Enflasyonda güvercin etkisi!

Enflasyonda güvercin etkisi!

ABD Tüfe, Üfe verileri ve tüketici harcamaları verileri açıklanacak. Beklenti üstünde gelen veriler Cuma günü bozulan moralleri iyice bozacak, beklenti altı veriler ise Cuma günü bozulan moralleri düzeltecektir.

Dünyada faiz totoya devam; Geçen hafta ABD haftalık işsizlik başvuruları verileri “ABD ekonomisi soğuyor” izlenimi verince ABD tahvillerine alış geldi. Ardından ECB beş yılın ardından ilk kez faizini 25 baz puan indirdi.

Piyasada ABD’nin yeniden iki defa faiz indirimi beklentisi arttı. ECB üç defa, FED iki defa faiz indirimine gider beklentisi öne geçiyordu ki, Cuma günü ABD tarım dışı istihdam verileri hevesleri kursaklarda bıraktı. ABD ekonomisi oldukça canlıydı. Dolar, diğer paralar karşısında değer kazandı, tahvillere satış geldi, değerli madenlerin fiyatları düştü.

Bu hafta ABD Tüfe, Üfe verileri ve tüketici harcamaları verileri açıklanacak. Beklenti üstünde gelen veriler Cuma günü bozulan moralleri iyice bozacak, beklenti altı veriler ise Cuma günü bozulan moralleri düzeltecektir.

Geçtiğimiz hafta sonu piyasaların son durumu şöyleydi, ECB, 2024 yılında iki defa 25 baz faiz indirimi yapacak ki, bunun birini geçen hafta yaptı zaten. Fed ise bir kez 25 baz faiz indirimine gider. Bunun için de sonbahar sonunu bekleyecektir. Faiz toto da son durum bu.

Temmuz, Ağustos aylarında eksi enflasyon bile görebiliriz. Yılsonu Tüfe %38 ile %42 arasında bitecek gibi duruyor. Üç aylık ortalama mevduat %50 civarında. Mevduatta reel kazanç devam ediyor.

MEVDUATTA REEL KAZANÇ DEVAM EDİYOR

Türkiye Mayıs aylık tüfe %3,37 arttı; Böylece yıllık tüfe beklentilerin biraz üstünde %75,45 olarak gerçekleşti. Yılın en yükseğini görmüş olduk. Bundan sonra göreceli olarak düşmeye başlayacaktır. Bu rakamlar TÜİK rakamları. İTO ve ENAG ise oldukça yüksek.

Dünyada petrol başta emtia fiyatları kısa zamanda yukarı gitmeyecek gibi duruyor. TL nin değer kaybetmesi de olası gözükmüyor. ÜFE biraz yüksek, yüksek olması Tüfe yi de olumsuz etkiliyor. Yıllarca üretici ve toptancılar karlarınından fedakarlık yapmışlardı. 2023 Ekim ayından beri karlarını eski haline getirme gayretindeydiler; yaz ayları ile birlikte daha dengeli artış olacağını düşünüyorum. Böylece MB’nin yılsonu enflasyon hedefinin tutma olasılığı yüksek. Temmuz, Ağustos aylarında eksi enflasyon bile görebiliriz. Yılsonu Tüfe %38 ile %42 arasında bitecek gibi duruyor. Üç aylık ortalama mevduat %50 civarında. Mevduatta reel kazanç devam ediyor.

31 Mayıs MB ve BDDK verilerine göre;

Yabancılar ilgili hafta 94 milyon dolarlık tahvil alımı gerçekleştirmiş. Tahvil alımlarında sakinleşmiş duruyorlar. Hisse senedinde ise 529 milyon dolar satış yapmışlar. Yıllık toplamda sadece 117 milyon dolar artıdalar.

MB rezervlerindeki toparlanmaya devam. İlgili hafta, brüt rezerv 143,6 milyar dolara çıktı. Geçen sene Mayıs sonu 98 milyar doları görmüştü. Swap hariç net rezervde ise 2020 yılından beri ilk kez 1,5 milyar dolar olarak artıya geçti. Mart sonu eksi 65,5 milyar doları görmüştük. Güzel başarı ama tehlike devam ediyor. Yerlere darıları serptiler, güvercinler sürüler halinde geliyor. Tek bir gürültü, olumsuz ses tüm güvercinlerin bir anda uçup gitmesine sebep olabilir. Güvercinlerin çoğunun artık Türkiye’de yaşamaya karar vermesini sağlamak esas başarıdır. Ya da yabancı güvercinlere ihtiyaç duymamak. Ne yazık ki bu duruma gelmek için oldukça uzun süreye gereksinimiz var.

