Aslında Gürcistan’da ne olup bittiğini anlamak için bir tarafın açıklamalarına bakmak yeterli olabilir. Ursula von der Leyen “seçim sonuçları araştırılsın” buyurmuş. Blinken da “seçimleri soruşturacağız” gibisinden konuşmuş. Durum anlaşıldı. Gürcistan’a da yazık edecekler.
Gürcistan'da genel seçimleri iktidardaki Gürcü Rüyası önde tamamladı.
Muhalefeti oluşturan Birleşik Ulusal Hareket, Güçlü Gürcistan, Değişim Koalisyonu ve Gürcistan İçin Gaharya partileri ise seçimlerde hile olduğunu öne sürdü.
Gürcü Rüyası’na itiraz muhalefet partileri ile sınırlı değil. Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, Rusya’nın seçimlere müdahale ettiğini iddia etti. Zurabişvili’ye göre Ruslar ‘özel operasyon’ yaptı.
Zurabişvili bununla da yetinmedi ve seçim sonuçlarını tanımadığını açıkladı.
Seçimleri kazandığı açıklanan iktidardaki Gürcistan Rüyası partisinin rakiplerinin yanında yer alan Zurabişvili halkı seçimleri protesto etmeye çağırdı.
Zurabişvili, "Bu seçim tanınamaz, tanınırsa bu seçimler Rusya'nın Gürcistan’a müdahalesinin tanınması, Gürcistan'ın Rusya'ya tabi olması anlamına geliyor" diyor.
Rusya Gürcistan tecrübesini yıllar önce yaşamıştı. 2004’te Ukrayna’da ‘Turuncu Devrim’in babası Yuşçenko’nun desteklediği Mihail Saakaşvili Batı yanlısı politikalarında Rusya’yı çok zorlamaya başlamıştı. Süreç 2008’de Güney Osetya ve Abhazya için savaşmaya kadar gitti ve Güney Osetya Gürcistan’dan bağımsızlığını ilan edince Rusya G. Osetya’yı tanıdı, Gürcistan ise buna karşılık Rusya ile ilişkileri kesti.
Rusya geçmişte iki büyük hata yaptı. Biri Libya’ya NATO müdahalesine sesiz kalması, diğeri ise Ukrayna’da yaşanan gelişmeler karşısındaki acziyeti ya da önemsememesi.
Ukrayna’da Yuşçenko ile birlikte 2004’te öne çıkan isimlerden biri Yanukoviç’ti. Yanukoviç Rusya yanlısı olarak biliniyordu. Cumhurbaşkanlığı Seçimi yarışını % 49,42 oy oranı ile %46,69 oy alan Yuşçenko’nun önünde tamamlamıştı. Yuşçenko Donetsk ve Lugansk bölgelerinde seçimlere hile karıştırıldığını öne sürdü ve halkı sokağa çağırdı. Turuncu Devrim adı verildi o zaman yaşananlara ve seçim tekrarlandı. İkinci seçimi Yuşçenko kazandı ve cumhurbaşkanı oldu.
Yanukoviç 2010’da yapılan ve dönemin Başbakanı Timoşenko ile yarıştığı seçimleri kazandı ve Cumhurbaşkanı oldu ancak Ukrayna’nın başkenti Kiev 2014’te Maydan gösterilerine sahne oldu. Bu kez devrilen iktidardaki Yanukoviç’ti. Yani Rusya yanlısı Yanukoviç.
Rusya kendisine yakın ismin iktidarını korumayı başaramadı. Sonrası Malum. Poroshenko iktidara geldi, sonra Zelensky geldi, NATO süreci ve savaş…
NATO her zaman için Karadeniz’i kendi gölü haline getirmek istedi. Ukrayna ve Gürcistan’da istediği iktidarları gelince plan hayata geçirilecekti ancak her hesap her zaman tutmuyor.
Gürcistan’ın Fransa vatandaşı da olan bir Cumhurbaşkanı var: Salome Zurabişvili. Zelensky gibi Rusya ile hiç de hoşlaşmıyor. Tabii bu durum NATO’nun Ukrayna’ya genişlemesi gibi birtakım “küçük” sorunlar çıkarıyor. Gürcistan, NATO ve Batı’nın karıştırmak ve Rusya’ya karşı cepheyi genişletmek istedikleri yerlerden birisi ve Zurabişvili bu hamle için çok uygun.
Zurabişvili içeride de Rusya yanlısı Gürcü Rüyası partisi ile sürekli kriz yaşıyor.
İşte hu nedenler ile Zurabişvili seçim sonuçlarını kabul etmediğini açıkladı.
Aslında Gürcistan’da ne olup bittiğini anlamak için bir tarafın açıklamalarına bakmak yeterli olabilir. Ursula von der Leyen “seçim sonuçları araştırılsın” buyurmuş. Blinken da “seçimleri soruşturacağız” gibisinden konuşmuş. Durum anlaşıldı. Gürcistan’a da yazık edecekler.
Yorum Yazın