04 Şubat, 2024, Pazar 12:23
Kozmonot Oleg Kononenko, uzayda 878 günden fazla zaman geçirerek dünya rekoru kırdı. Bu rekor, ondan önce bir diğer Rus kozmonot Gennadiy Padalka'ya aitti.
Rus kozmonot Oleg Kononenko, uzayda en çok süre geçiren kişi oldu. Kononenko, yörüngede 878 günden fazla kalan bir diğer Rus kozmonot Gennadiy Padalka'yı geride bırakarak rekor kırdı.
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’yı Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) ilk karşılayan kişi de olan Kononenko'nun, uzayda en az 1110 günü tamamlaması planlanıyor.Rusya'nın resmi uzay ajansı Roscosmos'un Telegram kanalından yapılan açıklamada, Kononenko'nun bugün Greenwich saatiyle sabah 08:30'da rekoru kırdığı belirtildi. 59 yaşındaki Kononenko'nun böylece, 1998-2015 arasındaki beş uzay uçuşunda uzayda 878 gün, 11 saat, 29 dakika ve 48 saniye kalan Padalka'yı geçtiği bilgisi verildi.https://twitter.com/tass_agency/status/1753912688520941810
1000 GÜN GEÇİREN İLK İNSAN OLACAK
Açıklamaya göre Kononenko'nun görev süresi altı ay daha devam edecek. Rus kozmonotun 5 Haziran'da uzayda 1000 güne ulaşması, 1110 günü geçmiş olacağı 23 Eylül'de Soyuz MS-25 ile dünyaya geri dönmesi planlanıyor. Kononenko böylece, uzayda 1000 gün geçiren ilk kişi olacak.
'REKORUN RUSLARDA KALMASIYLA GURURLANIYORUM”
İlk olarak 2008 yılında ISS'e ayak basan Kononenko, ISS'ten Rus haber ajansı TASS ile gerçekleştirdiği söyleşide "Uzaya rekor kırmak için değil, en sevdiğim şeyi yapmak için gidiyorum" demişti. "Bütün başarılarımla gurur duyuyorum ama en çok da, uzayda en uzun süre kalan insan rekorunun hâlâ bir Rus kozmonotta olmasıyla gururlanıyorum" diye konuşmuştu.Yerçekimi yokluğunun "sinsi" fiziksel etkilerine karşı düzenli olarak egzersiz yaptığını anlatan Kononenko, uzayda olduğu zamanlarda "mahrum bırakılmış veya izole edilmiş hissetmediğini" söylemişti. Rus kozmonot bununla birlikte, Dünya'ya döndüğü zaman "yokluğunda çocuklarının büyümüş olduğunu fark ettiğini" anlatmıştı.
'KOZMONOT OLMAK ESKİSİNDEN DAHA ZOR BİR İŞ’
Kononenko, kozmonotların teknolojik gelişmeler sayesinde artık uzaydan aileleri ile iletişim kurabildiğini ama her bir uzay uçuşunun yine teknoloji nedeniyle eskisinden daha zor hale geldiğini eklemişti. Kozmonot olmanın çocukluk hayali olduğunu anlatan Kononenko, "Bir kozmonotun işi giderek daha karmaşık hale geliyor. Sistemler ve deneyler karmaşıklaşıyor. Hazırlık süreci kolaylaşmış değil" demişti.
Yorum Yazın