Tahir Elçi davasında polislere beraat kararı

Tahir Elçi davasında polislere beraat kararı

Diyarbakır Barosu’nun eski başkanı Tahir Elçi’nin 2015’te Sur ilçesinde vurularak öldürülmesine ilişkin davanın karar duruşması görüldü. Savcı, sanık polisler hakkında beraat kararı verilmesi talebini yineledi. Avukatlar ve Tahir Elçi ailesi mahkeme salonunu terk etti. Mahkeme üç polis için beraat kararı verdi.

Artı Gerçek’te yer alan habere göre, savcılık makamı mütalaasını tekrarladı, sanık polisler hakkında beraat talep etti.
Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin 28 Kasım 2015’te Sur ilçesinde basın açıklaması yaptıktan sonra katledilmesiyle ilgili davanın karar duruşması bugün Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Duruşma salonuna SEGBİS için iki adet projeksiyon kuruldu. Katılımcılar salona sığmadı, onlarca kişi ayakta kaldı.

Duruşmayı, Tahir Elçi’nin eşi CHP Milletvekili Türkan Elçi, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan ve 18 baro başkanı, İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sözcüsü Ayşegül Doğan, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, DEM Parti ve CHP milletvekilleri, sivil toplum örgüt temsilcileri, uluslararası hukuk örgütlerinin temsilcileri izliyor.

Davada sanık polisler Fuat T., Sinan T. ve Mesut S., ‘bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek’ suçundan 2 ila 6 yıl arasında hapisle, Uğur Y. ise ‘olası kastla ölüme sebebiyet verme’ suçundan üç kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılanıyor. Savcı Mustafa Alper Buğra Horozoğlu imzalı mütalaada, “bilinçli taksirle ölüme neden olmak” suçlamasıyla tutuksuz yargılanan polisler S.T. F.T. ve M.S.’nin beraati istendi. Diğer şüpheli Uğur Yakışır ile ilgili dosya, firari olması nedeniyle tefrik edilmişti.

“Deliller karartıldı”

Elçi ailesi avukatlarından Tuğçe Duygu Köksal, savcının esas hakkındaki görüşüne karşın sunları söyledi: “İddia makamının, bu dosyada deliller tartışıldıktan sonra mütalaasını vermesini beklerdik. Bu dosya basit bir insan öldürme dosyası değildir. İstihbari ve icrai bir operasyon neticesinde üç kişi hayatını kaybetmiştir. Mahkeme olay yerinde keşif yapmış olsaydı bugün dosyada başka sanıklar da olabilecekti. Tahir Elçi’yi kimin öldürdüğü belli değil. Mermi çekirdeği ortada yok. Deliller bir bütün olarak karartıldı. “İstihbaratçı polisler hakkında 2022 yılında yapılan suç duyurusuyla ilgili iki yıldır işlem yapılmadı. Bu soruşturma sonuçlanmış olsaydı, davanın esasına etki edecek önemli deliller ortaya çıkabilecekti. İstihbaratçı polisler dinlenmeden, olay yerinde keşif yapılmadan verilecek bir karar cezasızlık olacaktır.”
Elçi ailesi avukatlarında Aynur Tuncel Yazgan, “Bu davada bir maktül, birden fazla sanık var. Bazı sanıklar hakkında taksirle ölüme neden olma, bazıları hakkında ise kastla öldürme suçundan dava açılmış. Kast ile taksirle öldürme arasında bir ayrım var. Sanık polisler hangi çabayı gösterdiler de haklarında olası kastla değil bilinçli taksir suçundan dava açıldı? Bu davanın iddianamesinin dili bu ülkenin ayıbıdır” dedi.

“Bu dosyayı üst mahkemelerde sürdürürüz”

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı avukat Erinç Sağkan savcının mütalaasına katılmadıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “25 yıllık avukatım, ilk defa bir cumhuriyet savcısının katılanlar lehine değil, sanıklar lehine tutum aldığını görüyorum. Bu dosyada sanık olacak kişiler tanık olarak dinlendi. Bunların şüpheli olarak ifadelerinin alınması için Elçi ailesinin avukatları yıllarca mücadele etti. Savcının mütalaada ‘yapılan bütün araştırmalara rağmen tespit edilemeyen’ ifadesiyle evrensel hukuk ilkelerinden bahsediyor. Evrensel hukuk ilkesini benimseyeceksek sanıklar neden burada değil? Böyle bir yerde adli yargılanma hakkının esası çiğnendi. Biz bu dosyada her şeyi yaptık vicdanımız rahat, diyorsanız bizim diyeceğimiz bir şey yok. O zaman bu dosyayı üst mahkemelerde sürdürürüz.”

Diyarbakır Barosu eski başkanlarından avukat Mehmet Emin Aktar, “Başından beri Tahir Elçi cinayeti dosyası aydınlatılmak istenmedi” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Elçi’nin hayatını kaybettiği gün olay mahallinde çatışma süsü verilerek keşif yapmamız engellendi. Olay yerinde delillerin toplanmaması nedeniyle 4 yıl, 2 ay boyunca bu dosyada şüpheli olarak kimse yer almadı. Savcının yapması gereken şey o gün sokakta ateş eden herkesin şüpheli olarak ifadesini almaktı. Tahir Elçi cinayetiyle ilgili yapılan paylaşımlara ‘terör örgütü’ yaftası koyan savcılar bu cinayeti soruşturamaz.

Hiçbir soruşturma yapmayan savcılık, kuşkudan sanık yararlanır, diyerek sanıkların beraatlerini istiyor. Bir cezasızlık pratiği var. Siz de bunu uyguluyorsunuz. Bu davayı zamana yayarak kamuoyunun ilgisini uzak tutmaya çalışıyorsunuz.”
İHD Diyarbakır Şube üyesi ve Elçi ailesi avukatlarından Yakup Güven, 90’lı yıllarda zorla kaybedilenlerin faillerinin hâlâ arandığını belirterek, “Tahir Elçi başta olmak üzere bu cinayeti işleyenler, bu kararı verenler, bu failleri koruyanlar bizim nezdimizde aynıdır. Birazdan vereceğiniz kararla hükümetin, ‘bizim dönemimizde faili meçhul cinayet işlenmedi’ sözlerinin yanlışlığını da gözler önüne sermiş olacaksınız. Umarım bizi yanıltırsınız” dedi.

Sanık polisler beraatlerini talep etti

Duruşmaya yeniden devam edildi. Sanık polisler Sinan Tabur, Mesut Sevgi ve Fuat Tan savcının mütalaasına katıldıklarını belirterek, beraatlerini talep ettiler. Duruşmaya karar için bir saat ara verildi.

Karar için ara verildi: 3 Polis hakkında beraat kararı

Avukat ve katılımcılar salon dışındayken duruşma yeniden başladı. Mahkeme karar vermek üzere ara verdi. Mahkeme aradan sonra 3 polis hakkında beraat kararı verdi.

Davutoğlu’nun dinlenmesi kararından vazgeçildi

Yıllardır süren yargılamada avukatların tüm talepleri ve reddi hakim talepleri reddedildi. Sanıkların tutuklanması talebi kabul edilmedi. PKK’li Mahsum Gürkan’ın telefonlarının iki yıl boyunca polis tarafından dinlendiği ortaya çıktı. Mahkeme, “Tahir Elçi cinayeti siyasi bir cinayettir ve mahkeme heyeti çağırırsa ifade veririm” diyen dönemin başbakanı olan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun önce dinlenmesine karar verdi ardından vazgeçti.

Rektörü seçmek veya seçmemek: İşte bütün mesele bu

Yeni Arayış Haber

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir