Olgunlaşmamış ebeveynler, bağ kurma konusunda uçlarda bir tutum sergileyebilir: Ya bağımlı bir ilişki kurup çocuğun bireyselliğini ve sınırlarını dikkate almazlar; ya da kopuk bir ilişki kurup çocuğu ihtiyaç duyduğu zamanlarda dahi yalnız bırakırlar.Bundan birkaç yıl önce Lindsay Gibson’ın "Olgunlaşmamış Ebeveynlerin Yetişkin Çocukları" kitabıyla karşılaştım. Tesadüfen gördükten ve edindikten sonra serideki diğer iki kitabı da edinmem çok uzun sürmedi. Bu kitap, psikolojik olduğu kadar sosyolojik birçok gerçekliğimize de ayna tutuyordu. Bence tam da bu sebeple, kitabı okuyan kişilerin çoğu kendilerinde ve kendi ebeveynleriyle olan ilişkilerinde benzerlikler buldular. Çokça tetiklendiler bu kitaptan ve etkilendiler. Neden peki? Neden "olgunlaşmamış ebeveynlerin yetişkin çocukları" kavramı bizimle bu kadar uyuştu?
İlgi odağı olmayı, karşısındakinin dinleme kapasitesi olup olmadığını dikkate almaksızın içlerini dökmeyi tercih edebilirler. Özellikle çocuklarını "Sen benim sırdaşımsın, psikoloğumsun, derttaşımsın." şeklinde nitelendirebilirler. Rol değişimini teşvik ederler; çocuklarına sanki onlar ebeveynmiş gibi davranırlar ve daha fazla ilgi ya da yardım bekleyebilirler.
ÇOCUKLARINA SANKİ ONLAR EBEVEYNMİŞ GİBİ DAVRANIRLAR
Bu soruya önce, "duygusal olarak olgunlaşmamış ebeveyn"i biraz anlatarak başlamak isterim.- Bu kişilerin stresle baş etme becerileri hayli bozuktur. Herhangi stresli ya da tetikleyici bir durum karşısında kendileri regüle edemez ve sakinleşemezler, oldukça dramatik ve büyük tepkiler gösterebilirler.
- Bir durumun karşısında objektif kalıp nesnel bir bakış sergilemek yerine öznel bir pencereden ve tamamiyle duygularıyla hareket edebilirler.
- Çocuksudurlar. Bir çocuğun doğasında olan ama duygusal gelişim dönemlerinde ilerledikçe geride bıraktığı benmerkezcilik, bu kişilerde yetişkin olmalarına rağmen hala sürmektedir.
- İlgi odağı olmayı, karşısındakinin dinleme kapasitesi olup olmadığını dikkate almaksızın içlerini dökmeyi tercih edebilirler. Özellikle çocuklarını "Sen benim sırdaşımsın, psikoloğumsun, derttaşımsın." şeklinde nitelendirebilirler.
- Rol değişimini teşvik ederler; çocuklarına sanki onlar ebeveynmiş gibi davranırlar ve daha fazla ilgi ya da yardım bekleyebilirler.
- Dünyaya bakışlarında ve çocuğunun davranışlarını değerlendirmede siyah-beyaz bir bakış olur. Bir şey iyi ya da kötüdür. Griler dünyalarında pek de yer almaz.
- Duygusal olarak kendilerini değiştirmeleri ya da kendi üzerilerinde çalışmalarına yönelik bir eleştiri alırlarsa bunu genellikle kabul etmez, dürtüsel tepkiler vermeye ve “Ben buyum, ben böyleyim" gibi savunmacı cümleler kurmaya devam edebilirler.
- Öz saygıları çocuklarının onlara uyum göstermesine bağlıdır. Kötü bir insan ya da kötü bir ebeveyn gibi hissedecekleri cümleleri duymaktansa konuyu doğrudan kapatmayı tercih ederler. Böyle konularda onlarla derinlemesine bir sohbete girmek imkansıza yakındır. Ufak bir eleştiri ya da şikayete dahi "Ben dünyadaki en kötü anne/babayım, zaten ben hiçbir şeyi doğru düzgün yapmadım ki." şeklinde aşırıya kaçan ifadelerle karşılık verebilirler.
- Olgunlaşmamış ebeveynler, bağ kurma konusunda uçlarda bir tutum sergileyebilir: Ya bağımlı bir ilişki kurup çocuğun bireyselliğini ve sınırlarını dikkate almazlar; ya da kopuk bir ilişki kurup çocuğu ihtiyaç duyduğu zamanlarda dahi yalnız bırakırlar.
- Davranışları genellikle duygularından ileri geldiği için kendileriyle sıkça çelişirler.
- Duygusal ihtiyaçlar yerine fiziksel ihtiyaçlara odaklanırlar; bakım verme söz konusu olduğunda çocuğun ihtiyaç duyduğu en önemli duygusal bakım öğelerini (güvenlik, istikrar, özerklik, yetenek ve olumlu kimlik algısı, ihtiyaç ve duyguları ifade özgürlüğü, kendiliğindenlik, oyun ve eğlence, sağlıklı sınırlar ve özdenetim gibi) ikinci plana atarak yeme, içme, giydirme gibi fiziksel ihtiyaçları karşılarlar.
Ebeveyni iyileştirme fantezisini devam ettirmek, belki de bu yolculuktaki en yorucu deneyimlerden birisi olabilir. Bu fantezi, yalnızca ebeveyni iyileştirmek değildir elbette, dolaylı yoldan çocuğun nihayet bir gün, onu gören, onu duyan, onun ihtiyaçlarının farkında olan, onunla dengeli ve tutarlı bir ilişki kurabilen, aralarındaki hiyerarşide kendisinin çocuk ötekinin ise yetişkin olduğunu fark edebilen bir anne-babaya sahip olma fantezisidir de aynı zamanda.
Yorum Yazın