29 Nisan, 2024, Pazartesi 13:46
Türkiye, yeni Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) Genel Sekreterliği için Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin adaylığına destek vereceğini örgütün diğer üyelerine bildirdi.Reuters haber ajansı, daha önce Hollanda'nın ANP haber ajansından aktardığı haberinde, NATO diplomatlarının Türkiye'nin Rutte'nin adaylığını desteklemeye karar verdiğini belirttiğini yazmıştı. Türkiyeli yetkililerden alınan bilgiye göre de Türkiye, yeni NATO Genel Sekreterlik görevi için Hollanda Başbakanı Mark Rutte'yi destekleyeceğini açıkladı. Türkiye, NATO üyelerine bugün Rutte'yi destekleyeceğini aktardı.
Erdoğan ve Rutte, İstanbul'da bir araya gelmişti
Türkiye, mevcut Genel Sekreter Jens Stoltenberg'in görev süresinin sona ermesinin ardından hangi adayı destekleyeceğini henüz açıklamayan dört ülkeden biri. Rutte, geçen hafta İstanbul'a yaptığı ziyarette Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmişti. Bu görüşme öncesinde Bloomberg, konuya ilişkin haberinde, Erdoğan'ın NATO Genel Sekreterliği ile ilgili kararını bu görüşmeden sonra açıklayacağını ve Erdoğan'ın büyük olasılıkla adaylık için Rutte'yi destekleyeceğini aktarmıştı. Aralarında ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın da olduğu 28 üye ülke halihazırda Rutte'ye olan desteğini açıklamış durumda.
Hollanda Başbakanı Mark Rutte kimdir?
Hollanda Başbakanı Mark Rutte 1967’de Lahey’de dünyaya geldi.Özel şirketlerin insan kaynakları departmanında çalışan Rutte, siyasi kariyerine 90’lı yıllarda adım attı. 1948’de kurulan Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi’nin (VVD) uzun yıllar boyunca başkanlığını yapan siyasi lider, Ekim 2010’dan bu yana Başbakanlık görevini yürütüyor.2002 yılında Çalışma ve Sosyal İşlerden Sorumlu Devlet Bakanı, 2004 ise Mesleki Eğitim ve Yüksek Öğretim Bakanlığı Genel Sekreterliği’ne atandı. Rutte, 2010’daki genel seçimlerde, kemer sıkma politikalarıyla zora düşmüş bir ekonominin adeta imdadına yetişir öneriler sundu.O dönem aşırı sağcı Geet Wilders liderliğindeki Özgürlük Partisi ile ittifak kurabileceğini ima etmiş, “Biz hiç bir partiyi dışlamıyoruz, hiç birini… Ancak benim partim ile İşçi Partisi ve Özgürlük Partisi arasında büyük farklar var.” şeklinde konuşmuştu.
2010’da genel seçimleri kazandı
2010’daki genel seçimlerin galibi Mark Rutte’un partisi oldu. 1948 yılından bu yana ilk kez liberal parti seçimlerden galip ayrılıyordu.Kraliçe Beatrix, Rutte’tan hükümeti kurmasını istedi, fakat onun partisi İşçi Partisi’nden sadece 1 sandalye öndeydi. Rutte’un koalisyona gitmesi gerekiyordu.Hollanda’da 2010’da İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez Aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin (PVV) dışarıdan desteğiyle Liberal Parti (VVD)-Hıristiyan Demokrat Parti (CDA) koalisyonuyla azınlık hükümeti kuruldu.
Koalisyon hükümetinde çatırtı: Erken seçim
Ancak aşırı sağcı PVV, AB ve bütçe konuları hakkında anlaşamayınca hükümetten desteğini çekti. Rutte, Kraliçe’ye istifasını sunmak zorunda kaldı. 1,5 yıl süren iktidarın ardından erken seçime gidildi.
2012: Rutte yine Başbakan
En çok oy olan iki parti Liberal Parti (VVD) (% 26,6) ile İşçi Partisi (PvdA) (% 24,9) arasında Mark Rutte’un Başbakanlığında, koalisyon hükümeti kuruldu. (5 Kasım 2012)2012’den bu yana görevden olan koalisyon hükümeti ekonomi bilançosunu iyileştirmeyi başardı ancak, bedelini ödeyen orta sınıf halk oldu.Avrupa yanlısı Mark Rutte, Geert Wilders ile koalisyon hükümeti kurmayacağının altını bir kez daha çizerek İslam karşıtı Wilders’in yerine getirmediği vaatlerini hatırlattı.Bekar olan siyasi lider Kalvinist Reform Protestan Kilisesi üyesi. Rutte aynı zamanda hala Lahey’deki bir lisede haftada iki saat ders vermeye devam ediyor.
Yorum Yazın