2013 yapımı bizde Aşk İngilizcede Her (Kadın olan O demek) Chat GPT 4.0 devreye girmeden 11 yıl önce aşkı keşfeden bir yapay zekanın hikayesini anlatıyor. 1969 doğumlu Spike Jonze’un seyrek filmografisinin giriş cümlesinde Being John Malkovich yazıyor. Son cümlesi ise HER (AŞK).Son günlerde medyada ve özellikle iş hayatının sosyal medyası Linkedin’de sıkça karşıma çıkan başlıkların arasında en ön sırayı ChatGPT 4.0 övgüleri alıyor.Çok takipçili yazarlar, etki ajanları ve meslek erbapları AI’ın son versiyonundaki sezgisel boyuttan söz ediyor. 2013 yapımı bizde Aşk İngilizcede Her (Kadın olan O demek) Chat GPT 4.0 devreye girmeden 11 yıl önce aşkı keşfeden bir yapay zekanın hikayesini anlatıyor.1969 doğumlu Spike Jonze’un seyrek filmografisinin giriş cümlesinde Being John Malkovich yazıyor. Son cümlesi ise HER (AŞK).John Malkovich’in zihninden bir yapay zekanın zihnine ulaşan Jonze 11 yıldır başka işlerle meşgul. John Malkovich Olmak’tan unutulmaz bir alıntı şöyledir: “Maymun olduğun için ne kadar şanslı olduğunu bilmiyorsun. Çünkü bilinç korkunç bir lanettir. Hissediyorum. Acı çekiyorum.”
Filmin kurduğu çerçevede ütopik olmaktan çok distopik bir yakın gelecekteyiz. Yapay zekanın bugün gelebildiği düzeye bakarsak 2024’ten daha bir geç tarih olmalı. Yapay zekanın dışında İnsanlık çok da fazla ilerleme kaydetmemiş görünüyor. Işınlanma yok, uçan arabalar yok, hap yiyecekler yok. Seks bugünden bir tık daha sanal.
DİSTOPİK BİR YAKIN GELECEK
Evrim teorisini İslam bakışından açıklayan yazarlar Adem’in Maymundan dönüşen ilk insan olduğunu söylerler. Kendinin bilincine varan ve çıplaklığının ayırdına varan maymun artık maymun olmaktan çıkmıştır. Yani “Elma” aslında bilinçtir.Hegel de bilmek mutsuzluk dememiş mi?Filmin kurduğu çerçevede ütopik olmaktan çok distopik bir yakın gelecekteyiz. Yapay zekanın bugün gelebildiği düzeye bakarsak 2024’ten daha bir geç tarih olmalı.Yapay zekanın dışında İnsanlık çok da fazla ilerleme kaydetmemiş görünüyor. Işınlanma yok, uçan arabalar yok, hap yiyecekler yok. Seks bugünden bir tık daha sanal. Mektup yazmanın nostaljik tadı tekrar keşfedilmiş. Ancak yeni teknolojiler mektup yazmak için kağıt ve kalemi dışlamış. Sizin adınıza eski usül mektup yazan şirketler var. Spike Jonze’un gelecek kurgusunda tüm parasını yapay zekaya yattığını söyleyebilirim. Jonze; Yapay zekanın insanlığın son icadı olduğuna emin. 1910’larda Amerikan Patent Enstitüsü başkanına atfedilen “icat edilecek her şey icat edildi” söyleminin yapay zeka hariç her şey için geçerli olduğuna inanıyor olmalı.Yapay zekayı programlayan yazılımcının tam da bugünün 4.0’ına eklendiği söylenen sezgisel yeteneklerin zirvesinde olduğu bir kurgu ile karşı karşıyayız.
Yorum Yazın