Almanya kontak kapatacak

Almanya kontak kapatacak

Almanya’da, makinistler, çiftçiler ve ulaşım sektörü, genel grev başlatma kararı aldı. Çiftçiler, Federal Hükümete tepkilerini göstermek amacıyla 8 Ocak’tan itibaren bir hafta sürecek eylemler düzenleyecekler. Taşımacılık sektörünün de bu eylemlere katılması bekleniyor. Makinistler sendikası ise 10 Ocak’ta başlayacak on üç günlük grev ile demiryolu ulaşımını tamamen durduracak.

Almanya’da demiryolu çalışanları, çiftçiler ve ulaşım sektörü çalışanlarının eylemleri, genel grev havasında geçmesi planlanıyor. Alman Makinistler Sendikası GDL, Alman Demiryolları (Deutsche Bahn AG – DB), Transdev ve City Bahn Chemnitz çalışanlarını 10 Ocak Çarşamba günü saat 2’den 12 Ocak saat 6’ya kadar sürecek üç günlük grev için çağrı yaptı. DB Cargo’daki iş bırakma eylemi ise 9 Ocak günü saat 18:00’de başlayacak.

Birkaç gün önce, çiftçiler bir kez daha seslerini duyurdu. Alman Çiftçiler Birliği (DBV) üyeleri, Alman hükümetinin tasarruf önlemlerine tepki olarak 8 Ocak’tan itibaren bir haftalık bir eylem başlatmayı planlıyor. Eylemlerin mitingler ve yürüyüşlerden oluşan bir dizi etkinlik içereceği duyuruldu.

Federal Hükümetin tarıma yönelik dizel sübvansiyonunu ve araç vergisi muafiyetini iptal etmesine karşı çıkan çiftçilerin protesto eylemi, 15 Ocak’ta Berlin’de gerçekleşecek büyük bir gösteriyle sonlanacak.

DB, 35 SAAT İÇİN GÖRÜŞME TALEBİNE RET

GDL, demir yolu çalışanlarının maaşlarına aylık 555 avro zam talebinin yanı sıra enflasyonu telafi etmek için 3 bin euroya kadar ikramiye talep ediyor. Ayrıca, çalışma saatlerinin haftada 40 saatten 35 saate düşürülmesini istiyorlar. Sendikanın DB AG ile yaptığı müzakereler, devlete ait şirketin haftalık 35 saate düşürülmesi talebini reddetmesi nedeniyle 24 Kasım 2023 tarihinde kesilmişti.

DB İnsan Kaynakları Şefi Martin Seiler önceki gün Süddeutsche Zeitung’a verdiği röportajda şirketin artık “GDL’nin temel talebini karşılama yolunda uzun bir yol kat etmek” istediğini belirterek “Şimdi vardiyalı çalışanlar için ek seçenekler üzerinde müzakere etmek istiyoruz. Böylece 38 saat yerine sadece 35 saat, hatta 40 saat çalışabilirler. Kafeteryada olduğu gibi herkes kendi seçimini yapar” ifadelerini kullanmıştı.

DB Grubu 5 Ocak’ta medya üzerinden sistematik ve açıkça kasıtlı olarak yanıltıcı bir şekilde “DB GDL’ye yeni bir teklifte bulunuyor” açıklamasında bulundu ve ekledi: “Bu asılsız ve toksik “teklif” medya ve kamuoyunu kasıtlı olarak yanıltıp NETINERA Grubu ve Go-Ahead Grubu ile yakın zamanda yapılan başarılı ücret görüşmelerini görmezden gelmektedir. Birlikte sekiz şirketi temsil eden NETINERA ve Go-Ahead, çalışanlarının maruz kaldığı stresin ve işverenlerin yıllardır ihmal edilen meslekleri yeniden cazip ve sürdürülebilir kılmak için acilen teşvikler yaratması gerektiğinin farkına varmıştır.”

SEKİZ ŞİRKETTE 35 SAAT UYGULANACAK

GDL’nin açıklamasında belirttiği NETINERA Grubu ve Go-Ahead Grubu GDL toplu iş sözleşmesi, vardiyalı çalışanların çalışma saatlerini kademeli olarak azaltarak haftada ortalama 35 saate indirmeyi öngörüyor. Bu değişiklik, çalışanların ücretlerinde herhangi bir azalmaya neden olmadan gerçekleştirilecek. Yeni sözleşme uyarınca, beş günlük vardiyadan sonra çalışanlara en az 48 saatlik bir izin hakkı tanınacak. Ayrıca, demiryolu çalışanlarının ücret çizelgesi 1 Şubat 2024’te 210 Euro ve 1 Ocak 2025’te 210 Euro daha artacak. Bu sayede, ödenekler toplamda yüzde 17 oranında artmış olacak.

Makinistlerin niteliklerini artırdıktan sonra maaşları kademeli olarak toplamda %30 oranında yükseltilecek. Üç yıllık eğitim programında olan çırakların maaşları ise eğitim yılına bağlı olarak %50’ye kadar artacak. Bu grup, Go-Ahead Baden-Württemberg’in beş bölgesel güzergahını işlettiği ve 700 kilometrelik hat uzunluğuna sahip olduğu gibi, Allgäu elektronik ağı ve Augsburg ağlarının güzergahlarını da içeren Go-Ahead Bavyera’yı da kapsamaktadır.

YILLIK KONFERANS GREVİ GECİKTİRDİ

Öte yandan grevlerin “Noel barışı” sonrası 8 Ocak Pazartesi gününden itibaren başlatılması bekleniyordu. Ancak GDL’nin de üyesi olduğu Alman Memurlar Sendikası’nın (dbb) yıllık konferansı Pazartesi ve Salı günü Köln’de yapılacak.  dbb Başkanı Ulrich Silberbach da Kölner Stadt-Anzeiger gazetesine verdiği demeçte GDL Başkanı Weselsky ile “Köln’deki konferans sırasında grev yapılmaması, dolasıyla DBB yıllık konferansına gidiş gelişlerin sağlanması konusunda anlaştığını ifade etti. Silberbach açıklamasında, “Sonrasında ne olacağı artık benim elimde değil” ifadesine yer verdi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir