Bugünden itibaren 3 Ocak 2013’te Ahmet Türk ve Ayla Akat Ata’nın İmralı’ya gitmesi ile fiili olarak başlayan “Çözüm Süreci” boyunca 28 Şubat 2015 yılında Dolmabahçe Mutabakatı’na kadar olan dönemde sırasıyla Yeni Şafak, T24 Gazeteleri’de yazdığım yazıları, dönemleri kıyaslamak, neler yaşandığını görmek ve dönemin ruhunu görmek açısından anlamlı olacağını düşündüğüm için "Çözüm Süreci yazıları" başlığıyla yeniden yayınlamaya karar verdim.
* Bu ilk yazı 3 Ocak 2013’te Çözüm Süreci fiili olarak başlamadan bir gün önce 2 Ocak 2013’te Yeni Şafak’ta yayınlandı.
---
Başbakan Erdoğan"ın katıldığı TV programında İmralı ile görüşmelerin sürdüğünü açıklaması "malumun ilamı"dır.
Ben Öcalan"la görüşmelerin hiçbir zaman kesilmediğini düşünenlerdenim. Hatta PKK ve DTK/BDP'nin Öcalan'ı açığa düşürdükleri "14 Temmuz 2011 süreci" sonrasında devletin güvenlik bürokrasisinin İmralı ile seviyesi düşse de devam ettiğini ve daha önemlisi Mayıs ayında görüşmelerin 14 Temmuz öncesine döndüğünü yazdım.
Bugün açığa çıkan süreç Mayıs sonunda Öcalan ile yapılan görüşmede üzerinden çalışılmak üzere hazırlanan 7-8 maddelik yol haritasıdır.
Devlet açısından Öcalan terörün sona ermesi ve PKK'nın silah bırakmasında en etkili isim. PKK ve DTK/BDP'nin "bildikleri" bu gerçeği kabul etmesi ise 14 Temmuz"da ilan ettikleri "erken iktidar hastalığı"ndan vazgeçmeleri ile oldu. 12 Eylül"de başlayan açlık grevleri PKK"nın Öcalan"ı yeniden lider kabul etmeleri ve ona yetki vermeleridir. Bunun devamı ise Ekim"den itibaren Devlet-İmralı görüşmelerinin en üst seviyede hayata geçmesi izledi.
Peki bu 7-8 maddede ne var, devlet Öcalan ile neleri görüşüyor.
1. İlk adımı Öcalan üzerindeki tecridin kısmen azaltılmasıdır. Ailesinin görüşmelerini bu ay ve önümüzdeki ay içinde bazı avukatların görüşmesi izleyecek.
2. İkinci adım açlık grevlerinin sona ermesinde gündeme gelen ana dille savunma hakkıdır. Eksikliklerine rağmen taslak hazırlanmış ve Meclis"e sevk edilmiştir.
3. Yerel yönetimlerin güçlenmesi açısından önemli bir adım olan Büyükşehir yasası hayat geçmiştir. Bu yasayı tamamlayacak önemli bir adım ise yılın son MGK"sında üzerinde mutabık kalınan Türkiye"nin Avrupa Yerel Yönetimler Şartı"na konulan çekincenin kaldırılması olacaktır.
4. Yol haritasının en önemli maddesi ise üzerinde çalışılan 4. Yargı Paketi"ndeki bazı düzenlemeler olacaktır. Şiddete bulaşmışlar dışındaki tutuklular için ceza kanununda yapılacak değişiklik, yer isimlerinin iadesi, kamu kurumlarında anadilin kullanılması bunlardan bazılarıdır.
5. Yol haritasında önemli bir madde de vatandaşlık tanımının etnik vurgudan arındırılmasıdır. AK Parti ve BDP bu konuda birbirine yakın. CHP"nin sunduğu alternatiflerden birisi de bu yönde. Bu konu yeni anayasa çalışmalarına bağlı olduğu için şimdilik beklemede ama niyetin varlığı önemli.
Bunlar devlet tarafından siyasal süreç içinde atılan ve atılacak adımlardır. .
6. Yol haritasına göre bu adımlara paralel olarak PKK"nın terör eylemlerini durduracaktır. Ki son bir ay içinde teröre eylemleri bıçak gibi kesilmiştir.
7. Şu anda yol haritasının son adımları üzerinde müzakereler devam ediyor görünmektedir. Devlet hedefini silah bırakma olarak açıklarken bunun gerçeklememiş olması Öcalan"ın kademeli bir formül (ateşkes, sonra sınır dışına çekilme ve silah bırakma) önermesinden kaynaklanıyor görünmektedir.
Müzakerelerde gelinen noktada tek sıkıntı "güven"dir. Oslo görüşmelerinden daha ileri noktada olan bu süreci ancak içeride ve dışarıda devlet ya da PKK içinden gelecek provokasyon(lar) durdurabilir.
Sürecin önemli aktörlerinden biri olan Hakan Fidan, daha önce soruşturma ile karşı karşıya geldi. Dün de Suriye"de düşen uçak konusunda yapılan soruşturmada adı geçti. İnsan "acaba" demeden edemiyor.
Yorum Yazın