Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, ''aldığı sıkıyönetim kararıyla Anayasa'yı ihlal ettiği'' gerekçesiyle Ulusal Mecliste yapılan oylama ile azledildi.
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık’ta sıkıyönetim ilan etmesinin ardından verilen ikinci azil önergesi Ulusal Mecliste oylandı. Oylamaya katılan 300 milletvekilinden 204'ü kabul, 85'i red oy kullandı. Oylamada, üç milletvekili çekimser kaldı, 8 milletvekilinin oyu ise geçersiz sayıldı. Böylece Yoon, azledilmiş oldu.
Yoon’un Halk Gücü Partisi'nden (PPP) 12 milletvekili de partilerinin genel tutumundan ayrılarak azil yönünde oy kullandı.
Devlet Başkanı Yoon’un görevden alınma kararı ofisine bildirilmesinin ardından, Yoon görevinden uzaklaştırılacak ve Başbakan Han Duck-soo başkan vekili olarak görev yapacak.
Ana muhalefet, Yoon'un azil önergesinin kabul edilmesini "halk ve demokrasi için zafer" olarak tanımladı.
Bundan sonraki süreç
Yoon, bu azil kararının ardından istifa ederse azil kesinleşecek ve 60 gün içinde yeni devlet başkanı seçilecek. İstifa etmemesi halinde azil kararı Anayasa Mahkemesine taşınacak. Mahkeme, azil sürecine ilişkin kanıtları dinleyip değerlendirdikten sonra 9 üyeden 6'sı azil kararını onaylarsa başkan görevden alınacak ve yeni başkanı seçmek için 60 günlük süre başlayacak.
Neler olmuştu?
Yoon, 3 Aralık'ta sıkıyönetim ilan etmiş, bu karar 6 saat sonra Ulusal Mecliste yapılan oylamayla yürürlükten kaldırılmıştı. Geçen hafta Yoon'u görevden almaya yönelik ilk girişim, Yoon'un Halk Gücü Partisi'nin (PPP) neredeyse tüm milletvekillerinin oylamayı boykot etmesi üzerine başarısızlıkla sonuçlanmıştı.
Ana muhalefetteki Demokrat Parti ve diğer beş küçük muhalefet partisi tarafından bu hafta Yoon'a karşı ikinci bir azil önergesi sunuldu ve 3 Aralık'ta sıkıyönetim ilan ederek Anayasa ve diğer yasaları ihlal etmekle suçlandı.
Yorum Yazın