İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından Türkiye’nin nitelikli insan kaynağına katkı sağlamak, katılımcıların uluslararası standartlarda bilgi ve beceri kazanarak şirketlerin rekabet gücünü ve marka değerini artırmasına destek olmak amacıyla kurulan İSO Akademi, yenilenen kimliği ile yeni eğitim programını düzenlediği basın lansmanında tanıttı.
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde düzenlenen lansmana, New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Şirin de konuk konuşmacı olarak katıldı. İSO Akademi’nin yeni logo ve kurumsal kimliğinin de ilk kez sergilendiği lansmanda, bir panel de düzenlenerek Geleceğin Eğitim Stratejileri ele alındı.
Açılış konuşmasında İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, yıllardır her platformda “Sanayi ve üretim toplumu olmanın en temel yolu nitelikli eğitimdir” tespitini dile getirdiklerini ve mesleki eğitimden üniversite-sanayi iş birliğine kadar birçok alanda çeşitli eğitim projelerini hayata geçirdiklerini vurgulayarak “Teknoloji ve yüksek katma değerli üretimde en temel faktör, bilgi ve becerilerini üretime yansıtabilen nitelikli insandır. Sadece sanayi dünyamızı değil, yaşam boyu eğitim anlayışıyla her kesimi kucaklamak için kurguladığımız İSO Akademi de birçok boyutta eğitim hayatımıza nitelikli bir katkı sunuyor” dedi.
Ezber yerine günceli takip ediyor
İSO Akademi ile ülkemizin sanayi ve üretim hayatının geleceğine nitelikli bir katkı sunacaklarını söyleyen Bahçıvan “Günümüzün dinamik ihtiyaçlarına çok daha etkin çözüm üretebildiğimiz İSO Akademi’yi “Yeni Nesil Sürekli Eğitim” vizyonuyla, sanayimizi, iş dünyamızı, mevcut çalışanlarımızı ve gençlerimizi geleceğe hazırlayacak, yaratıcı çözümler, işbirlikleri ve sürekli gelişimle Türkiye’ye geleceğe taşıyacak bir öğrenme ekosistemi olarak inşa ediyoruz” dedi. OECD verilerine göre gelişmiş ülkelerde hayat boyu öğrenme programlarının işgücü verimliliğini artırmada kilit rol oynadığını belirten Bahçıvan, “İSO Akademi vasıtasıyla, hayat boyu öğrenme anlayışıyla, çalışanlarımızın mevcut niteliklerinin geliştirilmesine ve geleceğe dönük yeni yetkinliklerle donatılmasına destek olacağız” diyerek İSO Akademi’ye yönelik şu bilgileri paylaştı:
Online eğitim başlayacak
“İSO Akademi’de ezbere dayalı bir sistem yerine kendini sürekli yenileyen ve günceli takip eden bir yapı oluşturduk.
Eğitimlerimizi yalnızca teknik becerileri geliştirmekle sınırlandırmıyor, kültürel farkındalığı, sosyal iletişimi ve yaratıcı düşünceyi de içine alan bütüncül bir anlayışı benimsiyoruz. İSO Akademi, kurulduğu 2019 yılından bugüne kadar sunduğu Mini MBA, ihtiyaca dayalı sertifika ve uzmanlık programlarından oluşan 1.000’e yakın eğitimle, 200 bine yakın katılımcıya ulaştı. Yaklaşık 360’ın üzerinde eğitmenle verilen bu eğitimlerden yüzde 90’ın üzerinde memnuniyet sağlandı. Veriler, İSO Akademi’nin başarı hikayesini ortaya koyuyor. İSO Akademi’nin 7/24 erişilebilecek yeni eğitim yönetim sistemiyle birlikte, dijital çağın hızına ayak uydurarak, sanayicimizin ihtiyaç duyduğu bilgiye her an erişimini sağlayacak online eğitim platformumuzu da hayata geçiriyoruz.”
Bahçıvan, “Bu yıl endüstriyel robot sayısının dünya genelinde 4,3 milyona, birbirine bağlı cihaz sayısının ise 2030’a kadar 39 milyara ulaşması beklenmekte. Bu veriler, bu teknolojilerle ilgili becerilere sahip işgücü gerekliliğini de kaçınılmaz kılıyor. İSO Stratejik Dönüşüm Merkezimizin ilk bulguları da en fazla çalışma yapmamız gereken alanın insan ve iş gücü olduğunu gösteriyor” dedi.
Selçuk Şirin: "Dünya için bir örnek"
Açılış konuşmalarının ardından "Geleceğin Eğitim Stratejileri: Yenilikçi İş Dünyası İçin Beceri Setleri" başlıklı panel de düzenlendi. Toplantıya, New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Şirin de konuk konuşmacı olarak katıldı.
New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Selçuk Şirin: “İSO Akademi sadece Türkiye için değil, dünya için de örnek bir proje. Önümüzdeki on-yirmi yılda eğitimde olsun, sanayide olsun, Türkiye’de bazı iyi şeyler olacaksa, İSO Akademi o iyi şeylerin öznesi olacak. 85 milyon için tek tek çözüm üretmek mümkün değil, sistemler yaratmak lazım ve İSO Akademi de aslında böyle bir sistemi oluşturuyor.” dedi.
Şirin sözlerine; "Türkiye, dünya nüfusunun %1,06’sına sahip; bu oran doğrultusunda, kaynaklardan en az bu kadar pay almamız gerekir. Ancak mevcut durumda dünya kaynaklarından aldığımız pay %0,67’ye kadar düşmüş durumda, bu da özellikle eğitim ve beceri temelli işlerde sorun yaşadığımızı gösteriyor. Doğurganlık oranımız da hızlı bir şekilde düşüyor. Nüfusumuza baktığımızda bugün her üç gençten biri ne eğitimde, ne işte, ne de sosyal aktivitelerde yer alıyor. Bu çok ciddi bir sorun, çünkü demografik fırsat penceremiz kapanıyor. Eğitim başta olmak üzere, istihdam, çevre, barınma, sağlık, toplumsal güven ve yaşam kalitesinde reformlar yapmalıyız. Çocuklarımızı donanımlı yetiştirerek dünya ile rekabet edebilir hale getirmemiz şart." diyerek devam etti.
New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Selçuk Şirin:
— İstanbul Sanayi Odası (@ist_sanayiodasi) November 14, 2024
“İSO Akademi sadece Türkiye için değil, dünya için de örnek bir proje. Önümüzdeki on-yirmi yılda eğitimde olsun, sanayide olsun, Türkiye’de bazı iyi şeyler olacaksa, İSO Akademi o iyi şeylerin öznesi olacak. 85 milyon… pic.twitter.com/1YtFSsexHj
Yorum Yazın