Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, "1950'lerden itibaren milletvekili adaylarını ön seçimle belirlemiş bir siyasi parti, ön seçimden kaçmaz. Ön seçim CHP'nin temel ilkelerinden birisidir ama bunun dışında partimizin farklı kadrolara da ihtiyacı var. Özellikle partimizi gençlere, kadınlara açmamız gerekiyor. Örgütten gelen talepleri değerlendirebilmemiz gerekiyor." ifadelerine yer verdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Karasu: "İktidar olduğumuzda listelere bir valiyi, kaymakamı, bürokratı, konusunda uzman bir ismi de yazmamız gerekiyor. Hiç kimse şüphe duymasın, hem örgütümüzün talepleri, özellikle üyelerimizin, örgütümüzün tercihleri, milletvekili listelerine, belediye başkanları listelerine yansıtılacaktır hem de partimizin ihtiyacı olan isimler konusunda uzman isimler listelerde kendisine yer bulacaktır. Bu şekilde şeffaf, adil bir tüzük yapmaya çalışıyoruz" dedi.
CHP'liler, Sivas Kongresi'nin 105'inci yıl dönümünde, Olağanüstü Tüzük Kurultayı'nın açılışını yapmak üzere Sivas'ta bulunuyor.
Sivas Kongresi'ne dikkat çekti
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, partisinin Olağanüstü Tüzük Kurultayı'na ilişkin konuştu. Karasu, şunları söyledi: "105 yıl önce bugün Mustafa Kemal ve arkadaşları İstanbul, İzmir, Anadolu'nun dört bir yanı işgal altındayken Sivas'ta toplamış oldukları kongreyle, milli bir kongreyle Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcını yaptılar. O gün burada atılan temeller, daha sonra 26 Ağustos'ta Büyük Taarruz sonu 30 Ağustos'ta zaferiyle birlikte düşmanın Anadolu'dan atılması, sonra Cumhuriyeti'in kurulması, devrimlerin gerçekleşmesi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin bugünkü hale gelmesinin temelleri Sivas'ta atıldı 105 yıl önce. Öncelikle başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaşlarını, o gün kongreye katılan Anadolu'nun dört bir yanından gelmiş kurul üyelerini şükranla, rahmetle ve minnetle anıyorum.
CHP için Sivas Kongresi'nin önemi nedir? Mustafa Kemal Atatürk 1927'de, Cumhuriyet Halk Fırkası kurultayında Sivas Kongresi'nin CHP'nin ilk kurultayı olduğunu ifade ediyor. Yani Sivas Kongresi, CHP'nin ilk kurultayıdır. Partimiz açısından Sivas Kongresi'nin böyle ayrı bir önemi daha vardır. CHP bugün, 105 yıl sonra tüzük kurultayının başlangıcını Sivas'tan başlatıyor. Yarın Ankara'da komisyonumuz toplanacak ve ayın 6'sında tüzük kurultayımızı toplayacağız. Program kurultayımızın başlangıcını gerçekleştireceğiz.
105 yıl önce Anadolu'nun dört bir tarafı işgal altındaydı. 105 yıl sonra ise Türkiye Cumhuriyeti'nin 85 milyon vatandaşı açlık, yoksulluk, sefalet, adaletsizlikle karşı karşıya. Şimdi CHP'ye düşen görev, vatandaşlarımızın içine düşmüş olduğu umutsuzluktan çıkarma görevidir. Bu kurultay bunun başlangıcıdır. 31 Mart seçimlerinin birinci partisi olan CHP, bu kurultayla birlikte kendi tüzüğünü demokratikleştirecek, partinin kapısını, toplumun her kesimine açacak ve CHP ilk yapılacak genel seçimlerde birinci parti olacaktır. Ve ülkemizin içine düşmüş olduğu bu umutsuzluktan da başta Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel olmak üzere, partimizin kadroları bu mücadeleyi başarıyı yakalayacaktır.
Başta Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel olmak üzere, önceki dönemlerde görev almış üç genel başkanımıza, MYK üyelerimize, grup başkanvekillerimize, milletvekillerimize, il başkanlarımıza, PM üyelerimize, YDK üyelerimize çok teşekkür ediyorum. Sivas, Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı şehirdir. Mustafa Kemal Atatürk'e 108 gün ev sahipliği yapmış bir şehirdir. Aşık Veysel'in, Pir Sultan'ın şehridir Sivas. Selçuklu'nun başkentidir. Bu açıdan da Sivas'a geldikleri için kendilerine teşekkür ediyorum. Umarım Sivas'ın güzelliklerini tüm Türkiye'ye de tanıtmaya devam edeceğiz."
"CHP'yi başarılı bir hale getireceğiz"
CHP'li Karasu, "Geçtiğimiz günlerde yapılan PM ve kapalı grup toplantısı sonrasında tüzük taslağında değişiklikler yapıldı mı" sorusunu şöyle yanıtladı: "PM'nin, milletvekillerimizin görüşleri alındı. Tüzük komisyonu yarın toplanacak. Son şeklini tüzük komisyonu verecek. Hafta sonu Ankara İl Danışma Kurulu da gerçekleştirildi, Genel Başkanımız katıldı. Gelen öneriler tüzük komisyonuna sunulacak. Tüzük komisyonunun onayı doğrultusunda da kurultayımıza sunulacaktır. Yarın son şeklini alacak rapor. Ona göre bizler de örgütümüzden gelen talepleri, partililerimizden gelen talepleri değerlendireceğiz. Ve CHP'nin en iyi tüzüğünü yapmak için... Çünkü biz kasım ayında yapılan kurultayda yola çıktığımızda partililerimize vatandaşlarımıza bir söz verdik, biz CHP'yi Türkiye'nin en iyi yönetilen kurumu haline getireceğiz. Bunun için de önce tüzüğümüzden başlıyoruz. Sonra program kurultayımızın başlangıcı olacak. Program kurultayıyla ilgili çalışmalar olacak ve CHP'yi başarılı bir hale getireceğiz."
"Şeffaf, adil bir tüzük yapmaya çalışıyoruz"
Karasu, ön seçim talebine ilişkin ise şöyle konuştu: "1950'lerden itibaren milletvekili adaylarını ön seçimle belirlemiş bir siyasi parti ön seçimden kaçmaz. Ön seçim CHP'nin temel ilkelerinden birisidir. Üyeye gitmekten, delegeye gitmekten asla CHP yöneticileri gocunmazlar. Geçmiş dönemlerde de genel başkanlarımız dahi ön seçime girmiş ve ön seçimden çıkmışlardır. Yine partimiz ön seçimi 81 ilin tamamında yapmak için çalışmaları yapıyor. Ama bunun dışında partimizin farklı kadrolara da ihtiyacı var. Özellikle partimizi gençlere, kadınlara açmamız gerekiyor. Örgütten gelen talepleri değerlendirebilmemiz gerekiyor. Şimdi iktidar olacağız. İktidar olduğumuzda listelere bir valiyi, kaymakamı, bürokratı, konusunda uzman bir ismi de yazmamız gerekiyor. Örgütümüz de bu konuda gayet anlayışlı. Hiç kimse şüphe duymasın, hem örgütümüzün talepleri, özellikle üyelerimizin, örgütümüzün tercihleri, milletvekili listelerine, belediye başkanları listelerine yansıtılacaktır hem de partimizin ihtiyacı olan isimler konusunda uzman isimler listelerde kendisine yer bulacaktır. Bu şekilde şeffaf, adil bir tüzük yapmaya çalışıyoruz."
Yorum Yazın