İngiltere’de İşçi Partisi’nin büyük bir seçim zaferine imza atması seçmen davranışı üzerine yoğunlaşan çalışmalar açısından ülkeyi ilginç bir vaka haline getirdi. Yaş, cinsiyet, eğitim, mülkiyet, ikamet edilen bölge, kent/kır farkı gibi seçmen davranışı üzerinde ayrıştırıcı etkisi bulunan faktörleri tartışmak ve sosyal demokrat partilerin iktidarı hedeflediği Türkiye gibi diğer ülkelere aktarılabilecek gözlemler ve çıkarımlar yapmak adına İngiltere seçimlerini bir laboratuvar olarak görmek de mümkün.İngiltere’de 2010’dan beri süren 14 yıllık Muhafazakar Parti iktidarı son seçimle birlikte son buldu. Muhafazakarlar kan kaybederken İşçi Partisi bölünen sağ oylar, düşen katılım ve dar bölgeli çoğunlukçu sistem sayesinde 1997’den bu yana en büyük zaferini kazandı. 411 sandalye kazanıp meclis çoğunluğunu elde eden İşçi Partisi ülkeyi tek başına yönetme hakkını elde etti.Birçok Batı ülkesinde merkez partiler gerileyip sistem karşıtı partiler yükselirken İngiltere’de İşçi Partisi’nin büyük bir seçim zaferine imza atması seçmen davranışı üzerine yoğunlaşan çalışmalar açısından ülkeyi ilginç bir vaka haline getirdi. Yaş, cinsiyet, eğitim, mülkiyet, ikamet edilen bölge, kent/kır farkı gibi seçmen davranışı üzerinde ayrıştırıcı etkisi bulunan faktörleri tartışmak ve sosyal demokrat partilerin iktidarı hedeflediği Türkiye gibi diğer ülkelere aktarılabilecek gözlemler ve çıkarımlar yapmak adına İngiltere seçimlerini bir laboratuvar olarak görmek de mümkün.Bu çerçevede YouGov’un 35 bin kişilik araştırmasından sunduğu bulgular ışığında İngiltere’deki seçmen davranışını inceleyeceğim.
İşçi Partisi genç ve orta yaşlılarda açık ara lider. 50 yaş üzerinde oyu azalıyor, 60 yaş üzeri seçmende ikinci sıraya düşüyor. Bir diğer genç partisi Yeşiller. Partinin oyu 18-24 yaş aralığında %18’e çıkan parti oyu kademeli şekilde azalarak 50 yaş üzerinde %5 ve aşağına düşüyor. Liberal Demokratlar da genç yaş gruplarında daha çok oy oranı elde ediyor. Muhafazakar Parti’de durum tam tersi.
NESİL FAKTÖRÜ
İşçi Partisi’nin başını çektiği solu ve Muhafazakar Parti’nin önde olduğu sağı ayrıştıran en önemli faktörlerin başında yaş geliyor.İşçi Partisi genç ve orta yaşlılarda açık ara lider. 50 yaş üzerinde oyu azalıyor, 60 yaş üzeri seçmende ikinci sıraya düşüyor. Bir diğer genç partisi Yeşiller. Partinin oyu 18-24 yaş aralığında %18’e çıkan parti oyu kademeli şekilde azalarak 50 yaş üzerinde %5 ve aşağına düşüyor. Liberal Demokratlar da genç yaş gruplarında daha çok oy oranı elde ediyor.Muhafazakar Parti’de durum tam tersi. Parti tamamen 50 yaş üzeri partisi haline gelmiş durumda. 30 yaş altında %8’e, 30-49 yaş aralığında %15 seviyesine geriliyor. Brexitçi reaksiyoner seçmenlerin toplanmış olduğu Reform Partisi en yüksek oy oranına 50-70 yaş aralığında ulaşıyor.İşçi Partisi seçmenleri arasında ortanca yaş 46. Yani İşçi Partisi seçmenlerinin yarısı 46 yaş üzerinde, yarısı 46 yaş altında. Bu sınır Yeşiller’de 39’a inerken, Liberal Demokratlarda 48 olarak ölçülüyor. Ortanca yaş sağ partilerde çok daha yüksek. Reform Partisi’nde 56, Muhafazakar Parti’de 63.Sol, merkez-liberal ve sağ-milliyetçi blokları ikiye ayıran nesil faktörü iki ana dinamiğe işaret ediyor. Bunların birincisi kültürel farklılıklar. Yeni nesiller içine doğdukları çağın koşulları itibarı ile evrenselliğe daha açıklar, etnik çeşitlilik yaşlı nesillere göre daha görünür ve farklı sosyal gruplar arasında temas daha yoğun. Bu durum gençlerde ötekileştirme ve reaksiyonerliği azaltıyor. İkincisi, yeni nesillerin sosyo-ekonomik açıdan prekaryalaşması, yani güvencesiz kitlelere dönüşmesi. Alım gücü düşen, daha önceki kuşakların yararlandığı sosyal haklardan ve kamu hizmetlerinden yararlanamayan, mülkiyet sahibi olma hayalinden giderek uzaklaşan nesiller “değişim”e daha meyilliler.Gençlerdeki yaş-cinsiyet ana ayrışma hattı Yeşiller ve Reform arasında. Evrensel ideolojik temellere oturan feminizm ve ekoloji (iklim aktivizmi) sol ideolojiyle birleşirken, bu kombinasyon haliyle kadın seçmene daha çok hitap ediyor. Bu duruma reaksiyoner tutum sergileyen, katı modernist, kültürel ve demografik korumacı, maskülen, milliyetçi ve Brexitçi Reform Partisi ise genç erkeklerde daha popüler.
