ABD’nin yarım puanlık büyüme farkı dünya ekonomisine 135 tane Türkiye büyüklüğü sağlıyor. Başta Türkiye’de olduğu gibi dünyanın çoğu ülkesinde ciddi bir Amerikan düşmanlığı ve ABD’nin batacağı hayali var. ABD’nin batması dünyanın batması gibi duruyor günümüzde. “Kahrolsun Amerika!” demek kendi ayağına sıkmak gibi bir şey.
Dünyanın durgunluk ve faiz kaosu sürüyor. Son veriler ve yetkili söylemler ABD başta tüm major ekonomilerin faiz indirimine bu yıl son çeyreğinde gideceğine artık emin. Burada önemli olan özellikle, ABD ve Çin ekonomik büyüme verileri. ABD bu yılın ikinci çeyreğinde yıllık %3 büyüdü. Yılsonu büyüme tahmini olan %1’in oldukça üstünde. 2024 yıl sonunu %1 ile %1,5 arasında bitirmesi dünya ekonomisi için çok önemli. Satın alma gücüne göre ABD gsyh’sı 27 trilyon dolar. Türkiye’nin ise 1 milyar dolar. ABD’nin yarım puanlık büyüme farkı dünya ekonomisine 135 tane Türkiye büyüklüğü sağlıyor. Başta Türkiye’de olduğu gibi dünyanın çoğu ülkesinde ciddi bir Amerikan düşmanlığı ve ABD’nin batacağı hayali var. ABD’nin batması dünyanın batması gibi duruyor günümüzde. “Kahrolsun Amerika!” demek kendi ayağına sıkmak gibi bir şey.
Çin de benzer bir halde. 18 trilyon dolar ekonomik büyüklüğü var. Bu yıl %4 ile %6 arasında büyüme bekleniyor ama, son gelen kötü veriler % 5 altının daha kuvvetli olduğunu gösteriyor. %4 ile %6 arasındaki iki puanlık fark, dünya ekonomisine 360 tane Türkiye büyüklüğü sağlıyor.
Her hafta bir ekonomik veri, ekonomik durgunluk ve faiz beklentilerini değiştiriyor, piyasalar savruluyor. Son haftalarda yaz ayının etkisi ile veriler daha az şaşırtıcı, piyasalar daha sakin gözükse de dalgalanma kolay bitecek görünmüyor.
DALGALANMA KOLAY BİTMEYECEK
ABD ve Çin verileri bu yüzden dünya ekonomisini dalgalandırkça dalgalandırıyor. Her hafta bir ekonomik veri, ekonomik durgunluk ve faiz beklentilerini değiştiriyor, piyasalar savruluyor. Son haftalarda yaz ayının etkisi ile veriler daha az şaşırtıcı, piyasalar daha sakin gözükse de dalgalanma kolay bitecek görünmüyor.
Türkiye pembe dünyasında yaşıyor. Dünyadaki büyük ekonomilerdeki yatırımcılar yüksek kar için portföylerinin kırıntısını Türkiye’ye yönlendiriyor, Türkiye bir anda pembe rüyalara dalıyor. Bu sene ciddi döviz girdi ülkeye, yerliler de TL’nin cazibesi ile dövizden TL’ye döndü. Son haftalardaki Şimşek haberleri ve kar realizasyonları ile biraz TL’den kaçış oldu. Devam edecek mi göreceğiz. Bence, major ülkeler bu yılın son çeyreği ve 2025 yılı ilk yarısı sert faiz indirimleri yaparsa mevcut para politikasını ve ekonomi yöneticilerini koruyan Türkiye’ye ikinci bir döviz girdi dalgası gelmesi şaşırtıcı olmaz.
Resmen IMF gibi program uyguluyor. Tek istisnası Erdoğan’a dokunmuyor. Cumhurbaşkanı ve çevresine yönelik en ufak bir harcama kısıtlaması yok. Seçim kararına kadar, Erdoğan neden Şimşek’e dokunsun ki?!
ERDOĞAN NEDEN ŞİMŞEK’E DOKUNSUN Kİ?!
Türkiye öylesine kırılgan ki, saçma sapan bir söylenti bile piyasaları çok sert dalgalandırıyor. İki hafta önceki Mehmet Şimşek’in görevinden alındığı haberi piyasları oldukça etkiledi. Mehmet Şimşek neden görevden alınsın! Resmen IMF gibi program uyguluyor. Tek istisnası Erdoğan’a dokunmuyor. Cumhurbaşkanı ve çevresine yönelik en ufak bir harcama kısıtlaması yok. Seçim kararına kadar, Erdoğan neden Şimşek’e dokunsun ki?!
