Türkiye Gazeteciler Sendikası 5. Genel Başkanı (1958-1960 yılları arası), Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi 45 yıl önce katledildiği yerde anıldı.Türkiye Gazeteciler Sendikası üye ve yöneticileri tarafından gerçekleştirilen anmada konuşan İstanbul Şube Başkanı Özgür Deniz Kaya, “Abdi İpekçi Türkiye’de gazetecilik mesleğinin en önemli isimlerinden biriydi. Ülkemizde gazeteciliğin evrensel ilkelere uygun hale getirilmesinde önemli katkı sağladı. Halkın haber alma hakkını savundu. İpekçi aynı zamanda Türkiye’de gazetecilerin özlük haklarına kavuşmasının, sendikalaşma haklarının gelişmesinin de sembol isimlerinden birisiydi” dedi.
Abdi İpekçi 212 sayılı kanunu savunmak için en öndeydi
212 sayılı basın iş kanununun çıkmasını engellemek isteyen 9 gazete patronunun 3 gün yayın yapmama kararı aldıkları 1961 yılını hatırlatan Kaya, orman kanunlarının değişmesini istemeyen patronlara karşı yürütülen mücadelede İpekçi’nin de en ön saflarda mücadeleye katıldığını ifade etti.Sözlerine İpekçi’nin hem yazılarıyla hem de fiili olarak gazetecilik alanındaki mücadeleye yaptığı katkıları aktararak devam eden Kaya, 45 yıl önce İpekçi katledildiğinde, gazetecilerin gazetecilik faaliyetini susturacaklarını düşünenler yanıldı. Bu ülke, Abdi İpekçi yolunda binlerce gazeteci yetiştirdi. İletişim fakültelerinde öğrenciler onun gazetecilik ilkeleriyle eğitim aldı. Biz tıpkı İpekçi gibi, Uğur Mumcu gibi, Hrant Dink gibi, Metin Göktepe gibi gazeteciliğin gereğini yapacağız. Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş’un da katıldığı anmada Abdi İpekçi'nin anıtına karanfiller bırakıldı.Abdi İpekçi kimdir?
İstanbul’da 9 Ağustos 1929’da doğan gazeteci, 1 Şubat 1979’da Mehmet Ali Ağca tarafından Maçka’da öldürüldü. Gazeteci ve yazar olan İpekçi, Galatasaray Lisesi mezunudur. Üniversite eğitimini Hukuk Fakültesi’nde sürdürdü. Yeni Sabah, Yeni İstanbul ve İstanbul Ekspres Gazetesi gibi çeşitli gazetelerde spor muhabiri, sayfa sekreteri ve yazı işleri müdürü olarak çalıştı. Ali Naci Karacan'ın çıkardığı Milliyet Gazetesi'nin yazı işleri müdürü (1954), bir süre sonra da genel yayın müdürü oldu.1961 yılından öldürüldüğü 1 Şubat 1979 tarihine kadar Milliyet Gazetesi’nin başyazarlığını da yürüten gazeteci, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Basın Enstitüsü Başkanlığı, İstanbul Gazeteciler Cemiyeti ve Uluslararası Basın Enstitüsünün ikinci başkanlığı, Basın Şeref Divanı genel sekreterliği gibi vazifelerde bulundu. Yazılarında Atatürkçülüğü, barışı, düşünce özgürlüğünü, ülkenin bağımsızlık ve bütünlüğünü savundu. Ahmet Taner Kışlalı'ya verdiği röportajında siyasi çizgisinin demokratik sosyalizm olduğu söyledi.Eserleri
- 1955: Afrika
- 1965: İhtilalin İç Yüzü (Ömer Sami Coşar'la birlikte)
- 1968: İnönü Atatürk'ü Anlatıyor
- 1969: Liderler Diyor ki
- 1971: Dünyanın Dört Bucağından
- 1974: Başbakan Ecevit'le Sohbet
Ölümünden Sonra Yayınlananlar
- 1982: Anayasa, Yasalar, Devlet
- 1982: Barış, Demokrasi, Özgürlük
- 2002: Sadun Tanju / Eski Dostlar (Ara Güler'in fotoğraflarıyla)
Hakkında hazırlanan belgeseller
- BBC Türkçe, Abdi İpekçi Suikastı, 1979
- 32. Gün, Abdi İpekçi Suikastı, 1 Şubat 1979
- 40 Dakika, Abdi İpekçi Suikastı, 17 Ekim 1997
- Duvar (Belgesel), Abdi İpekçi Bölümü, 2009
Yorum Yazın