YAŞ VE CİNSİYET
Parti tercihlerini ayrıştıran nesil faktörü aynı zamanda cinsiyet faktörüyle de etkileşime giriyor ve karşımıza karşılaştırılması gereken farklı sonuçlar çıkıyor.Gençlerdeki yaş-cinsiyet ana ayrışma hattı Yeşiller ve Reform arasında. Evrensel ideolojik temellere oturan feminizm ve ekoloji (iklim aktivizmi) sol ideolojiyle birleşirken, bu kombinasyon haliyle kadın seçmene daha çok hitap ediyor. Bu duruma reaksiyoner tutum sergileyen, katı modernist, kültürel ve demografik korumacı, maskülen, milliyetçi ve Brexitçi Reform Partisi ise genç erkeklerde daha popüler.Gençlerin çalışma hayatına daha az dahil olması ve ideolojik kimliklerinin henüz oturmaması, merkezin solunda ve sağında bulunan partilerin basit ve net söylemlerle bu grupta daha başarılı olmasını açıklıyor. Ayrıca prekaryalaşan gençler, maddi, kültürel ve duygusal ihtiyaçlarını karşılayama tehlikesinden kaynaklı anksiyetenin etkisiyle eleştirel veya reaksiyoner partilere daha kolay yönelebiliyor.25 yaş üzeri gruplarda Yeşiller’in oyu kadınlar arasında daha yüksek olsa da İşçi Partisi sol seçmenin ana adresine dönüşüyor. Fakat daha üst yaş gruplarında sağ blok içinde Reform Partisi’nin erkeklerde daha çok oy almaya devam ettiği gözlemleniyor. Nigel Farage’ın önderliğindeki Brexit siyasetiyle 2010 ve 20’lere damga vuran parti, alt sınıf, düşük eğitimli ve taşralı erkekler arasında daha popüler olmaya devam ediyor. Çünkü parti bu kitledeki öfke ve hınç duygularını siyasi söyleme dönüştürüp bir reaksiyon adresi olmakta halen çok başarılı. Göç, güvenlik, ekonomik ve sosyal alanlarda sorunların devam etmesi de bu partinin gücünü canlı tutuyor.Eğitim ve gelir düzeyine paralel biçimde sol ve merkez partilerin oyu yükselirken, sağ partilerin oyu azalıyor. Son 50 yıldır küreselleşmeyle birlikte üretimin emek değerinin daha ucuz olduğu ülkelere kayması, hizmet ve finans sektörünün gelişmiş ülkelerde piyasaya hakim olmasıyla birlikte sol artık mavi yakadan çok beyaz yakalı çalışanların ve çalışan adaylarının (öğrenci ve işsizler) değişim taleplerine dayanır hale gelmiş vaziyette.
KENT-KIR AYRIMI: GELİR VE EĞİTİM GÖSTERGELERİ
Sol ve sağı ayıran en büyük faktörlerden biri kent-kır ayrımı. Daha kozmopolit ve değişime açık seçmenlerin yaşadığı kentlerde sol partiler, reaksiyonerliğin yayıldığı taşra ve küçük şehirlerde sağ partiler daha güçlü. Kentleşmeye paralel olarak eğitim ve gelir düzeyi arttıkça sol partilerin oy oranı artıyor.Sanayileşme tecrübesinin taşradan çok daha önce yaşandığı, iç ve dış göçlerle geleneksel kültürün aşındığı, hızlı nüfus değişimi ve artan ekonomik faaliyetlerle birlikte yaşamın kozmopolitleştiği, aynı zamanda arsa değeri ve fiyatların daha yüksek seviyelere çıktığı şehir merkezlerine yaklaştıkça gelir ve eğitim düzeyi yükseliyor. Bu şartlara uyum göstermiş olan çalışan ağırlıklı kitleler arasında kültürel değişime açık siyaseti savunan sol ve merkez partilere oy verme eğilimi daha güçlü. İngiltere’de de durum farklı değil. Eğitim ve gelir düzeyine paralel biçimde sol ve merkez partilerin oyu yükselirken, sağ partilerin oyu azalıyor. Son 50 yıldır küreselleşmeyle birlikte üretimin emek değerinin daha ucuz olduğu ülkelere kayması, hizmet ve finans sektörünün gelişmiş ülkelerde piyasaya hakim olmasıyla birlikte sol artık mavi yakadan çok beyaz yakalı çalışanların ve çalışan adaylarının (öğrenci ve işsizler) değişim taleplerine dayanır hale gelmiş vaziyette.Nitekim sol ve merkez partiler öğrenciler, çalışanlar ve işsizler arasında güçlüyken, emeklilerde Muhafazakar Parti açık ara lider.Eğitimli olmasına rağmen istediği gelire ulaşmakta zorlanan, hatta istediği gelir seviyesine yaklaşsa bile bile yüksek fiyatlar nedeniyle kent merkezine yakın konut sahibi olmanın hayalini kuramayan kitlelerden söz ediliyor. Bu nedenle söz konusu kitlede yer alan seçmenler arasında “değişimi” vaat eden sol partiler, “statüko” yanlısı sağ partilere nazaran daha popüler. İngiltere bu bozulmanın seçmen davranışını sol lehine ayrıştırdığı en özgün örneklerden birini teşkil ediyor.
Yorum Yazın