ajansı’mız ve TÜBİTAK’ın değerli çalışanlarına minnettar olduğumu ifade etmek isterim” dedi.

Gezeravcı’dan öğrencilere hediye

Alper Gezeravcı’nın da içinde bulunduğu Axiom-3 (Ax-3) ekibini taşıyan Dragon kapsülü, 19 Ocak’ta ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’nden uzaya fırlatıldı. Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda geçirdiği 21 günlük görev süresi boyunca 13 bilimsel deneye imza attı. Görev süresi sona eren Ax-3 ekibi, kendilerini taşıyan Dragon kapsülüyle yaklaşık 47 saat süren yolculuğun ardından 9 Şubat’ta ABD’nin Florida açıklarında okyanusa başarılı bir iniş gerçekleştirdi. Adaptasyon süreci için kısa bir süre ABD’de gözlem altında tutulan Gezeravcı, Cumhurbaşkanlığı’na ait uçakla bugün Türkiye’ye döndü. Gezeravcı ve ailesi, Ankara Esenboğa Havalimanı’nda öğrenciler, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır tarafından karşılandı. Gezeravcı, kendisini karşılayan öğrencilerle tek tek ilgilenerek onlara uzayda gerçekleştirdiği 13 deneyi temsilen birer Türk bayrağı hediye etti.

Cumhurbaşkanıyla görüşme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ve ailesi ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ilk uzay misyonunu başarıyla tamamlayarak Ankara’ya dönen Alper Gezeravcı ve ailesini Esenboğa Havalimanı’nda kabul etti. Gezeravcı, uzaya götürdüğü Türk bayrağını Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk bayrağını öpüp alnına koyarak teslim aldı. Kabulde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal da yer aldı.

Alper Gezeravcı Dünya’ya dönüyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir