Hatırlanacağı üzere, maliyet artışı nedeniyle yapımı durdurulan Sinop’taki nükleer santral projesinin Birleşik Arap Emirlikleri’ne teklif edildiği iddiası gündeme gelmişti. Birkaç gündür Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile yapılan anlaşma metninin detayları konuşuluyor.Türkiye ile BAE arasında 19 Temmuz 2023 tarihinde Abu Dabi’de imzalanan Enerji ve Doğal Kaynaklar Alanında Stratejik Ortaklık Çerçeve Anlaşması’nın onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifi, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un imzasıyla geçen hafta Meclis’e sunuldu.Bu ortaklığın altından “temiz kömür” ve nükleer çıktı.
Stratejik ortaklık kapsamında yenilenebilir enerji yatırımlarının yanı sıra, 3 GW’lık “temiz ve yerli kömür” ile 6 GW’lık nükleer projeleri yer aldı. Fakat ne Türkiye’de ne de BAE’de bunları gerçekleştirecek teknolojik altyapı var.Anlaşma kapsamında taraflar, enerji ve doğal kaynaklar alanında her iki ülkede ve üçüncü ülkelerde stratejik ortaklığın tesis edilmesi, karşılıklı yatırımların artırılması amacıyla Türkiye’de yenilenebilir ve temiz enerji, şebeke ve iletim, termik santrallar, tabii kaynaklar ve yeni teknolojiler ve enerji verimliliği gibi çeşitli alanlarda işbirliği yapacak.Stratejik ortaklık kapsamında yenilenebilir enerji yatırımlarının yanı sıra, 3 GW’lık “temiz ve yerli kömür” ile 6 GW’lık nükleer projeleri yer aldı.Bu anlaşmanın nükleerle ilgili kısmını detaylandıralım, çünkü bu kısım epeyce kritik.Anlaşmadaki ilgili bölümde şunlar yazılı.“Taraflar, Türkiye Cumhuriyeti’nde nükleer enerji projelerine ilişkin yatırım fırsatları konusunda aşağıdaki şekilde işbirliği yapacaklar:
- 6000 MW’a kadar nükleer güç santrali projesi/projeleri
- Nükleer yakıt imalatı
- İleri nükleer reaktörler
- Nükleer işgücü ve tedarik zincirinin geliştirilmesi”
Güney Kore, bir süredir nükleer enerji sektörünü geliştirmeye yönelik hamlesinin bir parçası olarak, 2030’a kadar 10 nükleer güç reaktörü ihraç etmeyi hedefliyor.Dolayısıyla radarındaki ülkelerden biri nükleer santral iştahı giderek artan Türkiye.Yukarıda bahsettiğimiz BAE’de nükleer enerji santrali kuran Güney Koreli KEPCO şirketi için ayrı bir başlık açmak gerek.KEPCO üst yönetimi 2023’ün başlarında Türkiye’ye gelerek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile görüştü. Görüşmede KEPCO, Sinop’ta 30 milyar dolarlık nükleer santral için ön teklif verdi.Güney Kore, bir süredir nükleer enerji sektörünü geliştirmeye yönelik hamlesinin bir parçası olarak, 2030’a kadar 10 nükleer güç reaktörü ihraç etmeyi hedefliyor.Dolayısıyla radarındaki ülkelerden biri nükleer santral iştahı giderek artan Türkiye. Bu arada, KEPCO’da 100 civarında çalışanın başı yolsuzluk skandalı sebebiyle dertte. Nükleer santral reaktörlerinin parçalarına ilişkin sahte güvenlik sertifikaları verilmesi nedeniyle ortaya çıkan skandal zinciri epeydir gündemde. Bu gelişme, KEPCO'nun itibarı, deneyimi, uygulama güvenliği ve tasarım kusurları gibi reaktörle ilgili bir dizi soru işaretini de beraberinde getiriyor.
Nükleere hevesli BAE, ülkesindeki ortağı Güney Koreli KEPCO ile Türkiye’de proje geliştirebilir, Rusların projesine ortak olabilir ya da sıfırdan başka bir projenin ana yüklenicisi olabilir.Bir diğer hatırlatmayı da Akkuyu nükleer santraline dair yapalım.Türkiye ile Rusya devlet şirketi Rosatom arasında 2010’da imzalanan nükleer santral anlaşmasına göre Rus tarafı, proje hisselerinin en fazla yüzde 49’unu diğer yatırımcılara satma hakkına sahip. Yüzde 49 hissenin tamamı ya da daha düşük bir oranı tek yatırımcı veya birkaç şirket tarafından alınabilir.Bu daha önce Türkiye’den şirketlerin oluşturduğu konsorsiyumla denendi ancak ticari konularda anlaşma sağlanamadığı gerekçesiyle başarılı olmadı.Rusya’nın bir süredir Akkuyu nükleer santrali için finansman ve ortalık arayışında olduğu biliniyor. Akkuyu’da ilk reaktörün devreye alınmasına ilişkin tarih bir kez daha ileri atıldı, hedeflenen tarih 29 Ekim 2024. Seçim öncesi Akkuyu’ya ilk nükleer yakıt getirilmesiyle ilgili tören yapıldı ancak santral ne hikmetse bir türlü devreye alınamadı.Tekrar başa dönecek olursak, Türkiye ile BAE arasındaki anlaşmanın en önemli gündemi nükleere dair gelişmeler olacak. Nükleere hevesli BAE, ülkesindeki ortağı Güney Koreli KEPCO ile Türkiye’de proje geliştirebilir, Rusların projesine ortak olabilir ya da sıfırdan başka bir projenin ana yüklenicisi olabilir. Anlaşma kapsamında Rusya, Çin, Güney Kore gibi bir ülkenin teknolojik ortak olarak alınması, BAE’nin gerekli finansmanı sağlaması ve Türkiye’nin de kılçıksız şekilde projesi sahası sağlaması gibi bir nükleer enerji planı masada gibi duruyor.
Yorum Yazın