İlgili hafta kredi kartı harcamaları %3,2 büyümüş. Kredi kartlarına bir düzenleme gelmesi artık kaçınılmaz. Bireysel kredi haftalık olarak son haftalara göre daha çok artmış. Ticari krediler ise zayıflamış.

KREDİ KARTI HARCAMALARI BÜYÜDÜ

Döviz mevduat hesapları; Bankalardaki döviz mevduatında da çözülme devam ediyor. İlgili hafta vatandaşlar 1,1 milyar dolar, şirketler 2 milyar dolar döviz mevduatlarını azaltmış. Seçim öncesi döviz mevduatlarını 8 milyar dolar artıran vatandaşlar, 8 milyar doların tamamını TL mevduata dönmüş gözüküyor. Şirketler ise yılbaşından beri 9,3 milyar dolar döviz mevduatından vazgeçtiler. İlgili hafta toplam 64,6 milyar dolar döviz mevduatları kaldı. 2021 sonunda şirket döviz mevduat toplamı 90 milyar dolardı. Türkiye gibi bir ülkede şirketlerin fazla cesur döviz riskine girdiklerini düşünüyorum doğrusu.

Kredi ve faizler;  ilgili hafta kredi kartı harcamaları %3,2 büyümüş. Kredi kartlarına bir düzenleme gelmesi artık kaçınılmaz. Bireysel kredi haftalık olarak son haftalara göre daha çok artmış. Ticari krediler ise zayıflamış.

Kredi ve mevduat faiz oranlarındaki gevşeme devam ediyor.  Ortalama bireysel kredi faizi %71,24, ticari kredi faizi %64,22, üç aylık ortalama mevduat faizi ise %61 seviyelerine kadar gevşedi. Üç aylık mevduat faizinde ortalamayı KKM hesapları yükseltiyor. Normalde üç aylık mevduat faizileri %51 civarında, ortalamayı on puan KKM yükseltiyor. İki senedir finansal yıkıma yol açan KKM, bu yıkıma devam ediyor. Aradaki on puan farkı MB karşılamaya devam edecektir.

 Direnç 10850, destek 9650 puanda. Güçsüz görünüyor. Daha önce yazmıştım. “Bist100, beşinci dalgayı yapıyor ve 10500 ile 12500 arasında bunu tamamlayacak”. İki hafta önce gördüğü 11100 puan zirvesi, büyük olasılık beşinci dalga zirvesi kalacak gibi duruyor.

 BİST100 GÜÇSÜZ

Dolar/TL; Günlük bazda 32 ile 32,40 bandında sıkışmaya devam edecek gibi duruyor. Haftalık kapanışlar 32,25 lira civarında kalmaya devam edecektir. Orta vadede 31,75 kuvvetli destek. Çok ilginç bir destek. Buranın altında çok kuvvetli 50 günlük ağırlıklı ortalama olan 29,50 desteği var.

Bist100; Direnç 10850, destek 9650 puanda. Güçsüz görünüyor. Daha önce yazmıştım. “Bist100, beşinci dalgayı yapıyor ve 10500 ile 12500 arasında bunu tamamlayacak”. İki hafta önce gördüğü 11100 puan zirvesi, büyük olasılık beşinci dalga zirvesi kalacak gibi duruyor.

Dünya Borsalar;  Avrupa borsalarındaki güçsüzlük devam ederken desteklerinde tutunmaya çalışıyorlar. ABD borsaları ise tarihi zirveleri civarında tutunmaya direniyorlar.

Eur/Usd;  Yukarıda 1,0905 direnci önemli ama kırılması da çok kolay. Çok basit olumlu bir habere buranın üstüne çıkıp 1.1075 seviyesine yükselebilir. Destek 1.07 ve 1.0635 seviyesinde.

Altın/ons; Geçen hafta “2330 dolar çok önemli, burayı aşağı doğru kırmaya hazırlanıyor sanki” yazmıştım. 2330 doların üstüne atamazsa bu hafta burası direnç olmaya başlayacak. Destek olarak 2210 puan civarına gelip oralarda bir süre oyalanabilir. Ama aylık kapanış 2230 dolar altında kalmamalı.

Gümüş; Bu hafta 29,90 dolar üstüne çıkamazsa 27,50 dolar desteğine kadar çekilebilir. Kuvvetli desteği 26,25.  Eğer buralara gelirse yeniden pozisyon açmaya hazır olmak gerekecek gibi duruyor.

TR 2 yıllık tahvil;  %40,75 üstüne çıkmadığı müddetçe  %37,30  desteğini görmesi çok zor bir olasılık değil ama, hedef  %34 artık.

On yıllıklar da; % 27,35  üstüne çıkamadığı müddetçe  %25,70 destek olmakla birlikte %23,85 hedefte.

 

Murat Kartalkaya
Latest posts by Murat Kartalkaya (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir