Ekim ayı konut satışları bir önceki yıla göre %76 artmış. Harika değil mi? Sanayide, tarımda üretim artışı kimin umurunda?! Yüksek teknoloji desen gündemimizde yok. Faiz yükselirse faize koş, faiz düşme eğilimine girerse konut almaya koş, koinlere koş. Haftanın altı günü at yarışı, yedi günü şans oyunları oyna, geç Tiktok karşısına, aç oranı buranı para kazan. Yirmi iki yılda vatandaş bu hale geldi.
Dünyanın gündemi Trump; Trump'ın vergi indirimleri, tarifeler ve toplu sınır dışı etme vaatleri işgücü maliyetlerini artırabilir, enflasyonu körükleyebilir, şirketlerin kârlarını azaltabilir endişesi dünyanın yeni dalgalanma sebebi. Trump, seçim kampanyası boyunca ABD’yi digital varlıkların merkezi yapacağını ısrarla belirtmişti. Bitcoin zirve üstüne zirve yapıyor.
Trump’ın Ocak ayında görevi devralmasıyla 2025 yılında fiyatlar üzerindeki baskının daha da artacağını düşünenlerin sayısı hızla artıyor. Geçen hafta beklenildiği gibi gelen ABD Ekim Tüfe ve çekirdek enflasyon verileri FED’in Aralık ayı dahil faiz indirimine devam edeceği beklentisini arttırmıştı; ama hemen ardından FED başkanının “faizleri indirmek için acele edilmemeli” söylemleri faiz indirimi bekleyenleri umutsuzluğa itti.
Bir süre daha Trump dalgası olacaktır. Trump’ın ne söylediğine değil ne yaptığına bakmak gerek. Seçim kampanyası boyunca Müslümanları öpücük yağmuruna tutan, savaşı bitireceğini iddia eden Trump’ın kabinesi, Yahudi ve savaş yandaşları ile dolu görünüyor. Bitcoin yatırımcıları hayatlarının tokatını yiyebilirler. Bence Trump’ın seçim meydanlarında söylediklerinin bu saatten sonra hiçbir önemi yok, uygulamalarına bakalım.
Çin’den olumlu veriler gelmeye devam ediyor. Euro bölgesi de beklenilenden daha iyi toparlanıyor. Eylül ayı sanayi üretim verileri hem aylıkda hem yıllıkta beklenilenden daha iyi geldi. İngiltere ve Japonya ise halen durağan.
Türkiye’de iş bulma sevinci. Vallahi TÜİK rakamlarına göre dünyada işsizlik sorununa çözüm bulmuş tek ülke, Türkiye gibi duruyor. Sanayi yavaşlıyor, ekonomik daralma var ama, işsizlik oranı Eylül ayında da değişmeyerek %8,6 seviyesinde kaldı.
Aynı ayda sanayi üretimi üst üste altıncı daralmasını yaparak %2,4 azaldı. İlginç değil mi? Ya sanayici işçi çıkarmayıp dayanıyor ki, eninde sonunda patlar ya da verilerde sıkıntı var.
Marketten kuru börülce aldım. Gözüm barkotuna takıldı, keşke takılmasaydı. Madagaskar börülcesiymiş. Dünyanın tarımda kendi kendine yeten nadir ülkelerinden biriydik, şu geldiğimiz hale bakın. Yazıklar olsun!
DÜNYANIN TARIMDA KENDİ KENDİNE YETEN NADİR ÜLKELERİNDENDİK
Rantiyeci Türkiye; Geçen hafta güzel veriler de geldi. Ekim ayı konut satışları bir önceki yıla göre %76 artmış. Harika değil mi? Sanayide, tarımda üretim artışı kimin umurunda?! Yüksek teknoloji desen gündemimizde yok. Faiz yükselirse faize koş, faiz düşme eğilimine girerse konut almaya koş, coinlere koş. Haftanın altı günü at yarışı, yedi günü şans oyunları oyna, geç tik tok karşısına, aç oranı buranı para kazan. Yirmi iki yılda vatandaş bu hale geldi. Savaş uçağımız Kaan’a tüm dünya ülkelerinden talep geliyormuş. Ne diyeyim hayırlı, uğurlu olsun. Marketten kuru börülce aldım. Gözüm barkotuna takıldı, keşke takılmasaydı. Madagaskar börülcesiymiş. Dünyanın tarımda kendi kendine yeten nadir ülkelerinden biriydik, şu geldiğimiz hale bakın. Yazıklar olsun!
Avrupalı her sabah kalktığında teknoloji de, bilim de, sanat da, sağlıkta, sporda bir yeniliği kahvaltısını yaparken görüyor. Biz ise Savaş uçağı ile, TOGG ile, 85 milyonluk nüfüsumuzla Osmanlı döneminde parlayan yıldızımızın hayali ile Avrupalıya sinir oluyoruz. O yüzden her sportif başarıyı yeddi ceddimize, asil kanımıza filan bağlayıp “Viyana’yı fetih ettik” moduna giriyoruz. Olmaz! Olmaz! Üretmeden, eğitime önem vermeden, yüksek teknoji yaratmadan, bilime saygı duymadan olmaz.
08.11.2024 TCMB ve BDDK verilerine göre;
Portföy; Yabancılar hisse senedinde 164 milyon dolarlık satım yaptı. Tahvillerde ise yine 150 milyon dolarlık alış var.
Rezervler; MB brüt, net, swapsız rezervlerinde uzun zaman sonra ilk kez gevşeme oldu. 2 milyar dolarlık bir azalış var.
Krediler; kredi kullanımları sakin seyrini sürdürüyor. Bireysel kredi kartları ilgili haftayı daralarak bitirmiş. Kredi ve mevduat faizleri de yatayda.
Dünya emtia endeksi ; 94 ve 93 puan destek. Bence bu seviyeler aşağı kırılmaz. Bu seviyelerden emtia yatırımı yapan ciddi para kazanır.
Dolar/TL; Trump etkisi ile geçen hafta içi 34,69 seviyesini gördüyse de 34,05 TL ile 34,45 TL sıkışmaya devam etti. Bu hafta da devam edeceğini tahmin ediyorum.
Dolar Endeksi; 105 puanı sert bir şekilde kırdı. Doğrusu şaşırdım. Bir müddet yorum yapmamak en iyisi.
ABD 10 YR tahvil; Geçen hafta için direncin %4,46 olacacağını tahmin etmiştim, %4,4450 kapadı. Bu hafta direnç %4,45. Ben halen faizin düşme kanalında olduğunu düşünüyorum. Destek %4,2950.
Eur/Usd; 1.06 önemli bir destekti, çok kolay kırdı. Hedef 1.0470 ve 1.04 artık.
Gümüş; Geçen hafta “30,40 dolara kadar gevşeyebilir.29,80 dolar da yeniden alım yapılacak mı göreceğiz” tahmininde bulunmuştum. 29,80 dolar bu hafta da önemli destek. Haftaya 30,50 dolar üstünde tutunmayı becerebilirse 29,80 dolar iki, üç hafta boyunca dayanacaktır. 30,50 altında kalırsa 29 dolara kadar gevşeme devam edebilir.
Altın Ons; Bu hafta 2555 dolar önemli. 2525 dolar ise kesinlikle aşağı kırılmamalı, yoksa altının tekrar yukarı dönmesi epey uzun zaman alabilir.
BİST100; Geçen hafta; “9235 puanın üstüne çıkmayı başarırsa hareket 10000 puana kadar devam edebilir. Dolar bazında 2,74 dolar direnç” tahmininde bulunmuştum. TL bazında 9389 puandan kapadı. Bu hafta 9800 direnci var. Sonra 10400 direnci var. Yabancı gelmezse 10400 üstünü beklemek hayal bence. Desteği 8800 puan.
Dolar bazında ise 2.74 doların üstünde kalmayı beceremedi. Yabancı gelmediği müddetçe kalması zor. 2,60 dolar destek, 2,74 dolar direnç.
Bitcoin; Trump gazıyla önceki hafta kırdığı tarihi zirvesini geçen hafta egale etti. Henüz bir geri dönüş hareketi yok. Hedef artık 100.000 dolar. Oradan satış gelir. Satış gelirse 98.000 doların dayanıp daynamadığına bakmak gerekir.
Bitcoin bir yatırım aracı mı yoksa spekülatif bir ürün müdür? Bu kararı verdiğimizde Bitcoin için daha sağlıklı tahminlerde bulunabiliriz. Eskiden kara parayı saklamak, elden ele geçirmek çok maliyetli işlerdi. Düşünsenize Escobar dolarları evinin duvarlarının içine saklıyordu. Bugün olsa koin alırdı. Gayrı meşru işlerin gelir dolanımını sağladığı müddetçe, benim için zararlı spekülatif bir ürün olmaya devam edecektir.
Bitcoin in bugün ki değeri 2 trilyon dolara ulaştı. Spekülatif bir ürünse 2 trilyon doları ortadan kaldırmak için güzel bir zamanlama olabilir. Birilerinin canı fena yanabilir. Ama bunun gerçekleştiğine emin olmak için fiyatının 70.000 doların altına gelmesi gerek.
Yorum Yazın