MB rezervleri artıyor, faiz tepe yapmış gevşeme eğiliminde, döviz artmıyor, dış ticaret açığı ve cari açık azalıyor. Daha ne?! Ekonomi nasıl düzelir? Üretim ve hizmet sektöründe kapasite artırımıyla. Türkiye’de nasıl? Her ay biraz daha düşüyor. Ağustos ayı kapasite kullanımı ve reel sektör güven endeksi yayınlandı. İkisinde de ciddi düşüş var.
23 Ağustos 2024 TCMB ve BDDK verilerine göre; Yabancılar, ilgili hafta bir milyar dolarlık tahvil satışı ile bu yılın en sert satışını yapmışlar. Şimşek haberleri gerginliği ile kar realizasyonu mu, yoksa çıkış mı başladı göreceğiz.
DTH hesaplarda son bir aydır vatandaşın döviz artışı devam ediyor. 4 milyar dolar artış oldu bir ayda. Bu hafta şirketlerde bu kervana eklenmiş görünüyor.
Hem yabancı satışı hem yerli döviz talebi olunca doğal olarak MB brüt, net, swapsız rezervlerinden azalma olmuş.
Krediler de ise haftalar sonra, ilgili hafta oldukça yüksek kullanım gerçekleşmiş. Haftalardır hem bireysel hem ticari kredi faizlerindeki bebek adımı gerilemenin buna etkisi olabilir, okulların açılışının etkisi olabilir.
Bist100, bu hafta da 10400 puanın üstüne atamadığı müddetçe 8600 puanı görme olasılığı fazla. Şimdilik 9600 ile 10000 puan arasında sıkışmış duruyor.
BİST100, 9600 İLE 10000 PUAN ARASINDA SIKIŞMIŞ DURUMDA
Dolar/TL; Son haftalardaki hareketlerine bakarak bu hafta en yüksek 34,75 ile 34,60 arasını görüp haftalık kapanışın 34,20 ile 34,40 arasında kalacağını tahmin ediyorum. Geri çekilmelerde 33,50 destek.
Dolar Endeksi; Geçen hafta “100,40 üstünde tutunacağını düşünüyorum” diye tahmin etmiştim. 101,78 gördü. Bir süre 102,50 ile 100,50 arasında oyalanacağını düşünüyorum.
ABD 10 YR tahvil; Geçen hafta; “Bir müddet %3,65 ile %3,91 arasında kalacağını tahmin ediyorum” tahmninde bulunmuştum, %3,93 görüp haftayı %3.91 den kapadı. Devam.
Hisse Senedi Borsaları; Major borsalar tarihi zirvelerini geçen hafta yeniden denedi. Nvidia karlılığı nedense yatırımcıları mennun etmeyince tarihi zirvelerden satış geldi. Yükselmek için değil düşmek için bahane arıyorlar sanki.
Bist100, Bu hafta da 10400 puanın üstüne atamadığı müddetçe 8600 puanı görme olasılığı fazla. Şimdilik 9600 ile 10000 puan arasında sıkışmış duruyor.
Eur/Usd; Geçen hafta 1.1150 den Euro dan dolara geçiş önermiştim.1.1044 seviyesine kadar gevşedi. Bu hafta 1.1075 üstünde kalamazsa 1.08 civarına adım adım gelebilir.
Altın; “Hedef 2600 dolar” devam. 2485 dolar destek.
Gümüş; 29,85 dolar direncinin üstüne atmayı başaramıyor. 28,50 dolar destek.
Bticoin; Satış yemeye devam ediyor. 56700 dolar destek. Ama esas desteği 53185 dolarda, oranın aşağı kırılması ilginç yerlere götürür. Haftalık kapanış 60350 dolar altında oldukça sıkıntı.
Brent ve Ham petrol; Libya’nın petrol arzını durduracağı tehdidi bile hareket getirmedi ama, ana desteklerini de aşağı kırmıyorlar.
TR 10 yr ve 2 yr tahvil; Sürekli alım öneriyorum biiliyorsunuz. 19-23 Ağustos haftası satış yemişti tahviller. Zaten 1 milyar dolarlık yabancı satışından belli ancak, geçen hafta yeniden alım yaptıklarını düşünüyorum. Alım satımda vazgeçip artık “AL-KAL” dönemine gireceklerini, adım adım 2 yıllık tahvil faizin %33,80 ve on yıllık tahvil faizinin %25,25 seviyelerine kadar gevşeyeceğini tahmin ediyorum.
Yorum Yazın