Erişkin dönemde obez olanların 1/3’ünde obezite çocukluk çağında başlamıştır.Çocuklarda boy kilo oranı düzenli olarak takip edilmeli; tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi yağ, kas ve kemik ölçümü belli aralıklarla kontrol edilmelidir. Çocuklarda ergenlik dönemi de dahil olmak üzere çocuğun boy ve kilo gelişimi, hekim tarafından takip edilmelidir.Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da zaman zaman fazla kilolarla mücadele etmek zorunda kalabiliyoruz. Temel sağlıklı beslenme alışkanlıkları çocukluk çağında öğrenilirse ergenlik ve yetişkinlik döneminde sağlıklı kiloda olmak ve bu durumu devam ettirmek kolay olacaktır. Erişkin dönemde obez olanların 1/3’ünde obezite çocukluk çağında başlamıştır.Çocuklarda boy kilo oranı düzenli olarak takip edilmeli; tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi yağ, kas ve kemik ölçümü belli aralıklarla kontrol edilmelidir. Çocuklarda ergenlik dönemi de dahil olmak üzere çocuğun boy ve kilo gelişimi, hekim tarafından takip edilmelidir.İdeal kilosunun üzerinde olan bir çocuğun neden kilo aldığı tespit edilmelidir. Bunun için gereken testler yapılmalı ve beslenme uzmanı tarafından yaşına uygun, biyolojik gereksinimlerini karşılayan ve doğal içeriklerden oluşan bir beslenme planı oluşturulmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta çocuğun büyüme ve gelişmesine engel olmadan, zayıflama programı değil destekleyici şekilde sağlıklı beslenme ve porsiyon kontrolü öğretilmelidir.
Çocukluk çağında yağ hücre sayısı artmaya başlar 11 yaşına kadar yağ hücresi oluşmaya devam eder. Bu süreçte beslenmenin nasıl olduğu, yağ hücrelerinin sayısını belirler ve bu sayı sizin hayatınız boyunca değişmez.
YAĞ HÜCRE SAYINIZ YETİŞKİN KİLONUZU ETKİLİYOR
Çocukluk çağında yağ hücre sayısı artmaya başlar 11 yaşına kadar yağ hücresi oluşmaya devam eder. Bu süreçte beslenmenin nasıl olduğu, yağ hücrelerinin sayısını belirler ve bu sayı sizin hayatınız boyunca değişmez. Vücuttaki yağ hücresi sayısı çoğaldıkça, kilo alma durumunda genişleyecek hücre sayısı da artar; yağ hücresi sayısı ne kadar azsa, kilo alma durumunda genişleyecek hücre sayısı o kadar azdır. Sağlıksız beslenen, fast food, rafine şeker ve paketli ürün tüketimi fazla olan çocukların vücudundaki yağ hücresi sayısı fazla olacağından, yetişkin bir birey olduğunda alacağı kilo miktarı, sağlıklı beslendiği için yağ hücresi sayısı düşük olan başka bir çocuğa oranla daha fazla olacaktır.Bu sebeple çocukluk çağını, sağlıklı boy ve kiloda tamamlamak hayat boyu sağlıklı kiloda olmak için altın değerindedir.Çocuklar Neden Kilo Alıyor?
- Genetik Faktörler
- Ailenin Beslenme Alışkanlıkları
- Hormonal Nedenler
- Hareketsiz Yaşam Tarzı
- Psikolojik Nedenler
- Çevresel Faktörler
Çocuklarda Obezite Tedavisinde Neler Yapılmalı?
- Aile İçi Beslenme Alışkanlıklarınızı Değiştirin
- Proteinden Zengin Bir Kahvaltı Edin
- Yasak Değil Porsiyon Kontrolü
- Sağlıklı Atıştırmalıkları Atlamayın
- Beraber Fiziksel Aktiviteler Yapın

Yorum Yazın