Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç, AK Parti'ye geçen belediye başkanlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Yeniden Refah Partisi'nin 63 belediyesinden 13'ü partimizden ayrıldı. Bu olağan bir durum değil. Bunu normal, olağan, sıradan bir durum olarak göremiyoruz, karşılayamazsınız. Bu belediye başkanlarının önemli bir bölümünün bugün AK Parti'ye katılması sağlandı. Devletin sahip olduğu olanaklar, kamunun gücü, kudretini direncinin seçilmiş belediye başkanlarını şu ya da bu şekilde etkileyerek, baskı üzerinden alarak alacak şekilde kullanılması hukuka uygun değildir” dedi.
Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç, Genel Başkan Fatih Erbakan başkanlığında merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu.
Bugün kuruluşunun 23'üncü yılında AK Parti Genel Merkezi'nde gerçekleşen programda partiye 2 milletvekili, 15 belediye başkanı katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aralarında Yeniden Refah Partili ilçe belediye başkanlarının olduğu, AK Parti'ye geçen isimlere rozetlerini taktı.
MYK toplantısı sonra açıklama yapan Kılıç, Yeniden Refah Partisi'nden AK Parti'ye geçen belediye başkanları ile ilgili şunları söyledi:
“Yeniden Refah Partisi'nin 63 belediyesinden 13'ü partimizden ayrıldı. Bu olağan bir durum değil. Bunu normal, olağan, sıradan bir durum olarak göremiyoruz, karşılayamayız. Bu belediye başkanlarının önemli bir bölümünün bugün AK Parti'ye katılması sağlandı. Devletin sahip olduğu olanaklar, kamunun gücü, kudretini direncinin seçilmiş belediye başkanlarını şu ya da bu şekilde etkileyerek, baskı üzerinden alarak alacak şekilde kullanılması hukuka uygun değildir. Adalete, hakkaniyete uygun değildir. Bir partiden seçilmiş belediye başkanlarını istifade edip kendi partinize katmak haksız ve adaletsiz bir uygulamadır. Seçimin mantığına, siyasetin işleyişine, seçme isteğinin sandığına devamına da tam aykırıdır. Elbette ki Yeniden Refah Partisi'nin bakanlıkları yok, bürokratik idareler yok, büyük bütçeleri yok, belediyeleri borçlandırma yetkisi yok.
Seçilmiş belediye başkanlarımıza kredi veremiyoruz. Para bulamıyoruz. Çöp kamyonu gönderemiyoruz. Ama zaten asolan belediyesinin kendi imkanlarıyla sunduğu imkanları oluşturması ve herkesin pazarlarını bulmasıdır. Ve Ankara'daki devlet kurallarının da hangi partiden olursa olsun bütün belediyelere ve belediye başkanlarına parti düzeni yapılmaksızın eşit olarak yaklaşılması. Siz belediye başkanlarına hizmet edemezseniz hale getirirseniz ve belediye başkanları da bu nedenle partilerden ayrılmayı düşünürlerse burada açığa çıkarırsınız büyük bir adaletsizlik çıkar. Yer değişimi bu şekilde gidene de yaramaz, alana da yaramaz. O nedenle diyorum ki, seçilmiş belediye başkanları ellerindeki imkanlar ve fırsatlar ne olursa olsun kendi partilerinde kalmalıdır.
Milletin emanetine sahip çıkılmalıdır. Hizmet etmelerine mâni olan adaletsiz ya da dışlayıcı uygulamalar varsa bunu da halkın anlatmaları, halkın dikkatine sunmalarıdır. Doğru olan budur. Yapılması gereken budur. Bütün belediye başkanlarına, diğer partilerden seçilenlere de bizim tavsiyemiz; onların seçtikleri insanların isteklerine, ilgilerine, güvenine uygun kalmaları ve beş yıl boyunca o parti logosuyla verilen emanete sonuna kadar sahip çıkmalarıdır."
Kılıç açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Kasım Gürpınar'ı bu tartışmalardan tenzih ediyorum diyoruz. Büyükşehir belediye başkanımızın hem partiye geçiş sürecimiz hem de sonrasındaki açıklamalarında partisindeki huzurunu, partisinden memnun olduğunu ve Şanlıurfa halkına hizmet etme iradesini bize de kamuoyuna da beyanda sunmuştur. Bu tartışmaların kasıtlı polemikler olduğunu ve bir yıpratma kampanyasının yansıması olarak cereyan edeceğini düşünüyorum. Sayın Gürpınar partimizdedir, Şanlıurfa'dadır. Hizmete devam ediyor ve yine Yeniden Refah Partisi çatısı altında seçildiği gün olduğu gibi beş yıl boyunca hizmete devam etmeye yönelik inancımız ve kanaatimizle kendisiyle ilgili tamdır.”
Yorum Yazın