Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) komutanı Mazlum Kobani, TUSAŞ saldırısını ve Devlet Bahçeli'nin çağrısıyla başlayan süreci değerlendirdi.
Fransız AFP haber ajansına konuşan Kobani, uluslararası koalisyonun tansiyonu düşürmek için girişim başlattığını söyledi. Kobani, "Şu anda bizimle Türkler arasında siyasi ve askeri diyaloğa başlamak için arabuluculuk yapılıyor" dedi.
SDG'nin omurgasını, Suriye'deki Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) silahlı kanadı Halk Koruma Birlikleri (YPG) oluşturuyor.
Kobani Türkiye tarafından "terörden arananlar isimler" arasında kırmızı listede yer alıyor. Kobani AFP röportajında 23 Ekim'de Ankara'daki TUSAŞ tesislerine düzenlenen saldırıyla ilgili de konuştu.
SDG komutanı, Ankara'dan gelen açıklamalara dair "iç inceleme" başlattıklarını söyleyerek PKK’lıların Türkiye’ye Suriye üzerinden girdiği iddialarını reddetti. Kobani "Ankara'daki bu saldırıyla hiçbir bağlantımız yok" dedi. “Bizim savaştığımız bölgeler Suriye toprakları içinde.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, saldırganların "Suriye’den bir sızma hareketi" ile Türkiye'ye girdiklerini söylemişti. PKK’nın üstlendiği saldırıda beş kişi hayatını kaybetti. İçişleri Bakanlığı iki saldırganın kendilerini patlatarak öldüğünü duyurdu.
Kobani ABD'yi eleştirdi
PKK’nın 23 Ekim saldırısı sonrası Türkiye, Irak ve Suriye’deki hedeflere hava saldırıları düzenledi. Mazlum Kobani, Türkiye’nin saldırılarında 15 sivilin ve iki "savaşçının" öldürüldüğünü söyledi. Milli Savunma Bakanlığı, bunların "askeri hedeflerin" vurulduğunu ve sivillerin zarar görmemesi için her türlü tedbirin alındığını vurguluyor.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre vurulan yerler arasında fırınlar, tahıl ambarların ve enerji santralleri de var. Türkiye ile diyalog kurarak sorunları çözmeye hazır olduklarını söyleyen Kobani, bunun olabilmesi için saldırıların durması gerektiğini söyledi. Kobani, ABD’nin liderliğini yaptığı koalisyonu Kürt güçlerini yeteri kadar savunmadığı için eleştirdi. Bunun “zayıf göründüğü” yorumunu yaptı.
SDG komutanı, Donald Trump’ın başkan seçilmesi halinde, kendilerine verilen desteğin zayıflayacağı tahminini de yaptı. ABD’nin Suriye’de halen 900 kadar askeri bulunuyor. ABD ve Türkiye'nin Mazlum Kobani hakkındaki yaklaşımları taban tabana zıt.
ABD Kobani'yi, işbirliğiyle IŞİD'i yenmiş SDG'nin meşru bir komutanı, önemli bir müttefik olarak görüyor. Türkiye ise yıllardır YPG'nin PKK ile aynı örgüt olduğunu savunuyor. Dolayısıyla YPG ve SDG'nin komutanlarını da terörist olarak görüyor.
Yorum Yazın