16 Şubat, 2024, Cuma 14:26
Rusya Federal Cezaevi Servisi, cezaevindeki Rus muhalif lider Alexei Navalny'nin hayatını kaybettiğini duyurdu.Rusya Federal Cezaevi Servisi (FSIN), 47 yaşındaki Rus muhalif lider Alexei Navalny’nin tutuklu bulunduğu Yamal Yarımadası’ndaki cezaevinde yaşamını yitirdiğini açıkladı. Navalny’nin ölümüyle ilgili yapılan açıklamada, “3 No'lu cezaevinde hükümlü Aleksey Navalny, 16 Şubat'ta yürüyüş yaptıktan sonra kendini kötü hissetti ve bilincini kaybetti. Kurumun sağlık çalışanları hızlıca geldi ve ambulans çağrıldı. Hayata döndürme çabaları sonuç vermedi. Acil servis doktorları Navalny’nin ölümünü raporladı. Ölüm nedeni tespit edilmeye çalışılıyor” ifadelerine yer verildi.Navalny’nin ölüm haberinin ardından Kremlin’den de açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Özel talimat vermeye gerek yok, Rusya Federal Cezaevi Servisi gerekli incelemeleri yapıyor” dedi.
Uçakta zehirlenmişti
Rus muhalefet lideri, yolsuzluk karşıtı aktivist ve avukat olan Alexei Navalny, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve yakın çevresinin yolsuzluk vakalarını araştırıyordu. Rusya’da 2020 yılında uçaktayken zehirlenen ve 2021'de tedavi gördüğü Almanya'dan Rusya'ya dönüşünde tutuklanan Navalny, 4 Ağustos 2023’te Rusya'daki muhaliflerin protestolarını organize etme, Rusya'da yasaklanan Yolsuzlukla Mücadele Vakfı üzerinden yasadışı eylemler düzenleme, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kremlin aleyhine sözler kullanma ve “aşırılık” yanlısı eylemleri finanse etme suçlamalarıyla 19 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Mart 2022’de dolandırıcılık ve mahkemeye itaatsizlik suçlamalarıyla 9 yıl hapis ve 1 milyon 200 bin ruble para cezasına çarptırılan Navalny için tutuklu bulunduğu süre içinde toplamda 5 farklı suçlamadan dava açılmıştı.
Alexei Navalny kimdir?
1976 doğumlu avukat Navalny, Rusya'da hükümetin yolsuzluklarını gündeme getirerek siyasete atıldı.Putin iktidarına sert eleştirileriyle sık sık gündeme geldi. Milliyetçi tavrıyla bilinen Aleksey Navalny, Büyük Rusya'nın yeniden doğuşunun, Batı değerleri üzerine inşa edilmesi gerektiğini savunuyor. Ancak Rus muhalifin aşırı sağcılarla yakınlığı; Kremlin'in Ukrayna politikasını ve Kırım'ın ilhakını savunması, Kafkasya'ya soğuk duruşu dikkat çekiyor.
Birçok kez gözaltına alındı
Rusya'da Yolsuzlukla Mücadele Vakfı'nı kuran Navalny, taraftarlarını sosyal medya üzerinden topluyor, daha çok gençlere hitap ediyor. Yıllardır çok sayıda gösteriyi de organize eden Navalny, defalarca gözaltına alındı ve tutuklandı.
Başkanlık seçimlerinde adaylığı engellendi
2013 yılında Moskova Belediye Başkanlığı için aday olduğunda, arkasında medya desteği olmadan yüzde 27'den fazla oy almasıyla dikkat çekti. Ancak 2017 yılında Putin'in karşısında başkanlık seçimlerinde aday olması engellendi.2010 yılında ABD'deki Yale Üniversitesi'nde görev alan Rus muhalif, ana akım Rus medyası tarafından "Batı'nın piyonu" olarak yansıtılıyor. Son olarak ağustos ayında zehirlenmesinin ardından Batı ülkelerinin Moskova'ya tepkisi arttı. Almanya'daki tedavisinin ardından ülkesine dönen Navalny'nin yine tutuklanması, binlerce kişinin meydanlara çıkmasına neden oldu.https://yeniarayis.com/haber/uluslararasi-adalet-divani-rusyayi-ukraynada-suclu-buldu/
Yorum Yazın