28 Mayıs, 2024, Salı 15:52
Ankara Barosu, 9. yargı paketi taslağında yer aldığı belirtilen 'etki ajanlığı' düzenlemesi için "Toplum için vazgeçilmez anayasal hakları tehdit ettiği açıktır" çıkışı yaptı. Baro, düzenlemenin taslaktan çıkarılmasını istedi.Ankara Barosu, önümüzdeki günlerde 9'uncu yargı paketi taslağında Meclis'e gelmesi beklenen ve ifade özgürlüğünü kısıtlayacağı gerekçesiyle tepki çeken 'etki ajanlığı' düzenlemesinin bir an önce metinden çıkartılmasını talep etti. Yazılı açıklamada, "Söz konusu düzenleme, hukuki güvenlik amacına hizmet etmek şöyle dursun, bu ilkeyi açıkça tehdit eder niteliktedir" denildi.Baro, "Düzenlemenin basın özgürlüğü, haber verme ve alma hakkı ve ifade özgürlüğü gibi toplum için vazgeçilmez anayasal hakları tehdit ettiği açıktır" vurgusu yaptı.
"Araştırma yapmak suç haline getirilecek"
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Söz konusu düzenleme, hukuki güvenlik amacına hizmet etmek şöyle dursun, bu ilkeyi açıkça tehdit eder niteliktedir. Düzenlemenin (a) bendinde suçun sınırları belirgin şekilde çizilmemiştir ve basın mensubu olsun veya olmasın, kişilerin 'araştırma yapması' gibi meşru bir faaliyet suç haline getirilmek istenmektedir. Dahası, kişilerin yaptığı bir araştırmanın, yabancı bir devlet veya organizasyonun 'stratejik çıkarları'na uygun olup olmadığını bilmelerini ve davranışlarını buna göre yönlendirmelerini beklemek, ne kadar gerçekçi bir yaklaşım olabilir? Bu haliyle, söz konusu düzenlemenin basın özgürlüğü, haber verme ve alma hakkı ve ifade özgürlüğü gibi toplum için vazgeçilmez anayasal hakları tehdit ettiği açıktır. Bireyler ve basın mensupları, bu belirsiz kanun hükmü karşısında, suçlamaktan korkarak kamunun bilmesi gerekenleri araştırmaktan ve yazmaktan kaçınacaklardır.
AİHM kararlarına dikkat çektiler
Kanun’un düzeltilmek üzere geri çekilmesi kuvvetle tavsiye edilmiştir. Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (OSCE) 23 Mayıs 2024 tarihli basın açıklamasında sivil toplumun demokrasilerin temel unsurlarından olduğu ve bir çok temel hakkın kullanılmasında koşulları sağladığı hatırlatılarak Gürcistan’ın Kanunu eleştirilmektedir.
"Taslaktan bir an önce çıkartılmasını talep ediyoruz"
Sonuç olarak, demokratik bir hukuk devletinde geçerli olan temel anayasal güvencelere aykırı düşen, ceza hukukunun ilkeleriyle çelişen, ülkemizin bağlı olduğu uluslararası insan hakları hukuku kapsamında saygınlığını olumsuz etkileyecek, ağır eleştiri ve yaptırımlara maruz bırakabilecek bu düzenlemenin taslaktan bir an önce çıkartılmasını talep ediyoruz.Gerekçede ifade edildiği üzere; 'hukuki güvenlik, hukukla muhatap olanlara yol gösterir, daha az belirsizlik içinde hayatlarını planlamalarını sağlar ve onları kamu gücünün keyfi kullanımından korur'. Bu amacın varlığına rağmen, söz konusu pakette TCK’nın 339/A maddesindeki düzenleme ile, etki ajanlığı olarak adlandırılan 'Diğer Faaliyetler' başlığını taşıyan bir suç ihdas edilmek istendiği görülmektedir."
Ankara Barosu tarafından yapılan açıklamayı okumak için tıklayınız.
Yorum Yazın