Tıbbın kurucusu olarak bilinen Hipokrat tarafından uygulanan tedavilerde gıda karışımlarının uygulandığı ve ilk önemli karışımının bal, sirke ve karabiberden oluştuğu bilinmektedir.Sirke tüketimine bağlı olarak gözlemlenen olumlu sağlık etkileri yaklaşık 10 bin yıl öncesine kadar dayanmaktadır. İlk defa, tıbbın kurucusu Hipokrat tarafından sirkenin sağlığa faydalı olabileceği belirtilmiştir. Hipokrat döneminden bu yana geleneksel tıpta, sirkeye bağlı uygulanan çeşitli tedaviler geliştirilmiştir. Sirkenin glisemik, anti-diyabetik, yağ metabolizması üzerine, ülseratif-kolit üzerine, kolesterol üzerine, karaciğer ve fonksiyonları üzerine, oksidatif stres, anti-kanserojen ve antimikrobiyel etkileri olduğu bilinmektedir.Sirke, çeşitli meyvelerin mayalanmaya bırakılması meyvelerdeki şekerin fermente alkole, ardından bu etil alkolün bakteriler tarafından asetik aside dönüştürülmesiyle oluşur.Fermantasyon işlemi sırasında asetik asit bakterileri sıvı yüzeyinde gelişir ve böylelikle bir zar tabakası oluşturur. İşte buna, ‘sirke anası’ denir. Bakteri ve maya bulutu olan söz konusu tabaka, probiyotik özelliktedir ve sindirim sistemi sağlığını destekler.Tıbbın kurucusu olarak bilinen Hipokrat, hasta kişilerin tedavi edilmesinde, beslenmenin düzenlenmesinin büyük bir öneme sahip olduğunu “Besinle tedavi edebileceğiniz hallerde ilaç tavsiye etmeyiniz” cümlesiyle ifade etmiştir. Hipokrat tarafından uygulanan tedavilerde gıda karışımlarının uygulandığı ve ilk önemli karışımının bal, sirke ve karabiberden oluştuğu bilinmektedir.
Sirkenin glisemik, anti-diyabetik, yağ metabolizması üzerine, ülseratif-kolit üzerine, kolesterol üzerine, karaciğer ve fonksiyonları üzerine, oksidatif stres, anti-kanserojen ve antimikrobiyel etkileri olduğu bilinmektedir.
SİRKENİN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
ANTİ-DİYABETİK ETKİ İnsülin metabolizması üzerinde olumlu etkilere sahiptir.ANTİ-MİKROBİYAL ETKİ Gıda güvenliği açısından problem ve risk oluşturan pek çok mikroorganizmayı inhibe edicidir.ANTİ-KANSEROJENİK ETKİ Bileşiminde bulunan fonksiyonel bileşikler anti-oksidan ve kanser hücrelerini baskılayıcı etkiler göstermiştir. KOLESTEROL VE LİPİD METABOLİZMASINA ETKİSİ Toplam kolesterol, HDL ve LDL parametreleri üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Yağ metabolizmasını düzenleyici ve vücutta yağ birikmesini önleyici aktiviteler göstermiştir.KALP SAĞLIĞINA ETKİSİ Kalp atım hızı, kan basıncı ve tansiyon üzerinde olumlu sağlık etkilerine sahiptir.SİRKENİN DİYABET VE OBEZİTE ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Yemek yedikten sonra oluşan kan şekeri artışı, yemek sonrası hiperglisemi olarak bilinmektedir. Bu durumun önlenmesi, kronik bazı rahatsızlıkların oluşumunun engellenmesinde veya tedavisinde önemli bir role sahiptir. Son 20 yıl içerisinde klinik çalışmalara bağlı olarak yayınlanan bazı raporlarda, yemek ile birlikte sirke tüketiminin, sağlıklı ve diyabetli yetişkinlerde, yemek sonrası glikoz konsantrasyonunu düşürdüğü belirtilmiştir.Sirke, tokluk hissini arttırarak kişinin daha az kalori almasına yardımcı olur. Örneğin yüksek karbonhidratlı bir yemekle birlikte sirke tüketilirse, doygunluk hissi artar ve günün geri daha az kalori tüketilir. Aşırı kilolu 175 kişiyle yapılan ve 3 ay süren bir çalışmayla, günlük tüketilen elma sirkesinin miktarı ile orantılı olarak, göbek bölgesi yağlarını eritmeye yardımcı olduğu ve kilo vermeyi hızlandırdığı gösterilmiştir.Son 20 yıl içerisinde klinik çalışmalara bağlı olarak yayınlanan bazı raporlarda, yemek ile birlikte sirke tüketiminin, sağlıklı ve diyabetli yetişkinlerde, yemek sonrası glikoz konsantrasyonunu düşürdüğü belirtilmiştir.
Yorum Yazın