Almanya’da aşırı sağ karşıtı kitlesel gösteriler düzenledi

Almanya’da aşırı sağ karşıtı kitlesel gösteriler düzenledi

Almanya genelinde aşırı sağ karşıtı gösterilere yüz binlerce kişi katıldı.

Cumartesi günü Almanya’nın çeşitli kentlerinde aşırı sağı protesto eden on binlerce kişi, neo-nazizm ve nefret karşıtı sloganlar atarken demokrasi burgusu yaptı. Gösteriler, aşırı sağcı grupların kısa bir süre önce aralarında Alman vatandaşlığına sahip olanların da bulunduğu milyonlarca göçmenin sınır dışı edilmesini görüşmek üzere bir araya geldiklerine dair kamuoyunda çıkan haberlerin ardından gerçekleşti. Frankfurt, Hamburg, Berlin, Münih ve Köln gibi Almanya’nın diğer büyük şehirlerinde gösterilerin boyutu ve kapsamı Almanya’da aşırı milliyetçiliğe karşı güçlü bir refleks olarak tanımlanıyor.

AFD’NİN YÜKSELİŞİ

Protestolar aynı zamanda AfD’nin Alman seçmenler arasında artan desteğine ilişkin son bir yıldır artan endişeye de dayanıyor. AfD 2013 yılında kuruldu ve ilk kez 2017 yılında Alman Federal Meclisi’ne girdi. Kamuoyu yoklamaları AfD’yi, 2021’deki son federal seçimlerde kazandığı %10,3’lük oy oranının çok üzerinde, yaklaşık %23’lük oy oranıyla ülke genelinde ikinci sırada gösteriyor. Geçtiğimiz yaz AfD’li adaylar partinin ilk belediye başkanlığı ve ilçe meclisi seçimlerini kazanarak Nazi döneminden bu yana bunu başaran ilk aşırı sağcı parti oldu. Bavyera ve Hessen’deki eyalet seçimlerinde de parti önemli kazanımlar elde etti.

Parti, desteğinin en güçlü olduğu bölge olan Almanya’nın doğusundaki bazı eyaletlerde de önde gidiyor; Brandenburg, Saksonya ve Thüringen olmak üzere üç eyalette bu sonbaharda seçimlerin yapılması planlanıyor. Almanya kamuoyu, partinin popülaritesine en iyi nasıl karşılık verileceği konusunda kafa yoruyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir