Anadolu’nun en fazla ihracat yapan şehirlerinin birinde, ihracatı artırabilmek için, rekabeti anlamak için ve yapay zekâ hakkında bilgi sahibi olabilmek için etkinliğe birçok farklı şehirden katılanların öğrenme isteği, motivasyonu ve ilgisi beni çok etkiledi. İtiraf etmeliyim ki Yapay Zekâ Günü’nde beni en çok heyecanlandıran bu oldu!
“Yabancı bir ülkenin ustalarını yok etmenin yolu onları öldürmek değil; işlerini onlardan daha iyi yapmaktır.”
R. W. Emerson
Geçtiğimiz hafta Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri’nin (GAİB) taraf olduğu Avrupa Birliği Erasmus projesi kapsamında organize edilen Yapay Zekâ Günü’nde (AI Day) konuşmacı olarak yer aldım. Güzel şehrimiz Gaziantep’te GAİB Birlik hizmet binasında gerçekleştirilen etkinliğe katılım ve ilgi olağanüstü düzeydeydi.
Etkinliğin arka planında elbette işini titizlik ve tutkuyla yapan genç bir ekip ve profesyonelce yönetim faaliyetlerini gerçekleştiren bir kurum (GAİB) yer alıyordu. Yapay Zekâ Günü’nde konuşmacı olarak yer alan diğer konuşmacıların da seçimi özenle yapılmış, -burası çok klişe olacak ama yine de söylemeden geçemeyeceğim- ve her biri birbirinden değerli kişiler davet edilmişti. Yapay zekânın enine boyuna konuşulduğu, uluslararası ticaretten siber güvenliğe, sanayideki dönüşümden perakendeciliğe kadar birçok boyutunun ilgili olduğu konu ve alanların tartışıldığı oldukça yoğun bir program, planlandığı şekilde ve hatta sürelere de oldukça sadık kalarak, sorunsuz bir şekilde -tabiri caizse tıkır tıkır işleyerek- icra edildi.
Stratejik yönetimde rekabet birçok farklı şekilde tanımlanabilir. En genel ifadeyle rekabet; işletmeler arasındaki üstünlük mücadelesini anlatmaktadır. Daha spesifik olarak rekabet, işletmelerin değer üretmek ve müşteri istek ve beklentilerini karşılamak üzere strateji oluşturmasıdır. Rekabet şüphesiz ki zor bir yarış; bu yüzden işletmelerin gerek ulusal gerekse uluslararası alanda rekabet üstünlüğü elde etmeleri, müşterilerin artan ve giderek sınırsızlaşan ihtiyaç ve isteklerini rakiplerinden farklı ve ekonomik bir şekilde karşılamalarına, hatta bizzat ihtiyaç ve istekleri yönlendirebilmelerine bağlıdır. Yani işletmelerin hiç olmadığı kadar hızlı, esnek, yenilikçi ve küresel düşünebilen olması gerekmektedir.
Küresel ve oldukça şiddetli bir rekabetin yaşandığı günümüzde, teknolojinin kalbindeki kilit kavram olan yapay zekâya olan bu ilgi ve merak, ülkemizi uluslararası arenada avantajlı hale getirecek olan işletmelerimizin ve bireylerin Emerson’un yıllar önce belirtmiş olduğu gibi çok daha iyi işler yapacağımıza dair umut verdi!
YAPAY ZEKÂYA İLGİ UMUT VERDİ
Anadolu’nun en fazla ihracat yapan şehirlerinin birinde, ihracatı artırabilmek için, rekabeti anlamak için ve yapay zekâ hakkında bilgi sahibi olabilmek için etkinliğe birçok farklı şehirden katılanların öğrenme isteği, motivasyonu ve ilgisi beni çok etkiledi. İtiraf etmeliyim ki Yapay Zekâ Günü’nde beni en çok heyecanlandıran bu oldu!
Neden mi? Küresel ve oldukça şiddetli bir rekabetin yaşandığı günümüzde, teknolojinin kalbindeki kilit kavram olan yapay zekâya olan bu ilgi ve merak, ülkemizi uluslararası arenada avantajlı hale getirecek olan işletmelerimizin ve bireylerin Emerson’un yıllar önce belirtmiş olduğu gibi çok daha iyi işler yapacağımıza dair umut verdi!
Şu ana kadar hep söylediğim gibi, ülke olarak yapay zekâ başta olmak üzere üzerimize düşenleri ciddiye alıp, gerektiği şekilde çok sıkı çalışıp, diğer herkesten daha iyi olursak, yenilikçilik açısından öncü, stratejik rekabet açısından oldukça avantajlı ve değer yaratmak açısından üretken oluruz. Güzel günler göreceğiz.
Kalın sağlıcakla…
Yorum Yazın