Cumhurbaşkanı Erdoğan vergi cennetleri listesini yayınlarsa, ki yayınlamakla mükellef çünkü kanunun ilgili maddesi öyle diyor, bu vergi cennetlerine gidecek paradan yüzde 30 vergi kesintisi yapılabilecek, bu offshore paralarının büyüklüğünü bilemediğimiz için bu vergilemeden ne kadar para kazanacak Maliye onu da bilemiyorum ama yine çok muhtemeldir 2006’dan beri bu liste Resmî Gazetede yayınlanmadığına göre ortada hassas(!!!) bir durum mevcut galiba. 18 senedir (2006-2024) bu listenin açıklanmaması nasıl açıklanacak başka türlü?
Hemen aşağıya 2025 mali yılı merkezi bütçe görüşmelerinde yarınki (bugünkü) bütçeleri görüşülecek kurumların listesini koyuyorum, yarın muhtemelen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tüm gün TBMM genel kurulunda olacak, olmaz ise çok büyük ayıp eder.
16 Aralık Pazartesi: Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Helal Akreditasyon Kurumu, Rekabet Kurumu, Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Sermaye Piyasası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Kamu İhale Kurumu, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu.
Başta CHP olmak üzere tüm muhalefet, çok muhtemeldir, soru yağmuruna tutacaklardır Şimşek’i, bu soruların neler olacağını bilemem, bir bölümü çok anlamlı da olmayabilir ama benim muhalefet milletvekillerinden naçiz iki ricam, iki çok önemli soru önerim var.
Birinci sorum Cumhurbaşkanının açıklamakla, Resmî Gazetede yayınlamakla mükellef olduğu vergi cennetleri listesini bugüne dek neden açıklamadığı, yayınlamadığı, ikinci soruyu yazının sonuna bırakıyorum.
Yine hemen aşağıya 2006 tarihli Kurumlar Vergisi Kanununun 30. Maddesinin 7 no’lu paragrafını aynen koyuyorum.
Cumhurbaşkanı Erdoğan vergi cennetleri listesini yayınlarsa, ki yayınlamakla mükellef çünkü kanunun ilgili maddesi öyle diyor, bu vergi cennetlerine gidecek paradan yüzde 30 vergi kesintisi yapılabilecek, bu offshore paralarının büyüklüğünü bilemediğimiz için bu vergilemeden ne kadar para kazanacak Maliye onu da bilemiyorum ama yine çok muhtemeldir 2006’dan beri bu liste Resmî Gazetede yayınlanmadığına göre ortada hassas(!!!) bir durum mevcut galiba.
Çok paraya sıkışıp mükerrer motorlu taşıtlar vergisi salmak gibi saçma sapan işler yapan Maliye bu paraları Kurumlar Vergisi Kanunun amir hükmüne rağmen neden vergilendirmiyor, bu kesintiyi (%30) neden yapamıyor doğrusu çok ilginç, insanın aklına çok sevimsiz ihtimaller gelmiyor değil doğrusu.
Devlet, somut olarak da Maliye bu offshoreculardan daha mı güçsüz yoksa?
18 senedir (2006-2024) bu listenin açıklanmaması nasıl açıklanacak başka türlü?
“Kurumlar Vergisi Kanunu, Kanun numarası 5520, 21.6.2006 tarihli Resmî Gazete
Madde 30: Dar mükellefiyette vergi kesintisi
(7) Kazancın elde edildiği ülke vergi sisteminin, Türk vergi sisteminin yarattığı vergilendirme kapasitesi ile aynı düzeyde bir vergilendirme imkânı sağlayıp sağlamadığı ve bilgi değişimi hususunun göz önünde bulundurulması suretiyle Cumhurbaşkanınca ilan edilen ülkelerde yerleşik olan veya faaliyette bulunan kurumlara (tam mükellef kurumların bu nitelikteki ülkelerde bulunan iş yerleri dahil) nakden veya hesaben yapılan veya tahakkuk ettirilen her türlü ödemeler üzerinden, bu ödemelerin verginin konusuna girip girmediğine veya ödeme yapılan kurumun mükellef olup olmadığına bakılmaksızın % 30 oranında vergi kesintisi yapılır.”
Kanun maddesi çok sarih değil mi?
