ABD korumacılığının Trump ile iyice artacağı, BRICS ülkeleri ile Almanya gibi Avrupa ülkelerini olumsuz etkileyerek global ekonomik durgunluğun süresini uzatacağı endişesini artırıyor. Bu duruma Kore’den Fransa’ya uzanan siyasi krizde eklenince tüm yatırımlar ve para ABD’ye akmaya, Avrupa ve gelişmekte olan ülkelerden uzak durmaya devam etti. ABD borsaları dışında tüm borsalar ve değerli emtia dahil tüm emtialar değer kaybetti.
Dünyada gündem; Trump, BRICS üyelerinin dolardan uzaklaşıp kendi para birimleri ile ticaret yapmasından hoşlanmadığını ve tarifeleri %100 artıracağını çok net bir şekilde ifade etti. Dolardan uzaklaşma denilince aklıma hep Saddam gelir. Petrolünü dolar dışındaki para birimleriyle satacağını söyledikten sonra adamın başına gelmedik kalmamıştı. BRICS, Saddam gibi güçsüz değil tabi ama insanın aklına geliyor.
Biden’da gider ayak boş durmadı ve Çin’e yönelik teknoloji kısıtlamalarını artırdı. Çin de, karşılık olarak yüksek teknoloji ve askeri malzeme ürünlerinin ihracatını tamamen yasakladı. ABD korumacılığının Trump ile iyice artacağı, Brics ülkeleri ile Almanya gibi Avrupa ülkelerini olumsuz etkileyerek global ekonomik durgunluğun süresini uzatacağı endişesini artırıyor. Bu duruma Kore’den Fransa’ya uzanan siyasi krizde eklenince tüm yatırımlar ve para ABD’ye akmaya, Avrupa ve gelişmekte olan ülkelerden uzak durmaya devam etti. ABD borsaları dışında tüm borsalar ve değerli emtia dahil tüm emtialar değer kaybetti.
Türkiye’de gündem; Kasım 2024 ayı geçici dış ticaret rakamları yayınlandı. Dış ticaret açığı ise %23.3 artarak 7.4 milyar Usd düzeyinde gerçekleşti. Bu rakam, son 7 ayın en yüksek rakamı. Daha önceki yazımda, “dış ticaret rakamlarındaki iyileşmenin dengelenmeden kaynaklanıp kaynaklanmadığını yakında görmeye başlarız” diye yazmıştım hatırlarsanız. Kasım dış ticaret verileri denge kavramından uzak bence. Kasım ayında yatırım malları ithalatı azalırken tüketim malları ithalatı artıyor ki, bu hiç de hoş değil. TL’nin değerli kaldığının göstergelerinden biri.
Kasım ayı tüfe; aylık %2.24, yıllık %47,09 oldu. TCMB, 2024 yılsonu hedefi için yıla %33 ile başlayıp iki ay önce hedefi %44 seviyesine çekmişti. Aralık ayı %1 gelirse MB hedefi tutabilir. Ancak beklenti Aralık eflesyonun %2 seviyesinde olacağı. Bu durumda 2024 yılını %45 üstünde bitiririz.
Bankalarda enflasyon muhasebesi; BDDK, bankaların enflasyon muhasebesi uygulamayacağını açıkladı. Bu karar, bankaların karlılığını yüksek gösterecektir. Belki de zararda olan bankaları karlı gösterecektir. 2001 krizi sonrası bankalara enflasyon muhasebesi uygulanınca 5 lira karla olan bankaların aslında 50 lira zararda olduğunu görmüştük. Bankaların yüksek karlı gözükmesi borsayı ve kardan vergi alacak devletin ise devlet bütçesini olumlu etkileyebilir.
10400 puan hedefine doğru yavaş yavaş yükseliyoruz. Bir, iki hafta içinde 10400 kırılır ve iki hafta üstünde kalırsa yukarı hareket güçlenebilir. Bunun için yabancı gerekiyor. 10400’den dönerse geri çekilme can sıkabilir. Dolar bazında 2,80 direnç.
29.11.2024 TCMB ve BDDK verilerine göre;
Portföy; Yabancılar hisse senedinde 280 milyon dolar, tahvillerde ise 610 milyon dolarlık alış yaptı. Yabancı hissede Nisan 2024’den beri ilk kez bu ayı nette satış yapmadan tamamladı.
Rezervler; Bir ay sonra MB brüt, net rezerv ve swapsız net rezerv, üçü birden haftayı artıda kapadı. Brüt rezervde 1 milyar, net rezerve 3 milyar ve swapsız net rezerve 4 milyar dolar artış gerçekleşmiş.
Krediler; Geçen hafta; “Yılbaşı harcamaları biraz hareketlendirecektir” tahmininde bulunmuştum. Bankaların bireysel faizleri düşürdüğü, müşterilerinin limitlerini yükseltiği, harcamaya teşvik ettiği bir ortamda yılbaşı etkisi; kredi kartı harcamalarını ilgili hafta %3.3 artırdı. Son aylarda %1,5 haftalık artış ortalaması vardı.
Bireysel kredi faiz oranları ortalaması %64,91 ile bu yılın en düşüğünü gördü. Bireysel ve ticari kredi faiz arasındaki fark azalmaya devam etti. Nisan 2024 tarihinde ortalama bireysel kredi faizi, ticari kredi faizinden %22 daha yüksek iken bu fark ilgili hafta %9 seviyesine geldi. Üç aylık ortalama mevduat faizleri ise Haziran 2024 ayından beri yatayda.
Dünya emtia endeksi; Hafif yukarı meyilli sıkışma devam ediyor. Bu hafta için sıkışmanın ana desteği 97 puan; direnci ise 101,45 puan oldu.
Dolar/TL; Bu hafta da sıkışmanın devam edeceğini tahmin ediyorum. 34,40 lira destek; 34,91 lira ise direnç olacak gibi. Ocak 2025 ile birlikte sıkışma yukarı yönlü dönebilir. Yıl sonu beklentisi 36 lira ama bence 35,20 lira gibi bitireceğiz.
ABD 10 YR tahvil; Faizin düşme kanalında olduğunu düşünmeye devam ediyorum. Geçen haftayı %4,15 den kapadı. %4.03 destek.
Eur/Usd; 1.0450 ile 1.0630 arasında sıkışmaya devam. Euro nun kuvvetlenmesi için 1.07 üstünde iki hafta kalmalı. 1.04 altıda iki hafta kalması ise 1.00 seviyelerini hedefe sokar.
Altın Ons; 2610 doların üstünde tutunmaya devam ediyor. Yukarı kanal içinde. 2550 dolar altında iki hafta kapanış yapmadığı müddetçe 2800 ve 3000 dolar hedefte kalmaya devam edecektir.
Bist100; Trump beklentisi global parayı ABD’ye akıtmaya devam ediyor. ABD borsaları dışında tüm borsalar ve değerli emtia dahil emtia gevşiyor.
Bizim borsamıza gelirsek; 10400 puan hedefine doğru yavaş yavaş yükseliyoruz. Bir, iki hafta içinde 10400 kırılır ve iki hafta üstünde kalırsa yukarı hareket güçlenebilir. Bunun için yabancı gerekiyor. 10400’den dönerse geri çekilme can sıkabilir. Dolar bazında 2,80 direnç.
Yorum Yazın