Cumartesi Anneleri, 1002’inci haftasında da Galatasaray Meydanı’ndaydı. Anneler, 12 Eylül sonrası idam edilen, ancak hala mezar yeri bilinmeyen Veysel Güney’in akıbeti sordu.Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle Galatasaray Meydanı’nda 1995 yılından bu yana eylem yapan Cumartesi Anneleri bu hafta da meydandaydı. 1000'inci hafta eyleminde kaldırılan polis barikatları açıklama sonrası yeniden konulurken, Cumartesi Anneleri bugün de basın açıklamasını polis barikatları eşliğinde yaptı.Kayıp yakınları tarafından 1002’inci hafta açıklamasında 12 Eylül darbesi sonrasında tutuklanıp 10 Haziran 1981’de idam edildikten sonra bedeni kaybedilen ve hala mezar yeri bilinmeyen Veysel Güney’in akıbeti soruldu.
"1000. hafta açılan meydan neden yeniden kapatıldı?"
Kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun, burada yaptığı basın açıklamasında, ilk olarak Galatasaray Meydanı’nın yeniden kapatılmasına tepki göstererek, şunları söyledi: "1002’nci haftamızda Galatasaray Meydanı’na girişimizi engelleyen polis bariyerlerinin önündeyiz. Buradan devleti yönetenlere soruyoruz: Anayasa Mahkemesi’nin hak arama özgürlüğü olarak hükme bağladığı Galatasaray Meydanı’ndaki buluşmalarımız neden engelleniyor? 1000’inci haftada açılan meydan, ne oldu da 1001’inci haftada yeniden kapatıldı? Bu konuda bize ve kamuoyuna bir açıklama yapılmasını bekliyoruz. Bilinmesini isteriz ki, maruz kaldığımız yeni ihlallerin kayıplarımızı arama mücadelemizi gölgelemesine izin vermeyeceğiz. Kayıplarımızdan da hak ve özgürlüklerimizden de vazgeçmeyeceğiz.""Veysel Güney’in mezarı nerede?"
1002’nci haftada, evlatlarının mezarına ulaşamadan ölen Zeynep ve Ali Güney’in bıraktığı yerden devam ederek, Veysel Güney’in akıbetini sorduklarını belirten Tosun, şöyle konuştu: "24 yaşındaki Veysel Güney, 12 Eylül askeri darbesinin ardından gözaltına alınıp, 10 Haziran 1981’de Gaziantep E Tipi Cezaevi’nde idam edildi. Veysel idam edildikten sonra üzerinde bulunan kalemi, sigarası ve çakmağı tutanakla babası Ali Güney’e teslim edildi. 10.06.1981 tarih ve 266 sayılı tutanakla babasına verilmek üzere Yüzbaşı Burhan Erdem’e teslim edilen cansız bedeni ise kaybedildi. Ailesi ve arkadaşları yıllarca Veysel’in mezarını bulmak için mücadele etti. Bütün mercilere başvurular yapıldı, kampanyalar yürütüldü ve hukuk mücadelesi verildi. Milletvekilleri soru önergeleri ile konuyu defalarca Meclis’in gündemine taşıdı. Ancak Veysel’in mezar yeri hâlâ öğrenilemedi."https://yeniarayis.com/bilgehanucak/delft-hollanda-yazilari-iv/Veysel Güney için adalet istiyoruz #CumartesiAnneleri1002Haftahttps://t.co/tfXCKRvWhR
— Cumartesi Anneleri (@CmrtesiAnneleri) June 8, 2024
Yorum Yazın