Aşağıya vergi cenneti denen yerlerin listesini koymaya çalışıyorum ama kolay bir iş değil çünkü farklı kurumların farklı listeleri var, kriterler, çıkar ilişkileri değişiyor ama bizim parçası olduğumuz OECD’nin bir listesi var, tam üyelik için aday olduğumuz AB’nin de başka bir listesi var, her iki listede de temel vergi cennetleri aynı ama bazı ülkeler birinde, bazıları da diğerinde yok, bu da ilginç bir konu.
Deloitte gibi denetim firmalarının da kendi listeleri var, konuya akademik yaklaşanların da farklı listeleri var, aşağıda iki farklı liste önerisini aktarıyorum.
Birincisi: Samoa, Anguilla, Antigua-Barbuda, Fidji, Guam,Palaos, Panama, Rusya, Trinité-Tobago, Virjin adaları, Vanuatu, Man adası, Malta, Lüksemburg.
AB Konseyi ise 2023 senesinde listede değişiklik yaptı ve şöyle bir liste açıkladı:
Samoa, Anguilla, Bahamalar, Fiji adaları, Guam, Palaos, Panama, Trinite-Tobago, Virgin adaları, Kosta Rika, Marshall adaları ve Rusya.
Haziran ayında OECD FATF’nin gri listesinden zor bela çıktık ama bu çıkış için belirlenen konulardan biri de bu vergi cennetleri listesinin hemen Resmî Gazetede yayınlanması idi. Bu offshore fonlarının menşei nedir, uyuşturucu meselesi ile ilgisi olmaması gerekir ama var mıdır gerçekte?
BU OFFSHORE FONLARININ MENŞEİ NEDİR?
Cumhurbaşkanı bizim 2006 tarihli Kurumlar Vergisi Kanununun amir hükmüne rağmen neden benzer ve en geniş kapsamlı listeyi bir türlü Resmî Gazetede yayınlamamaktadır?
Bu vergi cennetlerine giden paranın sahibi yoksa görünen sahipleri değil de başkaları mı?
Böyle bir rezaleti hangi yerli ve milli zihniyet savunabilmektedir, bu da ayrı bir konu.
Malum, Haziran ayında OECD FATF’nin gri listesinden zor bela çıktık ama bu çıkış için belirlenen konulardan biri de bu vergi cennetleri listesinin hemen Resmî Gazetede yayınlanması idi, başka türlü karapara ile mücadele pek mümkün değil zaten, bu yayınlamama meselesinde ısrarcı olursak korkarım OECD FATF bizi tekrar bu gri listeye alabilir, sonuçları çok olumsuz olabilir bunun, benden uyarması.
Bu offshore fonlarının menşei nedir, uyuşturucu meselesi ile ilgisi olmaması gerekir ama var mıdır gerçekte?
Konu çok sevimsiz, yarın (bugün-16 Aralık 2024) hararetle umarım bu konu çok net bir biçimde Şimşek’e yöneltilir, Şimşek de ayak oyunları yapmadan bu soruya açık cevap verir.
Gelelim çok kısa olarak ikinci soruma; BDDK da yarın bütçesi görüşülecek kurumlar içinde ve Bakan olarak Şimşek’e bağlı, çok yakın bir dönemde bir düğün skandalına şahit olduk, BDDK’nın denetlemekle yükümlü olduğu bankalar BDDK Başkan Yardımcısına torbalar, zarflar içinde para, altın, kıymetli hediyeler sundular, kendi aralarında bankalar rayiç bile saptamışlar, damat bey de (BDDK Başkan yardımcısı) bu hediyeleri kameralar denetiminde kabul etti.
Şimşek de bu rezalet hakkında soruşturma açılacağını duyurdu ama bir türlü bu soruşturmanın akıbetini öğrenemedik.
Mehmet Şimşek Allah için iyi İngilizce konuşuyor ama maalesef vatandaşı olduğu İngiltere’nin kültürünü hiç anlamamış, buralarda temel iş kültür ahlakı “conflict of interest”in (çıkar çelişkisi) olmaması üzerinedir ama Şimşek’e bağlı bir kuruluşta, BDDK, bu çıkar çelişkisinin kralı yaşandı, Şimşek’ten çıt yok.
Aferin Şimşek’e, koltuğunun hakkını veriyor doğrusu.
Yorum Yazın