Husiler, Yemen’de 11 BM çalışanını alıkoydu

Husiler, Yemen’de 11 BM çalışanını alıkoydu

Birleşmiş Milletler (BM), kendi kurumlarına bağlı çalışan 11 Yemenlinin Husiler tarafından alıkonulduğunu doğruladı. Uluslararası yardım kuruluşları için çalışan başkalarının da alıkonulduğu belirtildi.

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri, Yemen’deki Husilerin BM kurumları için çalışan 11 Yemenliyi alıkoyduğunu doğruladı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in sözcüsü Stéphane Dujarric, “Bu gelişmeler karşısında çok endişeliyiz; bu alıkoyma ile ilgili duruma ilişkin olarak ve daha da önemlisi bu BM personeline derhal erişim sağlayabilmek için fiili Husi yetkililerinden etkin olarak bir açıklama bekliyoruz” dedi.

Tüm mevcut kanallar takip ediliyor

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Stéphane Dujarric, tüm BM çalışanlarının mümkün olan en hızlı bir şekilde, herhangi bir koşul olmadan güvenli bir şekilde serbest bırakılmasını sağlayabilmek için mevcut tüm kanalları takip ettiklerini bildirdi. Paylaşılan bilgilere göre, alıkonulan 11 BM çalışanının dokuzu erkek, ikisi kadın. Altı personel BM’nin insan hakları ajansı için çalışırken, diğer personelin özel temsilci ofisi, kalkınma kurumu, UNICEF, Dünya Gıda Programı ve UNESCO için çalıştığı ifade edildi.

Uluslararası yardım kuruluşu çalışanları da alıkonuldu

Husiler tarafından yapılan açıklamada; başka yardım grupları için çalışan kişileri de alıkoyduğu açıklandı. Mayyun İnsan Hakları Örgütü, Amran, Hudeyde, Sa’dah ve Sana’da çalışan yardım personelinin alıkonulduğunu ifade ederken, Save The Children bir çalışanının yeri ve akıbeti hakkında endişeli olduklarını belirtti. Care International isimli uluslararası yardım kuruluşu da bir çalışanının alıkonulduğunu, daha fazla bilgi almaya çalıştıklarını bildirdi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), alıkonulan kişilerin ailelerinden alıntı yaptığı açıklamasında, “Husi yetkililer alıkoydukları kişilerin yerini açıklamadı ve işverenleri ya da aileleri ile iletişime geçmelerine izin vermedi” bilgisini paylaştı. HRW’de araştırmacı olarak görev yapan Niku Jafarnia, alıkonulan kişilerin serbest bırakılması çağrısında bulunarak Husilerin ‘insanları keyfi olarak alıkoymaktan ve zorla kaybetmekten vazgeçmesi gerektiğini’ söyledi. Bir grup hak savunucusu ve avukat da açık bir mektup yazarak Husilere alıkoydukları kişileri derhal serbest bırakma çağrısında bulundu.

Minsky Anı

Yeni Arayış Haber
Latest posts by Yeni Arayış Haber (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir