07 Şubat, 2024, Çarşamba 11:46
Ekrem İmamoğlu, Murat Kurum’un 650 bin konut vaadine cevap verdi. İmamoğlu, “TOKİ 21 yılda, İstanbul'da toplam 98 bin 246 adetlik projenin sadece yüzde 60'ı tamamlanmış. Yani 21 yılda yapılan 60 bin konut bile değil. Şaka gibi. Seçim öncesi insanımızı aldatmaya dönük bu açıklamaları kınıyorum” dedi.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu "Afete Dayanıklı İstanbul" projesi tanıtım toplantısında konuştu. "Proje deyince beton ve rant anlıyorsunuz, biz insan odaklı ve yerinde hizmet anlıyoruz" diyen İmamoğlu, İstanbul'da 200 bin niteliksiz konut stoku bulunduğunu açıkladı.5 yılda 650 bin konut sözü veren AK Parti İBB adayı Murat Kurum'u eleştiren İmamoğlu, "TOKİ 21 yılda İstanbul'da 60 bin bina yaptı. Seçim öncesi insanımızı aldatmaya dönük bu açıklamaları kınıyorum" dedi.KİPTAŞ eliyle lüks konut projelerinin yapılmasını eleştiren İmamoğlu, "Riskli değil, rantı yüksek alanlarda dönüşüm yaptılar" dedi.Ekrem İmamoğlu 5 yılda İstanbul'daki riskli 200 bin konut için adım atacaklarını, altyapı ve ulaşımı depreme hazır hale getireceklerini söyledi.
'PROJELERİMİZİ ÇEKİNMEDEN KOPYALAYABİLİRSİNİZ'
Ekrem İmamoğlu'nun açıklamalarından başlıklar şöyle:"Bugünden başlayarak 10 ayrı temada İstanbul'u geleceğe taşıyacak projelerimizi açıklayacağım. Projelerimizin tamamı halkçı adil, şehrimizi dönüştüren projelerdir.'Yok mu artıran' mantığı bizde olmaz. Bizim projelerimizi kopyala yapıştır yaparak kendi projeleri gibi sunmak isteyenlere söylüyorum; her projemizi istediğiniz gibi kopyalayabilirsiniz, kendi projeniz gibi anlatabilirsiniz. Dünyaya bizim baktığımız gibi bakmadığınız sürece sonuç almanızı beklemiyoruz.
'YÜKSEK KİRALARIN NEDENİ İBB ARAZİLERİNİN GASPIDIR’
Proje deyince beton ve rant anlıyorsunuz, biz insan odaklı ve yerinde hizmet anlıyoruz.Göreve gelince gördük ki İstanbul'da afete karşı bir proje yapılmamış. İBB kentsel dönüşümden resmen çekilmiş, sorumluluk bakanlık ve ilçe belediyelerine bırakılmıştı. Hiçbir şey yapmamışlar demek elbette haksızlık ama özellikle İBB'yi sürecin dışına itmeleri çok kötü bir sonuca neden oldu.Deprem toplanma alanlarını imara açtılar. Belediyenin elinde rezerv alan olarak kullanılabilecek alanları özelleştirdiler, KİPTAŞ eliyle rezidans ve lüks konutlar ürettiler.
Bugün yaşadığımız yüksek kira sorununun kaynağı da budur.'DEPREM KONSEYİ ÇAĞRILARIMIZ KARŞILIKSIZ KALDI'
İstanbul deprem konseyi kurulması için çağrı yaptık, hep karşılıksız kaldı. İBB'nin dahil edilmediği afet koordinasyon toplantıları yapıldı. Ama her şeye rağmen kollarımızı sıvadık.İstanbul'un riskli ve öncelikli alanlarını tespit ettik. Bakanlığın planıyla karşılaştırınca durum bizi üzdü ve kızdırdı. Bakanlığın riskli ilan ettiği 69 alandan sadece 2'si gerçekten riskli alanlarla çakışıyor. Görevi kötüye kullanıyorlar. Rantın yüksek olduğu, daha az riskli ama kat sayısı az olduğu için daha avantajlı bölgelere yönelmişlerdi.
'15 BİN YÜKSEK RİSKLİ BİNA TESPİT ETTİK’
6 Şubat depreminden sonra büyük bir başvuru patlaması yaşadık. 35 bin binada yaptığımız çalışmadan sonra 15 bin yüksek riskli bina tespit ettik. Yakında tüm İstanbul için bu taramayı tamamlayacağız. Bu taramaya ilçe belediyelerini de dahil edeceğiz. İstanbul'un röntgenini çekmek zorundayız.Niteliksiz 200 bin konut stoku bulunuyor. Son 3-4 yıldır yaşadığımız ağır ekonomik koşullar, artan maliyetler nedeniyle yavaşlık yaşanıyor. Kentsel dönüşüm uygulamalarında son 20 yılda yaşatılan büyük mağduriyetler de insanları korkutuyor. Sonuçta öyle bir atmosfer oldu ki kimse kimseye güvenmiyor.KİPTAŞ ilk defa kar kaygısı gütmeden her sokağa girip vatandaşın derdine çözüm oluyor.5 bin 925 konutu teslim ettik, 7 bin 375 konutu da yakında teslim edeceğiz. 5 bin 951 konutun inşasına da devam ediyoruz.KİPTAŞ tarihinde ilk kez bir sosyal konut projesini zamanından 5 ay önce teslim ettik. Biz bu işi biliyoruz. Halkçı, çevreci ve sorun çözen bir anlayışla yapıyoruz.Hakikat ötesi kampanya yapan bazı kişiler bize hesap soruyor. Asla doğru olmayan bir vaat setinin hesabını soruyorlar.
'KURUM'UN VAATLERİ GERÇEKLEŞTİRİLEBİLİR DEĞİL'
İstanbul'da üretilecek konut sayısı borsa gibi bir ara 500 bin diyorlar, 650 bin oluyor, 300 bine düşüyor. Afaki konut rakamlarıyla karşı karşıyayız. Bunun gerçekleştirilebilir olmadığını herkes biliyor. TOKİ 21 yılda, İstanbul'da toplam 98 bin 246 adetlik projenin sadece yüzde 60'ı tamamlanmış. Yani 21 yılda yapılan 60 bin konut bile değil. Şaka gibi. Seçim öncesi insanımızı aldatmaya dönük bu açıklamaları kınıyorum.
'33 SEMTTE DEPREM DİRENÇLİ PARK UYGULAMASI YAPTIK’
Pandemi döneminde 130 noktada kronik sorunları çözdük. Yıllardır yaşanan mağduriyeti giderdik. Barajlarımızı da odağımıza aldık. 56 km dere ıslah çalışması yaptık. Acil ulaşım yollarını belirledik. Gıda krizinin önüne geçecek lojistik hazırlıklarımızı yaptık. 33 semtte deprem dirençli park uygulaması yaptık.
Afet durumunda buralarda elektrik kesintisi yaşanmayacak. İstanbul'un bina envanteri bile yokken dijital ikiz modelini çıkardık.Açtığımız 100 kreş, deprem anında anne ve çocuklar için özel birimlere dönüşecek.
DEPREME DAYANIKLI İSTANBUL İÇİN 10 PROJE
Dayanıklı ve güçlü altyapı yatırımlarına devam edeceğiz. Barajları güçlendireceğiz.2014 temelini attıkları, 2016'da açılışını yapacaklarını söyledikleri Melen Barajı için sesleri çıkmıyor. Teknoloji sağlayamıyor, kaynak bulamıyorsanız, bize verin kısa sürede tamamlayalım. Kamu kaynağını heba etmeyelim.Raylı sistem hatlarımızı depreme dayanıklı olarak inşa ediyoruz.2 yakada 10 bölgede yeni afet lojistik bölgesi inşa edeceğiz. Yerlerimiz hazır.
50 BİN KONUTTA YERİNDE DÖNÜŞÜM
50 bin konutta yerinde yenileme yapacağız. Tespit ettiğimiz 200 bin yapı için olmayacak vaatler değil ayakları yere basan çözümler sunuyoruz. Riskli değil, rantı yüksek alanlarda dönüşüm yaptılar. Biz adımlarımızı sağlam atacağız. 10 bin konut söz vermiştik 12 bin konutu teslim etmiş olacağız.2024-29 arasında 22 bin konutu dönüştürmek için gaza basacağız, hedefimiz 50 bin konutu dönüştürmek.
DAR GELİRLİLERE DÜZDE 60, EMEKLİLERE YÜZDE 65 DESTEK
10 öncelikli alanda 125 bin binada dönüşümün önünü açacağız. Güçlü bir finansal destek sağlayacağız. Yüzde 60'ını dar gelirliler için biz sağlayacağız. Dar gelirli emeklilerimizin inşaat maliyetlerinin yüzde 65'ini biz karşılayacağız. Tüm riskli yapılara sabit taksitli 2 yıl vadeli faizsiz ödeme desteği sunacağız.
7 BİN TL EK KİRA DESTEĞİ
Riskli yapılara Bakanlığın verdiği 5 bin 500 TL desteğin üzerine 7 bin TL ek kira desteği vereceğiz. Emeklilere ise 9000 TL kira desteği sunacağız.Bu iş için bütçemizden 8 milyar TL kaynak ayırıyoruz. Bununla merkezi yönetime de destek sunuyoruz.
60 BİN KONUTTA GÜÇLENDİRME ÇALIŞMASI YAPILACAK
40 semtte 60 bin konutu güçlendirmeye destek sağlayacağız. 25 semtte 20 bin yeni konut projesini hayata geçireceğiz.70 semtte afete dirençli parklar yapacağız. Güvenli yeşil alanlar projesini de hayata geçiriyor olacağız.
ERKEN UYARI PROJESİ
Erken uyarı ve acil durum projesini hayata geçireceğiz, bu alanda büyük yatırım yapacağız.Her yıl 250 bin İstanbulluya afet farkındalık eğitimi vereceğiz.İstanbul ancak imar ve rant lobilerini yenerse depreme hazır hale gelebilir. İstanbul'un depremle sınavı 16 milyon insanın bir avuç insanla sınavıdır. Onlara diz çöktüreceğiz, İstanbul diz çökmeyecek.İstanbul zamanla yarışıyor, yoldan çıkarmak isteyenlere tahammülümüz yok.
Yorum Yazın